Μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά προς την Πόρσε τραβά: Εκτοξεύτηκαν ξανά οι πωλήσεις του πανάκριβου αυτοκινήτου στην Ελλάδα

FILE PHOTO: The Porsche badge on the front of a car at the Annual General Meeting of Volkswagen in Berlin, Germany, 10 May 2023. EPA/CLEMENS BILAN




Θυμάστε τα ρεπορτάζ κατα την έναρξη της κρίσης όταν η Ελλάδα -και δη ο αγροτικός κάμπος της Λαρίσης- αναφερόταν ως η περιοχή της Ευρώπης με τον μεγαλύτερο κατά κεφαλήν μεγαλύτερο αριθμό Πόρσε ανά κάτοικο;.

Οσοι θεωρούν εκείνους τους «δείκτες» ως περασμένα «μεγαλεία» μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσουν, καθώς η σχετική δυναμική φαίνεται να επανέρχεται.

Σύμφωνα με στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, έως τον φετινό Ιούλιο, είχαν ταξινομηθεί 95 νέες Porsche στη χώρα μας, αριθμός αυξημένος κατά 58% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα της περσινής χρονιάς.

Η τάση μάλιστα παραμένει ανοδική καθώς και το 2022 σε σχέση με το 2021 είχε καταγραφεί 57% αύξηση στις ταξινομήσεις του συγκεκριμένου πολυτελούς οχήματος.

Πηγαίνοντας πίσω σε εκείνες τις «ένδοξες» ημέρες -στο μεταίχμιο της χρεοκοπίας- ανακαλούμε μια συνέντευξη που είχε δώσει στη Deutsche Welle, ο Βολφ Κλιντς, πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής της Ευρωβουλής για την Χρηματοπιστωτική και Οικονομική Κρίση.

Ο Κλιντς είχε τότε υποστηρίξει ότι η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν ποσοστό αυτοκινήτων τύπου Porsche Cayenne στην Ευρώπη, ενώ ρεπορτάζ της εποχής ανέφεραν ότι προ κρίσης, πωλούντο πάνω από 200 νέα Cayenne το χρόνο και ακόμη 150 μεταχειρισμένα. Πρόχειροι δε υπολογισμοί εκτιμούσαν ότι στους ελληνικούς δρόμους κυκλοφορούσαν το 2010 περισσότερα από 1.000 Cayenne.

H αλήθεια όμως είναι ότι εκείνη την περίοδο οι ειδήσεις περί Πόρσε και Ελλήνων είχε χρησιμοποιηθεί για να τονίσει το μέγεθος της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, δεν ήταν πάντα ακριβείς.

Ολα ξεκινησαν από μια «έρευνα» του καθηγητή Ηρακλή Πολεμαρχάκη και επικεφαλής του οικονομικού τμήματος του τότε Έλληνα πρωθυπουργού ο οποίος ισχυρίστηκε ότι «υπάρχουν περισσότερες Porsche Cayenne εγγεγραμμένες στην Ελλάδα παρά φορολογούμενοι που δηλώνουν εισόδημα 50.000 ευρώ. 

To θέμα αναπαρήχθη ξανά και ξανά.

Οταν όμως ο κ. Πολεμαρχάκης ρωτήθηκε για την πηγή των στοιχέιων του απάντησε: «Η παρατήρησή μου ήταν εμπειρική, βασισμένη σε όσα είχα ακούσει σε κύκλους οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα πριν από μερικά χρόνια».

Προσέθετε πάντως τα εξής: «Κάποιος που ερεύνησε το θέμα πρόσφατα, και τον οποίο εμπιστεύομαι, μου λέει ότι ο κατά κεφαλήν αριθμός
Porsche στη Λάρισα (1 ανά 2627) είναι διπλάσιος από αυτόν της Porsche Cayenne στις χώρες του ΟΟΣΑ (1 ανά 4555).

Με πληροφορίες από Capital, Insider

Οικογενειακές διακοπές στις Ηνωμένες Πολιτείες για τον Αλέξη Τσίπρα: Με την Περιστέρα και τα παιδιά στη Δυτική Ακτή

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: