Μετρήσεις με εκπλήξεις στην εσωκομματική κούρσα του ΣΥΡΙΖΑ: Κρίσιμη συνεδρίαση της Κ.Ε για υποψηφιότητες και χρονοδιάγραμμα εκλογών

FILE PHOΤΟ: Ο Παύλος Πολάκης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Εκπλήξεις στην …«δημοσκοπική» αφετηρία της διαδικασίας ανάδειξης νέου αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ κρύβουν «μετρήσεις» που αποτυπώνουν ορισμένες τάσεις στο εσωκομματικό πεςδίο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Νίκης Ζορμπά στο Capital, «οι “μετρήσεις” που τρέχουν εάν επιβεβαιωθούν (είναι πολύ νωρίς) και στην εσωκομματική κάλπη, είναι δεδομένο πως θα συσπειρώσουν δυνάμεις και της Ομπρέλας υπέρ Αχτσιόγλου, καθώς η ίδια φέρεται να είναι πρώτη με πολύ μεγάλη διαφορά, από τον… δεύτερο Παύλο Πολάκη (κι ας ξεκίνησαν οι μετρήσεις χωρίς να έχει κατατεθεί επίσημα υποψηφιότητά του).

Σύμφωνα με την ίδια πηγή επίσης η ομάδα των πρώην προεδρικών βρίσκεται υπό αποσύνθεση και σε πλήρη ρευστοποίηση, καθώς ελλείψει .. προέδρου, ήτοι Τσίπρα ο οποίος ήταν στην πραγματικότητα και η συγκολλητική τους ουσία, ξεδιπλώνουν διαφορετικές στρατηγικές, επιλογές και κατευθύνσεις.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει ο Αντώνης Ατζολέτος στον ΣΚΑΙ ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν αναμένεται να παραβρεθεί προκειμένου να μην θεωρηθεί ότι επηρεάζει τις διαδικασίες.

Τις εργασίες θα ανοίξει η γραμματέας της Κ.Ε., Ράνια Σβίγκου και στη συνέχεια θα πάρουν το λόγο τα μέλη του οργάνου. Όλα τα φώτα θα πέσουν στους υποψηφίους για την ηγεσία, καθώς στην ομιλία τους θα αναπτύξουν το πολιτικό τους στίγμα και στην συνέχεια θα καταθέσουν την πλατφόρμα με τις θέσεις τους. Δεν αποκλείεται να προχωρήσουν και σε δηλώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ασφαλώς το πως θα τοποθετηθούν τα μέλη του κορυφαίου καθοδηγητικού οργάνου θα είναι ένας πρώτος «οδηγός» για το πρώτο αποτύπωμα που αφήνουν οι υποψήφιοι για την ηγεσία μέσα στο κόμμα.

  • Από τη Δευτέρα θα ξεκινήσουν και επίσημα την προεκλογική τους καμπάνια περιοδεύοντας σε όλη την Ελλάδα. Είναι σαφές πως στην Κουμουνδούρου επιθυμούν ο αριθμός των μελών που θα προσέλθουν στις κάλπες – όποτε και αν στηθούν – να πλησιάσει, όσο είναι δυνατόν τους 150.000, που με συντριπτικό ποσοστό είχαν επιβεβαιώσει την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα τον Μάϊο του 2022. Με αυτή τη λογική εκτιμάται πως κανένα στέλεχος δεν θα πάει κόντρα στην επανάληψη της προηγούμενης διαδικασίας, όπου οι εγγραφές νέων μελών μπορούσαν να πραγματοποιηθούν ακόμα και πριν την προσέλευση στην κάλπη.

Η Έφη Αχτσιόγλου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τάσσονται υπέρ της εισήγησης της Πολιτικής Γραμματείας για διεξαγωγή του διαρκούς Συνεδρίου στις 25 Αυγούστου και εκλογή προέδρου στις 3 και 10 Σεπτεμβρίου. Είναι το νωρίτερο χρονοδιάγραμμα που έχει προταθεί, καθώς επιμένουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μείνει ακέφαλος για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο Χρήστος Σπίρτζης, τα μέλη της ΡΕΝΕ, ο Διονύσης Τεμπονέρας και ο Παύλος Πολάκης αναμένεται να επιμείνουν πως όλες οι διαδικασίες θα πρέπει να τρέξουν μετά τις κάλπες για τους ΟΤΑ. Στο τραπέζι θα μπει και η πρόταση του Νίκου Παππά για μικρή μετάθεση των ημερομηνιών. Διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών στις 24 Σεπτεμβρίου και 1η Οκτωβρίου. Σε αυτή την περίπτωση η εκπροσώπηση του κόμματος στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα γίνει από τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας, Σωκράτη Φάμελλο.

Υποψηφιότητες και Συνέδριο

Αντικείμενο συζήτησης στην Κεντρική Επιτροπή, θα είναι κατά πόσο κάποιος μπορεί να προσπεράσει τη σημερινή και αυριανή διαδικασία και να υποβάλει υποψηφιότητα στο Συνέδριο που θα προηγηθεί των εκλογών. Το καταστατικό, άλλωστε αυτό ορίζει. Δεν είναι λίγοι όσοι θα ήθελαν – και αναμένεται να ειπωθεί στη συζήτηση που θα γίνει – η συνεδρίαση του κορυφαίου καθοδηγητικού οργάνου να αποτελέσει την καταληκτική ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την προεδρία.

Με πληροφορίες από ΣΚΑΙ, Capital.gr

Μπορεί να αλλάξει ο ταραξίας; Πειρατικές πτήσεις από F -16 στο νοτιο-ανατολικό Αιγαίο και άσκοπες δηλώσεις 48 ώρες μετά τις διαβεβαιώσεις περί καλών προθέσεων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: