Ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού στη Λευκορωσία παραδέχθηκε ότι εμπλέκεται στο παιδομάζωμα από την κατεχόμενη Ουκρανία [video]

FILE PHOTO People light candles and arrange them to form the word ‘Children’ as they attend a commemorative rally to mark the first anniversary of the bombing of the Mariupol Drama Theatre, in front of the National Opera of Ukraine in Kyiv (Kiev), Ukraine, 16 March 2023. EPA/OLEG PETRASYUK




Ο επικεφαλής του Λευκορωσικού Ερυθρού Σταυρού, Dzmitryi Shautsou, παραδέχτηκε ότι η οργάνωση εμπλέκεται στην απέλαση παιδιών από τις ρωσικά κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας.

«Όταν κατηγόρησαν τη Δημοκρατία της Λευκορωσίας ότι απήγαγε παιδιά που έρχονται σε εμάς για αποκατάσταση – ειλικρινά μιλώντας, ο Λευκορωσικός Ερυθρός Σταυρός συμμετείχε, και θα συμμετάσχει ενεργά σε αυτό», είπε ο Shautsou.

Έκανε τη δήλωση κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής επίσκεψης στο κατεχόμενο από τη Ρωσία Lysychansk στην περιφέρεια Luhansk, η οποία μεταδόθηκε από το κρατικό κανάλι Belarus-1.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Εταιρειών Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) δήλωσε ότι έμαθαν για την επίσκεψη μέσω των μέσων ενημέρωσης, «ούτε συμμετείχαμε σε καμία από τις δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών».

«Είναι σημαντικό όλα τα στοιχεία του Διεθνούς Κινήματος του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους από τις κυβερνήσεις και τους οπλοφόρους».

Πλάνα που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 13 Ιουλίου δείχνουν τον Σαούτσου σε ρωσικά κατεχόμενα εδάφη να φοράει στολή παραλλαγής με το σύμβολο «Ζ» στο μανίκι του.

Η IFRC πρόσθεσε ότι «οι έκτακτες συνθήκες αυτής της επίσκεψης, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης συμβόλου που σχετίζεται με ένα από τα μέρη της διεθνούς ένοπλης σύγκρουσης στην Ουκρανία, εμπλέκουν τις Θεμελιώδεις Αρχές του Διεθνούς Κινήματος Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου».

Σύμφωνα με τον Guardian, οι αρχές της Λευκορωσίας επιβεβαίωσαν ότι φιλοξενούν πάνω από χίλια παιδιά από ρωσικά κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας «για λόγους υγείας».

Στις 18 Ιουλίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε το ΔΠΔ να εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά του Λευκορώσου δικτάτορα Αλεξάντερ Λουκασένκο για την ευθύνη του καθεστώτος του για την απέλαση παιδιών από την Ουκρανία.

Η λευκορωσική αντικυβερνητική οργάνωση National Anti-Crisis Management υπέβαλε στοιχεία στο ΔΠΔ στις 27 Ιουνίου ότι ο Λουκασένκο και άλλοι Λευκορώσοι και Ρώσοι αξιωματούχοι είναι υπεύθυνοι για την αναγκαστική απέλαση τουλάχιστον 2.100 Ουκρανών παιδιών στη Λευκορωσία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα έκανε παρόμοια έκκληση στο ΔΠΔ στις 19 Ιουλίου να εκδώσει παρόμοιο ένταλμα σύλληψης για τον Σαούτσου.

Τον Μάρτιο, το ΔΠΔ εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τον Ρώσο δικτάτορα Βλαντιμίρ Πούτιν και τη Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, τη Ρωσίδα αξιωματούχο που φέρεται να επέβλεπε τις αναγκαστικές απελάσεις παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία.

Ο Ουκρανικός Ερυθρός Σταυρός εξέδωσε μια δήλωση στις 19 Ιουλίου καταδικάζοντας την «ενεργό συμμετοχή του Ερυθρού Σταυρού της Λευκορωσίας στην απέλαση παιδιών από ουκρανικά εδάφη» και κάλεσε τον αποκλεισμό του από το Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου.

Σύμφωνα με την εθνική βάση δεδομένων της Ουκρανίας, περίπου 19.500 παιδιά από την Ουκρανία έχουν απαχθεί από τα κατεχόμενα και έχουν σταλεί σε άλλες περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία ή στην ίδια τη Ρωσία από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Με πληροφορίες από Kyivindependent.com
Ελλάδα Αθήνα  

Η παρουσία της Wagner στη Λευκορωσία προκαλεί προβληματισμό: Στρατεύματα στα ανατολικά σύνορα της χώρας μετακινεί η Πολωνία για κάθε ενδεχόμενο

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: