Μητσοτάκης στο Bloomberg: Θα αποπληρώσουμε νωρίτερα τα δάνεια του πρώτου μνημονίου

Prime Minister Kyriakos Mitsotakis In statements to Bloomberg TV. Screenshot via Twitter@BloombergTV




Να αποπληρώσει η χώρα μας τα δάνεια διάσωσης του πρώτου μνημονίου δύο έτη νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg.

Όπως τονίζει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα στις  χρηματοπιστωτικές αγορές.

  • «Θα είμαστε σε θέση, πριν από το τέλος του έτους, να αποπληρώσουμε νωρίτερα», είπε  και πρόσθεσε: «Είναι μια δέσμευση προς τους επενδυτές».

Σημείωσε ότι η Ελλάδα στοχεύει να ανακτήσει εφέτος την επενδυτική βαθμίδα.

«Διαπραγματευόμαστε ήδη σαν να είμαστε χώρα επενδυτικής βαθμίδας, αλλά χρειαζόμαστε και την επίσημη σφραγίδα έγκρισης από τους οίκους αξιολόγησης», είπε.

Δεσμεύτηκε επίσης να επιταχύνει τις προσπάθειές του για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και τη μείωση του χρέους. «Θέλω να κάνω την Ελλάδα έναν πολύ ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις», τόνισε και συμπλήρωσε: «Όχι μόνο επικεντρωνόμαστε στην ανάπτυξη, αλλά θέλουμε επίσης να διασφαλίσουμε ότι ο λόγος του χρέους μας προς το ΑΕΠ θα συνεχίσει να μειώνεται με πολύ γρήγορο ρυθμό».

Το Bloomberg σημειώνει ότι η πρόωρη αποπληρωμή θα σηματοδοτήσει ένα συμβολικό βήμα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και υπενθυμίζει την αναφορά τόσο της Moody’s, όσο και της Scope Ratings, που χαρακτήρισαν την εκλογική νίκη Μητσοτάκη ως ένα «θετικό πιστωτικό γεγονός για τη χώρα».

Όπως σημειώνει το Bloomberg, οι επενδυτές έχουν προσφύγει στα ελληνικά ομόλογα με την προσδοκία ότι η χώρα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, καθιστώντας τις επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων ως τις καλύτερες στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Η προσδοκία αυτή έχει μειώσει το κόστος δανεισμού της Ελλάδας σε σημείο η χώρα να δανείζεται φθηνότερα και από την Ιταλία.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας μειώθηκε σχεδόν κατά 80 μονάδες βάσης φέτος στο 3,7%.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο πρωθυπουργός ανέδειξε την οικονομία ως κεντρικό πυλώνα της προεκλογικής του εκστρατείας, με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν να έχει ανακάμψει ακριβώς εκεί όπου βρισκόταν όταν η χώρα έχασε την ικανότητά της να αποπληρώσει το χρέος της, το 2010.

Το πρακτορείο σημειώνει ακόμα ότι η ανεργία έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό από το ανώτατο σημείο που είχε φτάσει (28%) και οι μετοχές και τα ομόλογα έχουν εκτοξευθεί.

Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει αυξηθεί περισσότερο από 39%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επίσης δηλώσει ότι θα επιδιώξει να αντιμετωπίσει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας, το οποίο, λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας, έφτασε το 9,6% του ΑΕΠ το 2022 από 5,5% το προηγούμενο έτος.

 

Mε πληροφορίες από Bloomberg

 

Αισιοδοξία για την οικονομία από Χατζηδάκη-Στουρνάρα: «Οι οιωνοί είναι άριστοι»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: