ΝΕΑ (σημαντική) ΕΞΕΛΙΞΗ: Ο Συνήγορος του Πολίτη της Ε.Ε. ερευνά το ρόλο της Frontex στο πολύνεκρο ναυάγιο με άμοιρους μετανάστες, ανοικτά της Πύλου

FILE PHOTO: Επιχείρηση της FRONTEX στη Μεσόγειο για διάσωση προσφύγων και μεταναστών. Photo via Frontex




Το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News δημοσιεύει άρθρο του Raf Casert που αναφέρει ότι το επίσημο εποπτικό όργανο, η Συνήγορος του Πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) δήλωσε την Τετάρτη ότι ξεκίνησε έρευνα σχετικά με τον ρόλο του ευρωπαϊκού  οργανισμού ελέγχου συνόρων, Frontex, στο ναυάγιο στα ανοικτά της Ελλάδας τον περασμένο μήνα, το οποίο προκάλεσε τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Οι διελεύσεις μεταναστών με ακυβέρνητες βάρκες που οργανώνονται από διακινητές ανθρώπων από τη Βόρεια Αφρική έχουν αυξηθεί φέτος, με μαζικές απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Τώρα, η Συνήγορος του Πολίτη της Ε.Ε. Emily OReilly, θέλει η έρευνά της να καταστήσει σαφές στο κοινό “ποιος είναι υπεύθυνος για αυτούς τους θανάτους”, καθώς ο Frontex έχει ασαφή δικαιοδοσία και όρια στην εξουσία του έναντι κρατών μελών όπως η Ελλάδα, όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση των αναγκών όσων βρίσκονται σε κίνδυνο στην ανοικτή θάλασσα.

Τα βασικά ερωτήματα που εγείρονται στην τραγωδία περιλαμβάνουν σε ποιο βαθμό ο οργανισμός Frontex της Ε.Ε. θα μπορούσε να είχε εμπλακεί περισσότερο στη διάσωση, τι ακριβώς κοινοποίησε στις ελληνικές αρχές και ποιο επίπεδο ευθύνης, εάν υπάρχει, έχει ο οργανισμός για το ναυάγιο.

“Μια τραγωδία αυτού του μεγέθους απαιτεί από όλους τους εμπλεκόμενους να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να είναι σαφές στο κοινό ποιος είναι υπεύθυνος για αυτούς τους θανάτους”, δήλωσε η Συνήγορος  OReilly.

Στο μεταναστευτικό πλοίο που βυθίστηκε στη Μεσόγειο στις 14 Ιουνίου μπορεί να επέβαιναν έως και 750 άτομα, ενώ μόλις 100 άτομα επέζησαν από το ναυάγιο. Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 82 πτώματα ενώ εκατοντάδες άνθρωποι αγνοούνται.

Η Ελλάδα έχει επικριθεί ευρέως, αλλά αδίκως, επειδή δεν προσπάθησε να σώσει τους μετανάστες πριν από το ναυάγιο στα διεθνή ύδατα. 

Αξιωματούχοι στην Αθήνα λένε ότι οι επιβάτες αρνήθηκαν οποιαδήποτε βοήθεια και επέμεναν να συνεχίσουν για την Ιταλία, προσθέτοντας ότι θα ήταν πολύ επικίνδυνο να προσπαθήσουν να απομακρύνουν εκατοντάδες απρόθυμους να το πράξουν ανθρώπους από ένα υπερπλήρες πλοίο.

Η έρευνα της ευρωπαίας Συνηγόρου του Πολίτη έρχεται να προστεθεί στις ελληνικές αρχές που εξετάζουν τις ευθύνες της δικής τους ακτοφυλακής στην τραγωδία.

“Έχει αναφερθεί ότι σε αυτή την περίπτωση ο Frontex ειδοποίησε τις ελληνικές αρχές για την παρουσία του πλοίου και προσέφερε βοήθεια, αλλά δεν είναι σαφές τι άλλο θα μπορούσε ή θα έπρεπε να είχε κάνει”, δήλωσε η OReilly.

Οποιαδήποτε νέα ανάλυση προκύψει από την έρευνα θα μπορούσε να βοηθήσει όσους παρασύρονται στη Μεσόγειο στο μέλλον, πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: ABC NEWS, Raf Casert – EU watchdog opens probe in role of bloc’s border agency in Mediterranean shipwreck tragedy

Τεράστια ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ από το Παρίσι εναντίον του Ερντογάν: Το βρώμικο παιχνίδι του Φιντάν και της ΜΙΤ με την προμήθεια εκρηκτικών στο Ισλαμικό Κράτος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: