Μία μαρτυρία σε ένα βίντεο που σπάει κόκκαλα και ραγίζει καρδιές: Η άνανδρη εισβολή του τουρκικού Αττίλα προκαλεί κόλαση… Βιασμοί, αίσχη και προσφυγιά για 49 χρόνια (video)

Η Προϊσταμένη Matron του Νοσοκομείου Κερύνειας το 1974, Λέλλα Χριστοδούλου. Φωτογραφία από βίντεο You Tube, via The Uncut Mountain




Κόμπος στο στομάχι. Μια μαρτυρία σαν όλες τις άλλες; Μπορεί. Κάθε μια έχει τη σημασία της. Άνθρωποι ξεσπιτώθηκαν από τη μια ώρα στην άλλη.

Περπάτησαν ξυπόλητοι να βρουν στέγη για τις οικογένειές τους. Μάνες έχασαν παιδιά. Μωρά ορφάνεψαν. Στρατιώτες δεν επέστρεψαν ποτέ στο τραπέζι της Κυριακής.

Εισβολή. Πόλεμος. Κόλαση. Απόγνωση. Προσφυγιά. Δεν ξεχνούν. Όσα χρόνια κι αν περάσουν δεν ξεχνούν. Σαν στάμπα τη ζωή τους έχει σημαδέψει το κακό του 1974.

Από χθες, 19 Ιουλίου 2023 κυκλοφόρησε στο You Tube η μαρτυρία της Προϊσταμένης Matron του Νοσοκομείου Κερύνειας το 1974, Λέλλας Χριστοδούλου.

«Τι ζητάτε, το ξέρω, ήρτετε για όπλα. Όπλα έχω, έβρετε τα λαλώ τους, ενώ εν τζιαι είχα. Βλέπαμε το πλοίο, βγαίνανε ξυρισμένα κεφάλια, άγριοι. Άδειασαν τις φυλακές της Ανατολίας και τους έφεραν στην Κύπρο. Έκαναν τα αίσχη.. μας έδιωξαν από τα σπίτια. Εκτός των βιασμών.. ξέρεις τι είναι να βιάσουν γυναίκα 8 άνθρωποι και να είναι το μωρό των 7 χρονών.. φανταστήκατε τι αίσχη έκαναν; Να μην αξιώσει κανέναν ο Θεός να ζήσει ότι έζησα.. έχει και πράγματα που θα τα πάρω μαζί μου στον τάφο».

Το σπίτι της ήταν απέναντι από το Νοσοκομείο.

«Οι αξιωματικοί περνούσαν από το σπίτι μου, το οποίο ήταν στον κύριο δρόμο. Θυμάμαι που κτύπησε το τηλέφωνο.. βούρησα τη σκάλα και ανέβηκα. Εκείνη την ώρα πέρασε το αεροπλάνο και έριξε την ακταιωρό.. δεν θα το ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου.

Πόσα παιθκιά πήγαν.. πόσες μανάδες έχασαν παιδιά. Δυστυχώς… από την προδοσία μας τη μεγάλη. Πήγαμε στο Πέλλα Πάις .. βάλαμε σεντόνια χαμέ. Εκείνους που ήταν σοβαρά τους αφήναμε μέσα στην εκκλησία. Άλλους τους στέλναμε στη Λευκωσία από την πίσω μεριά του Αββαείου.

Οι Τούρκοι μας φώναζαν δυνατά.. πού εν η μάνα σας έφυεν τζιαι άφησε σας… για την Ελλάδα… ενώ εμάς εν δαμέ τζιαι υποστηρίζει μας.. μας περίπαιζαν».

  • Πρόσφυγες στο ίδιο μας το σπίτι

«Όταν ο πάτερ πει το πλούσιοι επτώχευσαν κα επείνασαν πάντα θα με δεις να κλαίω διότι πράγματι πεινάσαμε. Ήρθα με την ποδιά του νοσοκομείου και με τα φλιπ φλοπ. Ακούγαμε να λένε ήρθαν οι πρόσφυγες.. έλεγαν στα παιδιά τους φάε γιατί εννά σου τον φαν οι πρόσφυγες. Πήγαν γονείς στο δημοτικό των Αγίων Ομολογητών και είπαν στη δασκάλα μην βάλεις το μωρό μου με τα προσφυγούθκια.. μάρτυς μου ο Θεός.

Όταν σας πω μωρό 7 ετών.. γυναίκα 83 ετών τι θέλετε άλλο; Αισχρότητες έκαναν.. γυναίκα την βίασαν μέσα στο μπάνιο 7 άτομα. Εβίαζαν.. εμείς από το παράθυρο του Πέλλα Πάις βλέπαμε το πλοίο. Κοπέλες.. τίμιες, τιμιότατες δεν έφευγαν από τη μάνα τους και τις βίασαν μες το σπίτι τους. Γι’ αυτό σας λέω να μην αξιώσει ο Θεός.. εγώ περπατούσα και τα πόδια μου ήταν ολογαίματα..».

ΠΗΓΗ: ΚΑΝΑΛΙ ΣΙΓΜΑ

Προσκλητήριο νεκρών στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας: “Όσα χρόνια και να περάσουν δεν ξεγράφουμε πατρίδες ούτε και αναγνωρίζουμε τα τετελεσμένα της βίας”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: