Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου μεταφέρει δια ζώσης τη θέση της Λευκωσίας για το Κυπριακό: Σήμερα στον ΟΗΕ η συνάντηση του Κωνσταντίνου Κόμπου με τον Αντόνιο Γκουτέρες

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Κόμπος κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist. Φωτογραφία Greek News USA, T. Galanis




Πρόγευση των όσων σήμερα θα μεταφέρει στη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Κόμπος, μιλώντας χθες σε συνέδριο του Economist για την ανατολική Μεσόγειο που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη.

«Για εμάς το Κυπριακό πρόβλημα είναι ένα υπαρξιακό θέμα και ειλικρινά πιστεύουμε ότι δεν έχουμε άλλο χρόνο να χάσουμε. Έχουμε πάρει την πρωτοβουλία, προσπαθώντας να επανερχόσουν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο όπου σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά το 2017», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος.

Έχουμε αναλώσει χρόνο, διπλωματικό χρόνο και κεφάλαιο για να φέρουμε το κυπριακό ξανά στην ατζέντα, είπε χαρακτηριστικά , χαρακτηρίζοντας ως ιδιαίτερα σημαντική τη συμπερίληψη του κυπριακού και των ευρωτουρκικών σχέσεων στα συμπεράσματα του ευρωπαϊκού συμβουλίου, και μάλιστα σε μια περίοδο γεωπολιτικών εξελίξεων.

«Δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα σχετικά με την Τουρκία. Και στο τέλος της ημέρας πρέπει όλοι να περιμένουμε και να δούμε πως θα αντιδράσουν στην πρωτοβουλία μας, πως τα Ηνωμένα Έθνη θα πάρουν θέση σε σχέση με αυτό. Θέλουμε να παραμείνουμε αισιόδοξοι ότι οι διαπραγματεύσεις, σε κάποιο σημείο, θα επαναρχίσουν», ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Την ίδια ώρα, ιδιαίτερα έντονη ήταν η απάντηση του προέδρου της πανίσχυρης επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της αμερικανικής γερουσίας, στην οργίλη αντίδραση της Άγκυρας για την πλήρη άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων προς την Κύπρο, και ιδιαίτερα τη θεώρηση ότι με αυτή την απόφαση η Ουάσιγκτον προβάλλει εμπόδια στη λύση του Κυπριακού.

«Εάν αυτή είναι η θέση τους.. είναι ο πρόεδρος Ερντογάν, που ζει σε ένα παράλληλο σύμπαν. Το μόνο πρόβλημα στην Κύπρο είναι η εισβολή και η κατοχή των τουρκικών στρατευμάτων στη βόρεια Κύπρο. Αυτό είναι το μόνο πρόβλημα στην Κύπρο, η οποία έχει καταστεί, κατ` αναλογία πληθυσμού η πιο στρατικοποιημένη περιοχή του κόσμου» δήλωσε ο Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Δεν ήραμε το εμπάργκο με αποκλειστική προοπτική η Κύπρος να αγοράσει αμερικανικό οπλισμό, αλλά αν το αποφασίσει, ως άνθρωπος που έχω λόγο στην πώληση οπλισμού σε ξένες χώρες θα το στηρίξω απόλυτα, συνέχισε ο Αμερικανός γερουσιαστής.

Και συμφώνησε πλήρως με τη στρατηγική σημασία της Κύπρου στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, όπως την περιέγραψε στο δικό του μήνυμα ο πρόεδρος της δημοκρατίας, αλλά και τα βήματα προόδου που κατέγραψε, κερδίζοντας έτσι την εμπιστοσύνη των εταίρων της.

«Σε ότι αφορά τις δευτερογενείς κυρώσεις από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, η κυβέρνησή μας είναι αποφασισμένη να διερευνήσει πλήρως αυτές τις υποθέσεις και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή. Υπό το φως των ραγδαίων παγκόσμιων αλλαγών και εξελισσόμενων δυναμικών, πιστεύω ακράδαντα ότι η Κύπρος έχει την προοπτική να αναδυθεί, μετατρέποντας τις προκλήσεις σε ευκαιρίες» δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Έχουμε αποδείξει ότι αποτελούμε αξιόπιστο εταίρο των ΗΠΑ, και ιεραρχούμε στις προτεραιότητες των διμερών μας σχέσεων, τον τερματισμό της ετήσιας αναθεώρησης για το εμπάργκο όπλων, αλλά και την ένταξη της Κύπρο στο πρόγραμμα κατάργησης της υποχρέωσής θεωρήσεων για ταξίδια στις Ηνωμένες Πολιτείες, το μήνυμα που έστειλε ο Κωνσταντίνος Κόμπος.

Από τη συζήτηση με τον Αμερικανό γερουσιαστή δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός το νέο τελεσίγραφο Ερντογάν για να συναινέσει στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Να ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Εναπόκειται στην Ε,Ε να αποφασίσει ποιος εντάσσεται σε αυτήν. Αλλά μετά τη συμπεριφορά του Ερντογαν στο ΝΑΤΟ και τη Σουηδία και άλλα πράγματα, και επειδή η Ε.Ε δουλεύει όπως το ΝΑΤΟ, μέσω ομοφωνίας, να έχεις κάποιον στην…ομάδα σου που στην τελική μπορεί από μόνος του να διαταράξει αυτή την ενότητα, θα είναι πραγματική πρόκληση. Ως επίσης και για όλες τις αρχές που η Ευρώπη θεωρεί απαραίτητες για τα κράτη μέλη της. Αλλά, εναπόκειται στην Ε.Ε να αποφασίσει, απλά εγώ δεν βλέπω αυτό το δρόμο», δήλωσε ο Αμερικανός γερουσιαστής.

Αντίθετα, συνέχισε, η Σουηδία μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αφού πληροί όλα τα κριτήρια και αρχές που η βορειο-ατλαντική συμμαχία θέτει και πρεσβεύει.

Εν όψει της διμερούς συνάντησης που θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Ταγίπ Ερντογάν στις 12 Ιουλίου, ο πρόεδρος της δημοκρατίας είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για σκοπούς συνεννόησης.

Ο ψεύτης Ερσίν Τατάρ ισχυρίζεται χωρίς στοιχεία ότι απειλούνται οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο: Λόγω φόβου ότι δήθεν “κάτι μαγειρεύεται” μεταξύ Γάλλων και Ελληνοκυπρίων!!!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: