Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ υποστηρίζει τη μετάβαση του υπουργού Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη: (Όμως) έχει σημασία τι θα λεχθεί στον Γκουτέρες, λέει…

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου εκφωνεί ομιλία. Φωτογραφία από την ιστοσελίδα του κόμματος, Facebook




Συμφωνεί με την μετάβαση του Υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνου Κόμπου στην Νέα Υόρκη για να συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, προκειμένου να του μεταφέρει τη βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς για συνέχιση του συνομιλιών.

Τα παραπάνω δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «έχει σημασία το τι θα λεχθεί στον ΓΓ του ΟΗΕ».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον αγνοούμενο Μηνά Κωνσταντίνου, ο κ. Στεφάνου είπε πως «έχει σημασία το τι θα λεχθεί στον ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος είναι φανερό ότι είναι απογοητευμένος αναφορικά με τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού και αναμένει αντιδράσεις και τοποθετήσεις από τις δύο πλευρές».

Κατά τον κ. Στεφάνου, «είναι λοιπόν πολύ σημαντικό όταν ο ΥΠΕΞ, κ. Κόμπος συναντηθεί με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ να μεταφέρει τη ξεκάθαρη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς ότι θέλει και επιθυμεί συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κράν Μοντανά, ότι διαφυλάσσει όλες τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν όλα αυτά τα χρόνια διαπραγματεύσεων, συγκλίσεις οι οποίες είναι εξαιρετικής σημασίας και να εκφράσει την ετοιμότητα να διαπραγματευτούμε στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες».

«Αυτά θα πρέπει να διαβιβάσουμε με ξεκάθαρα τρόπο, να μην επιχειρήσουμε να ανοίξουμε τα όποια θέματα αναφορικά με τις συγκλίσεις και το πλαίσιο γιατί θα έχουμε αντίθετα αποτελέσματα», πρόσθεσε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ.

Σημείωσε πως «την ίδια ώρα, θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες στη βάση μιας θετικής ατζέντας -γνωρίζω ότι ο Πρόεδρος μιλά για θετική ατζέντα- θα πρέπει να μιλούμε για θετική ατζέντα γιατί θα πρέπει να αναζητήσουμε τα ζητήματα εκείνα τα οποία μπορούν να απελευθερώσουν κίνητρα και να δημιουργήσουν μια δυναμική για επανέναρξη διαπραγματεύσεων».

Ο κ. Στεφάνου είπε ακόμη ότι «θεωρούμε ότι δεν πρέπει να στεκόμαστε μονοδιάστατα στην ΕΕ», η οποία, όπως είπε, ασφαλώς και έχει ρόλο και η ίδια καθορίζει το δικό της ρόλο και σε πολιτικό και σε τεχνοκρατικό επίπεδο μετά από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και επανέλαβε τη θέση του κόμματος του ότι «θα πρέπει να βάλουμε στο κέντρο αυτής της θετικής ατζέντας τις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή».

«Είναι κάτι που ενδιαφέρει και την Τουρκία και τον διεθνή παράγοντα και είναι κάτι που εμείς μπορούμε να ελέγξουμε απευθείας γιατί έχει να κάνει και με το κυπριακό Φυσικό Αέριο. Σχετική πρόταση έχουμε δώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναμένουμε να δούμε πότε θα συζητήσουμε αυτό το θέμα που το θεωρούμε εξαιρετικής σημασίας», κατέληξε.

Κρίσιμη η συνάντηση για το Κυπριακό του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου με τον Αντόνιο Γκουτέρες: Τι θα μεταφέρει ο Κωνσταντίνος Κόμπος στον Γ.Γ. του ΟΗΕ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: