Τέλος στην «Αβάσταχτη Ελαφρότητα του Είναι» – Πέθανε ο Μίλαν Κούντερα * Ο εμβληματικός συγγραφέας της αντίστασης στον σταλινισμό [videos]

Γεννημένος Τσέχος, κατ’ επιλογήν Γάλλος: Ο Μίλαν Κούντερα, σπουδαία μορφή των γραμμάτων για όλη την Ευρώπη. Screenshot via YouTube@Lecturas a Blanco y Negro




Ο γεννημένος στην Τσεχία συγγραφέας Μίλαν Κούντερα πέθανε, όπως μετέδωσε σήμερα η τσεχική δημόσια τηλεόραση. Ήταν 94 ετών.

«Ο Μίλαν Κούντερα πέθανε χθες στο Παρίσι έπειτα από μακρά ασθένεια», δήλωσε η Άννα Μραζόβα, εκπρόσωπος της Βιβλιοθήκης της Μοραβίας (MZK).

Είχε αυτοεξοριστεί στη Γαλλία και είχε λάβει την γαλλική υπηκοότητα.

Εχει γράψει 14 μυθιστορήματα, τα οποία μεταφράστηκαν σε 44 γλώσσες.

Έχει συγγράψει τόσο στην τσέχικη όσο και στη γαλλική γλώσσα (από το 1988 μάλιστα μόνο στα γαλλικά), ενώ επιμελήθηκε προσωπικά όλες τις γαλλικές μεταφράσεις των βιβλίων του, προσδίδοντάς τους ισχύ πρωτοτύπου και όχι μεταφρασμένου έργου.

Ο Μίλαν Κούντερα έγινε ιδιαίτερα γνωστός με τα βιβλία του «Η Αβάσταχτη Ελαφρότητα του Είναι», «Το Βιβλίο του Γέλιου και της Λήθης» και «Το Αστείο».

Σπάνια έδινε συνεντεύξεις, έχοντας την πεποίθηση πως οι συγγραφείς μιλούν μέσω του έργου τους.

Γεννήθηκε στην τσεχική πόλη Μπρνο, αλλά μετανάστευσε στη Γαλλία το 1975 αφού εξοστρακίστηκε επειδή επέκρινε τη σοβιετική εισβολή στην Τσεχοσλοβακία το 1968, όπως μετέδωσε το Reuters.

Μυθιστοριογράφος» –και όχι «συγγραφέας»– με όλο το νόημα που δάνεισε στην τέχνη του μυθιστορήματος, θεωρούμενη ως ένα συνολικό, αισθητικό και μη θεωρητικό μέσο γνώσης, μια αληθινή «έκκληση για σκέψη».

Αυτό το απαιτητικό πλαίσιο για την ύπρξή του, το περιέγραψε ο ίδιος, στο δοκίμιό του Les Testaments betrated  ως«μια στάση, μια σοφία, μια θέση που αποκλείει κάθε ταύτιση με μια πολιτική, μια θρησκεία, μια ιδεολογία, μια ηθική, μια κοινότητα» .

Παγκοσμίως διάσημος για το μεταφρασμένο σε 40 γλώσσες έργο του ο Κούντερα ήταν από πολλές απόψεις ένας μυστηριώδης συγγραφέας.

Σύγχρονος ενός νεαρού έθνους που αναδιαμορφώθηκε από την περίοδο του Μεσοπολέμου μετά και πριν από άλλα τεκτονικά κινήματα, ο Μίλαν Κούντερα γεννήθηκε σε μια οικογένεια της καλλιεργημένης ελίτ της ανεξάρτητης δημοκρατίας.

Η ζωή του Μίλαν Κούντερα

Γεννημένος την 1η Απριλίου 1929 στο Μπρνο της Τσεχοσλοβακίας από πατέρα μουσικολόγο και πιανίστα, ο Κούντερα έκανε τα πρώτα του λογοτεχνικά βήματα ως ποιητής. Η ζωή του ως συγγραφέα είναι συνυφασμένη με τη λογοτεχνία, αλλά και με την ιστορία ενός αιώνα που είδε τον κομμουνισμό να καταρρέει, αφού κυριάρχησε στη συνείδηση ​​μεγάλου μέρους της ευρωπαϊκής διανόησης.

Ο πατέρας του, μαθητής του συνθέτη Janacek, δάσκαλος πιάνου στο ωδείο του Μπρνο, έδωσε στον γιο του μια πολύ υψηλού επιπέδου μουσική παιδεία, το εύρος της οποίας βρίσκεται τόσο στην αρχή της σύνθεσης όσο και στα κεντρικά μοτίβα που ποτίζουν το έργο του Kundera.

Ο έφηβος Μίλαν, εξαιρετικός μουσικός (δοκιμάζει τις δυνάμεις του στη σύνθεση), θα ακολουθήσει ωστόσο άλλο δρόμο για τις πανεπιστημιακές του σπουδές που θα οδηγήσει τον επαρχιώτη της Μοραβίας στην πρωτεύουσα, την Πράγα.

Σπούδασε ταυτόχρονα σενάριο και σκηνοθεσία στην Κινηματογραφική Ακαδημία (FAMU). .

Το 1975 ο Κούντερα και η σύζυγός του πήγαν στη Γαλλία για μια σύντομη θητεία σε πανεπιστήμιο, αλλά δεν γύρισαν ποτέ πίσω.

Η κομμουνιστική κυβέρνηση της Τσεχοσλοβακίας ανακάλεσε την υπηκοότητα του Κούντερα το 1979 και από τότε σπάνια επισκέφτηκε την πατρίδα του, ακόμη και μετά την πτώση του Σιδηρού Παραπετάσματος.

Οι Αρχές της Τσεχοσλοβακίας απαγόρευσαν τα βιβλία του Κούντερα και του αφαίρεσαν την υπηκοότητα μετά τη δημοσίευση το 1979 στη Γαλλία του «Βιβλίου του Γέλιου και της Λήθης» στο οποίο ο Κούντερα αποκαλούσε τον τότε πρόεδρο της Τσεχοσλοβακίας Γκούσταβ Χουσάκ «πρόεδρο της λήθης».

Είναι περισσότερο γνωστός για το μυθιστόρημά του «Η Αβάσταχτη Ελαφρότητα του Είναι», που έγινε διεθνές best seller, όταν εκδόθηκε το 1984.

Η ιστορία ενός ζευγαριού, του Tomas και της Tereza, διαδραματίζεται εν μέσω της σοβιετικής καταστολής και της Άνοιξης της Πράγας του 1968.

Τέσσερα χρόνια μετά την έκδοση του βιβλίου, η ιστορία διασκευάστηκε για μια ταινία αμερικανικής παραγωγής.

Ο Κούντερα κι ο κομμουνισμός

Ως απόφοιτος γυμνασίου ο Κούντερα εντάχθηκε με ενθουσιασμό στο Κομμουνιστικό Κόμμα το 1948. Δύο χρόνια αργότερα, εκδιώχθηκε λόγω «εχθρικής σκέψης και ατομικιστικών τάσεων», πράγμα που είχε συνέπειες για τον διάσημο συγγραφέα.

Ο Κούντερα αναγκάστηκε να διακόψει τις σπουδές του στην Ακαδημία Κινηματογράφου.

Έκανε το ντεμπούτο του ως συγγραφέας το 1953 με την ποιητική συλλογή Man: A Wide Garden, στην οποία ασχολήθηκε με τον σοσιαλιστικό ρεαλισμό, αν και από μια κομμουνιστική προοπτική.

Αργότερα εντάχθηκε ξανά στο Κομμουνιστικό Κόμμα – και για άλλη μια φορά εκδιώχθηκε.

Μετά τη βίαιη καταστολή της Άνοιξης της Πράγας το 1968, κατά της οποίας μίλησε έντονα, ο συγγραφέας έγινε persona non grata.

Ως υπέρμαχος του μεταρρυθμιστικού κομμουνισμού, διαγράφηκε από την Ένωση Συγγραφέων το 1969 και ξανά από το κόμμα το 1970.

Οι διδακτικές του δραστηριότητες στην Ακαδημία Κινηματογράφου ανεστάλησαν, τα έργα του απαγορεύθηκαν και τα βιβλία του αφαιρέθηκαν από τα βιβλιοπωλεία .

Ο Κούντερα στη Γαλλία

Συνέχισε να γράφει αψηφώντας τη λογοκρισία. Μια οριστική τακτοποίηση των λογαριασμών του με το κομμουνιστικό του παρελθόν κατατίθεται στο υπέροχο βιβλίο του  «Η Ζωή είναι Αλλού» (1973) και στο «Βαλς του Αποχαιρετισμού».

Εννοείται πως γνώριζε ότι δεν επρόκειτο τα δυο αυτά έργα να εκδοθούν στην Τσεχοσλοβακία.

Αντίθετα, κυκλοφόρησαν στη Γαλλία, τη χώρα που του πρόσφερε καταφύγιο το 1975 και μια θέση διδασκαλίας στο πανεπιστήμιο της Ρεν και αργότερα στο Παρίσι.

Από τη ζωή του στην εξορία, ο Κούντερα συνέχισε να προωθεί τα λογοτεχνικά του θέματα, χρησιμοποιώντας περαιτέρω ένα τσεχοσλοβακικό σκηνικό για τα έργα του. Καθώς είχε ήδη εκδιωχθεί από τη χώρα όταν εμφανίστηκε το Βιβλίο του Γέλιου και της Λήθης το 1979, το μόνο που απέμενε στο καθεστώς στην πατρίδα του ήταν να του αφαιρέσει την υπηκοότητα.

Το 1984 ο Κούντερα δημοσίευσε την «Αβάσταχτη Ελαφρότητα του Είναι», που τον έκανε παγκοσμίως γνωστό και διασκευάστηκε αργότερα σε μια επιτυχημένη ταινία, με τη Ζιλιέτ Μπινός και τον Ντάνιελ Ντέι Λιούις στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Μετά την τεράστια επιτυχία που σημείωσε το 1984 το βιβλίο του «Η Αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι», ο Κούντερα αποσύρθηκε από το προσκήνιο και απέφυγε τις δημόσιες εμφανίσεις. «Είμαι σε κατάσταση υπερβολικής δόσης του εαυτού μου» είχε εκμυστηρευτεί τότε, και στη συνέχεια «εξαφανίστηκε».

Το 2019, η Τσεχία του «επέστρεψε» την τσέχικη υπηκοότητα

 

 

 

 

Mε πληροφορίες από Reuters/ Le Monde/Wikipedia

 

Οι ΗΠΑ επέστρεψαν στην Unesco: Είχαν αποχωρήσει επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: