Η Γη, δεν ησυχάζει ποτέ: Ένα «μωρό» ηφαίστειο απειλεί την Ισλανδία – Γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου ανοίγοντας μια σχισμή 1,7 μίλια [videos]

FILE PHOTO An aerial view of white clouds of smoke and steam rising from a fissure eruption taken during a flight over the Holuhraun lava field north of the Vatnajokull glacier, Iceland, EPA/VILHELM GUNNARSSON ICELAND OUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Η έκρηξη άνοιξε μια σχισμή μήκους 1,7 μιλίων στο έδαφος τη Δευτέρα (10 Ιουνίου), με τη λάβα να εκτοξεύεται ακόμα και να ρέει νότια προς την τοποθεσία της τελευταίας ηφαιστειακής έκρηξης της περιοχής.

Το νεότερο ηφαίστειο της Γης γεννήθηκε μέσω μιας ολοκαίνουργιας ηφαιστειακής ρωγμής που άνοιξε στη χερσόνησο Reykjanes της Ισλανδίας, εκτοξεύοντας σιντριβάνια λιωμένου βράχου από το έδαφος.

Η εκδήλωση σηματοδοτεί την τρίτη συνεχόμενη χρονιά που εκρήγνυται το πεδίο λάβας Fagradalsfjall.

Η τελευταία έκρηξη σημειώθηκε τη Δευτέρα (10 Ιουνίου) μετά από αρκετές ημέρες σεισμικής δραστηριότητας. Οι επιστήμονες έχουν καταγράψει περισσότερους από 7.000 σεισμούς στην περιοχή από τις 4 Ιουλίου, ο μεγαλύτερος από τους οποίους ήταν μεγέθους 4,8 βαθμών, σύμφωνα με δήλωση της Ισλανδικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

«Κοιτάξτε αυτό το μωρό της Ισλανδίας «γεννιέται ένα ηφαίστειο», είπε ο Ρόμπιν Τζορτζ Άντριους, ηφαιστειολόγος και συγγραφέας επιστημών, σε ανάρτηση στο Twitter τη Δευτέρα (10 Ιουλίου). «Αυτό είναι το πιο φρέσκο ​​χρώμα της Γης: πυρακτωμένος λιωμένος βράχος που εκτοξεύεται προς τον ουρανό από μια νέα ισλανδική σχισμή».

Η λάβα στάζει ακόμα από το κάταγμα μήκους 1,7 μιλίων (2,7 χιλιομέτρων) στο έδαφος και ρέει σε μια μικρή, ρηχή κοιλάδα στα νοτιοανατολικά που θα μπορούσε σύντομα να χυθεί. Η γύρω περιοχή είναι ακατοίκητη και η έκρηξη δεν αποτελεί απειλή για τις υποδομές, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Εάν η ροή της λάβας κατευθυνθεί νότια πέρα ​​από τη μικρή κοιλάδα, θα μπορούσε να φτάσει στην κοιλάδα Merardalir, όπου σημειώθηκε η τελευταία ηφαιστειακή έκρηξη της Ισλανδίας στις 3 Αυγούστου 2022. Το προηγούμενο έτος είχε επίσης μια δραματική έκρηξη στη χερσόνησο του Ρέικιανες που έσπασε μιά ήσυχη περίοδος 870 ετών στο ηφαιστειακό σύστημα Krýsuvík-Trölladyngja.

Οι επιστήμονες εντόπισαν τα πρώτα σημάδια της τελευταίας έκρηξης τον Απρίλιο μέσω ενός μικρού σήματος – μια ελαφριά βύθιση του εδάφους που πιθανώς προκλήθηκε από εισροή μάγματος. Η ακόλουθη σειρά σεισμών, η οποία ήταν παρόμοια με αυτές που καταγράφηκαν πριν από τις εκρήξεις του 2021 και του 2022, προειδοποίησε τους ερευνητές ότι μια άλλη έκρηξη θα μπορούσε να είναι στον ορίζοντα.

Περαιτέρω παρακολούθηση αποκάλυψε ότι ένα κατακόρυφο φύλλο μάγματος, γνωστό ως «εισβολή αναρρίχησης», μεταναστεύει προς τα πάνω στην επιφάνεια μεταξύ των βουνών Keilir και Litli-Hrútur. Το 2022, το ίδιο φαινόμενο κορυφώθηκε με μια έκρηξη πέντε ημέρες αργότερα.

 

Στις 7 Ιουλίου, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι 424 εκατομμύρια κυβικά πόδια (12 εκατομμύρια κυβικά μέτρα) μάγματος – όγκος παρόμοιος με το 2022 και αρκετός για να γεμίσει 5.000 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων – βρίσκεται λιγότερο από ένα μίλι (1,6 χλμ.) κάτω από το έδαφος επιφάνεια, σπάζοντας τον φλοιό της Γης.

Το μαγματικό ανάχωμα συνέχισε να φουσκώνει και να κερδίζει ίντσες μέχρι τα μέσα της Δευτέρας, όταν τελικά έσπασε την επιφάνεια και αναδύθηκε «ως μια σειρά από σιντριβάνια», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η έκρηξη έκτοτε μειώθηκε σε ένταση, με λιγότερους, μικρότερους πίδακες λάβας. Η σεισμική δραστηριότητα έχει επίσης υποχωρήσει.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά τις κινήσεις της ροής της λάβας και προειδοποίησαν ότι οι συνθήκες μπορούν να αλλάξουν γρήγορα. «Η λάβα μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιές στην περιοχή που μειώνουν σημαντικά την ποιότητα του αέρα», έγραψαν οι ειδικοί στη δήλωση. “Νέες ηφαιστειακές ρωγμές μπορούν να ανοίξουν χωρίς προειδοποίηση. Μπλοκ λάβας μπορεί να πέσουν από την άκρη του πεδίου λάβας. Νέα λάβα μπορεί να ρέει ξαφνικά με υψηλές ταχύτητες από την άκρη.”

Με πληροφορίες από livescience.com 
Ελλάδα Αθήνα 

Οι μαθηματικοί τον έψαχναν επί 32 χρόνια και τελικά τα κατάφερε ο υπερυπολογιστής: Βρέθηκε ο ένατος αριθμός Dedekind – Ξεκίνησαν ήδη για τον 10ο [εικόνα]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: