Νόμος του κράτους με ευρεία πλειοψηφία η ψήφος των απόδημων Ελλήνων: «Να στηρίξουμε τους ομογενείς μας» κάλεσε τα κόμματα ο Θεόδωρος Λιβάνιος

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, μιλά στην Ολομέλεια της Βουλής, στη δεύτερη μέρα της συζήτησης του νομοσχεδίου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές




Με 208 ψήφους «υπέρ», έναντι 68 «κατά» και 24 «παρών» ψηφίστηκε από την Ολομέλεια το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για την «’Αρση των περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού», υπερβαίνοντας το μέτρο των τουλάχιστον 200 θετικών ψήφων που απαιτεί η συνταγματική διάταξη.

Κατά την ονομαστική ψηφοφορία, το σχέδιο νόμου υπερψηφίστηκε επί της Αρχής, των άρθρων και στο σύνολό του από τους βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, της Νίκης και της Πλεύσης Ελευθερίας.

Το καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ΚΚΕ, ενώ Σπαρτιάτες και Ελληνική Λύση τάχθηκαν με το «παρών».

O Θεόδωρος Λιβάνιος

Μιλώντας στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος ανέδειξε, όπως ισχυρίστηκε, τους “μύθους” ή άλλως τους “αστερίσκους” και τα σημεία που απασχόλησαν την διήμερη συζήτηση του νομοσχεδίου.

Ο κ. Λιβάνιος είπε ότι ο πρώτος μύθος αφορά το ερώτημα “Γιατί τώρα;”, αφού ακούστηκε το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είδε το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου και έτρεξε να άρει τους περιορισμούς, διότι είδε ότι είναι “ευνοϊκό” γι’ αυτήν.

Στην πραγματικότητα, όπως ανέφερε, το νομοσχέδιο αυτό ήταν προεκλογική δέσμευση της ΝΔ και περιλήφθηκε στο προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματος.

Σύμφωνα με τον “δεύτερο μύθο”, όπως είπε ο κ. Λιβάνιος, η ΝΔ το έκανε το 2019 και μετά τις εκλογές το νομοθέτησε.

“Τότε, πρέπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να είχε τη μαγική σφαίρα που προβλέπει το μέλλον, γιατί στις 23 Οκτωβρίου του 2017 κατέθεσε πρόταση νόμου με την οποία προσπαθούσε να ρυθμίσει ως Αξιωματική Αντιπολίτευση τότε την ψήφο των εκτός Ελλήνων εκλογέων.

Σύμφωνα με τον τρίτο “μύθο” κατά τον οποίο “αλλοιώνεται το εκλογικό σώμα”, ο κ. Λιβάνιος είπε ότι το εκλογικό σώμα παραμένει το ίδιο, αφού το νομοσχέδιο δεν δίνει σε κανέναν το εκλογικό δικαίωμα που δεν το έχει σήμερα, ούτε σε έναν Έλληνα πολίτη ή οποιονδήποτε άλλη κατηγορία δεν δίνει κανένα δικαίωμα.

Για τον τέταρτο μύθο σύμφωνα με τον οποίο “ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε τη συνταγματική αναθεώρηση για να υπάρξει ψήφος αποδήμων”, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών είπε ότι το υπό αναθεώρηση άρθρο στη Βουλή του 2009, ήταν το άρθρο 54, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να βάλει περιορισμό στον εκλογικό νόμο λέγοντας ότι κανένα κόμμα δεν μπορεί να πάρει πάνω από 10% έδρες σε σχέση με το ποσοστό του.

Αυτό ήταν, επί της ουσίας, το αναθεωρητέο και ουσιαστικά το πλαίσιο της συμφωνίας στη διακομματική του 2009 – διότι ήταν ταυτόχρονη η διαδικασία – μπήκε και η προσθήκη του άρθρου 54 παράγραφος 4.

Αναφορικώς με τον πέμπτο μύθο ότι “με το νόμο 4648 και τις μετέπειτα απόπειρες, συμπεριλαμβανομένου του νόμου που συζητάμε σήμερα, στερείται το δικαίωμα του εκλέγεσθαι”, ο κ. Λιβάνιος τόνισε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

“Ίσα ίσα, αυτή τη στιγμή κάθε κόμμα το οποίο συμμετέχει στις εκλογές μπορεί να βάλει όσους θέλει από τους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους των εκτός Ελλήνων εκλογέων”.

Για τον έκτο μύθο, σύμφωνα με τον οποίο οι Έλληνες του εξωτερικού είναι κάτι σαν ξένο σώμα ο κ. Λιβάνιος παρουσίασε έρευνα σύμφωνα με την οποία κατά 82% αυτών δηλώνουν περήφανοι που είναι Έλληνες.

Για τον έβδομο μύθο ότι δεν υπάρχει συνέπεια στην ψήφο τους ο κ. Λιβάνιος, ανέφερε ότι αν ίσχυε αυτό το σκεπτικό, το ΚΚΕ δεν θα έβγαινε δεύτερο στην Ελβετία, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος στη Δανία, σε μια κόντρα – αποτέλεσμα σε σχέση με την εθνική τάση που υπήρχε.

Για τον όγδοο μύθο ότι ο νυν υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης υπερασπίστηκε τη λύση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Λιβάνιος είπε ότι αν διαβάσει κάποιος την έκθεση του ΕΕΔΑ, έχει τρεις λύσεις:

Η πρώτη λύση είναι κανένας περιορισμός, η δεύτερη λύση είναι χρονικός περιορισμός, αυτός που ίσχυε και η τρίτη λύση είναι το μοντέλο που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μια σωστή επιστημονική μελέτη παραθέτει σ’ αυτόν που το ζήτησε τις λύσεις που θα μπορούσαν να “περπατάνε”.

Από εκεί και πέρα, όμως, τονίζονται και τα θέματα συνταγματικότητας που υπήρχαν.

Μάλιστα, η Επιτροπή Πουλάκη, η ίδια που σύστησε η προηγούμενη κυβέρνηση, αναγνωρίζει προβλήματα συνταγματικότητας και ισότητας ψήφου.

Σχετικώς με το ένατο σημείο που αφορά στον ρόλο της Singular, ο κ. Λιβάνιος ξεκαθάρισε ότι η Singular δεν κάνει τίποτα στην εκλογική διαδικασία, τα επίσημα αποτελέσματα της χώρας βγαίνουν από τα πρωτοδικεία.

Τέλος, ο κ. Λιβάνιος αναφέρθηκε στην τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι έγραψε σε πέντε σελίδες τον νόμο που ισχύει για τους ετεροδημότες.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κάλεσε τα κόμματα να “στηρίξουμε όλοι” τους Έλληνες τους εξωτερικού “να τους αγκαλιάσουμε, και εν τέλει να τους έχουμε, να τους διατηρήσουμε και να παραμείνουν ενεργό κομμάτι του ελληνισμού”.

Με πληροφορίες μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αθήνα, Ελλάδα  

Δεν έχει τελειωμό το κακό στη Ρόδο: Εκκενώθηκε το χωριό Βάτι οι φλόγες πλησιάζουν το Γεννάδι- Οι ισχυροί άνεμοι βοηθούν την εξάπλωση της φωτιάς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: