«Να φωτίσω τις αιτίες που μ΄ αφήνουνε μισό;»: Όλα για κάποιον λόγο (γίνονται)… «Τα γεγονότα, καλέ μου Σάντσο, είναι οι εχθροί της αλήθειας»

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης παρέστη στο μνημόσυνο των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα, στην Αρχιεπισκοπή.. Την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Του ΑΛΕΚΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, Φιλελεύθερος

Σχεδόν 50 χρόνια τουρκικής κατοχής συμπληρώθηκαν την Πέμπτη και η κυπριακή κοινωνία μοιάζει σαν να συζητά για τους… Περσικούς Πολέμους.

Ειδικά στο διαδίκτυο, μοιάζουμε σαν κακέκτυπα σοφών και μαλώνουμε για τις αιτίες και τις αφορμές μιας πανάρχαιας στιγμής της ιστορίας. Πόσα χρόνια σχεδίαζε την εισβολή η Τουρκία; Τι ήθελε ο Μακάριος; Πότε πέθανε ο Γρίβας (ναι, ακόμα και οι ημερομηνίες αμφισβητούνται); Πόσο μας έβλαψε ο εθνικός διχασμός;

Πόσο προδότες ήταν οι Χουντικοί; Πόσο έδερνε το Εφεδρικό; Πόσο έδερνε η ΕΟΚΑ Β’; Πότε έφυγε ο Μακάριος; Πού ήταν οι πραξικοπηματίες στις 20 Ιουλίου; Πού ήταν η αριστερά; Τι θα συνέβαινε αν δεν υπήρχε ο Γρίβας; Και άλλα πολλά ερωτήματα που ίσως βοηθούν τους ιστορικούς και όσους διψούν για εμφυλίους, αλλά όχι τον τόπο μας.

Κάποιοι, με ύφος χιλίων καρδιναλίων (ή σουλτάνων) ξεδιπλώνουν τις απόψεις τους ως κάποιου είδους θέσφατο, σαν έναν Γιώργο Κουμουλλή, που έγραφε προσφάτως στον «Πολίτη» ότι «η 1η Απριλίου 1955 γέννησε το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974», συνδέοντας αυθαίρετα την ΕΟΚΑ με την ΕΟΚΑ Β’.

  • Ισχυριζόταν δε πως για το πραξικόπημα φταίνε οι παπάδες που «αποφάσισαν να διεκδικήσουν την ένωση με ένοπλα μέσα για τα δικά τους οικονομικά οφέλη», εννοώντας μάλλον την ΕΟΚΑ και το αντιαποικιακό αντάρτικο.

Αλλά, τουλάχιστον, διατηρεί και κάποια αυτογνωσία, μες στο χάος που παραθέτει ως ιστορικό κείμενο: «Φοβάμαι», έγραφε ο κ. Κουμουλλής που μπλέχτηκε σε ιδεοληψίες και εξυπνάδες, «ότι ο ιστορικός του μέλλοντος θα μας αποκαλέσει σχιζοφρενείς». Μάλλον.

Άλλοι θεωρούν ότι έχουν τις απαντήσεις και τις ξεδιπλώνουν σε τιτιβίσματα μερικών λέξεων και άλλοι κουνούν και το δάκτυλο σε όσους εκφράζουν την προσδοκία για έναν εθνικοαπελευθερωτικό αντικατοχικό αγώνα που δεν έγινε ποτέ.

Εκφράζουν κιόλας την ασθενή άποψη ότι απελευθέρωση σημαίνει πόλεμος, λες και υπάρχει κάτι τέτοιο σε κάποιο λεξικό ή λες και η περιβόητη επανένωση θα πετύχει δίχως την ελευθερία των μεν ή των δε. Ιδεολογικοποιούν την ήττα –αυτό είναι διάχυτο και στο πολιτικό κατεστημένο– και απαιτούν από δεκαεξάρηδες, εικοσάρηδες, τριαντάρηδες να αυτομαστιγωθούν για όσα συνέβησαν πριν την τουρκική εισβολή, για το πραξικόπημα ή τη χουντική προδοσία και να πληρώσουν το τίμημα ενός χαμένου πολέμου.

Σαν να αναζητούν άλλοθι για την απραξία, την αβουλία, τη μεμψιμοιρία, τον ωχαδερφισμό τους.

Εν ολίγοις, δεν είναι κακό να αναζητούμε τις αιτίες της τουρκικής εισβολής/κατοχής, σχεδόν 50 χρόνια μετά και οι πολιτικά υγιείς κοινωνίες αυτό κάνουν.

  • Αυτή η αναζήτηση, όμως, πρέπει να γίνεται με σωστούς όρους, χωρίς υπεροψία, με πολλή αναζήτηση, αφού αναγνωριστεί η υφιστάμενη κατάσταση, η τουρκική κατοχή και να τεθεί ο κοινός μας στόχος, που δεν μπορεί να είναι άλλος από την ελευθερία.

Μα είπαμε: Αυτά γίνονται σε πολιτικά υγιείς κοινωνίες, όχι σε κοινωνίες που «πολιτικοποιούνται» μέσω του Γρίβα ή του Μακαρίου, 49 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή. Όχι σε κοινωνίες που δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τον πόλεμο από την εισβολή, την ελευθερία από τον συμβιβασμό, την κατοχή από τη διαίρεση, την επανένωση από τη διχοτόμηση. «Tout par raison», που θα έλεγε κι ο Ρισελιέ.

Όλα για κάποιον λόγο. «Τα γεγονότα, καλέ μου Σάντσο, είναι οι εχθροί της αλήθειας», θα προσέθετε κι ο Θερβάντες.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Για την κυπριακή τραγωδία φταίνε οι …εξωγήινοι: Αλλάζοντας σκοπίμως την ιστορία και εξισώνοντας το θύμα και τον θύτη, την μικρή Κύπρο με την κατοχική Τουρκία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: