Μετά τον Νετανιάχου, και ο Έλληνας Πρωθυπουργός στη Λευκωσία: Τριμερής του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο, στρατηγικές συμφωνίες και συμμαχίες

Nikos CHRISTODOULIDES, President of the Republic of Cyprus. Copyright: European Union




Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης θα υποδεχθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Λευκωσία, τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και του Ισραήλ, Κυριάκο Μητσοτάκη και Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Κύπριος Πρόεδρος θα έχει διμερείς συναντήσεις με τους δύο πρωθυπουργούς και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση, η οποία αναμένεται με εμγάλο ενδιαφέρον.

Όπως ανέφερα ο κ. Χριστοδουλίδης από τις Βρυξέλλες:

“Ειδικότερα, με τον Έλληνα πρωθυπουργό θα καθορίσουμε τη στρατηγική για τα επόμενα συγκεκριμένα βήματα, για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο.

Να πω ότι και σήμερα και χθες, στο περιθώριο των συναντήσεών μου, έγιναν συγκεκριμένες αναφορές και για το πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από συγκεκριμένες εξελίξεις που αφορούν τις ευρωτουρκικές σχέσεις, το ευρύτερο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων, αλλά και το θέμα που αφορά την ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το διορισμό και μιας προσωπικότητας, έγινε συγκεκριμένη ανταλλαγή απόψεων. Είμαι σίγουρος ότι θα συνεχιστεί και σήμερα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τις εργασίες της Διάσκεψης κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (ΕΕ-CELAC) που πραγματοποιείται στις 17 και 18 Ιουλίου, κατά την είσοδό του στο κτήριο του Συμβουλίου, έκανε την εξής εισαγωγική δήλωση:

«Έχω ενημερωθεί διεξοδικά από τον καγκελάριο της Γερμανίας, τον Γάλλο πρόεδρο, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και φυσικά τον Έλληνα πρωθυπουργό, για τα όσα συζητήθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στην Λιθουανία. Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για αυτά που έχω ακούσει. Καταγράφω το ενδιαφέρον της Τουρκίας για ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων, είναι κάτι το οποίο στηρίζουμε. Είναι κάτι που εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της δικής μας πρότασης, της δικής μας προσέγγισης.

Με ικανοποίηση άκουσα ότι αυτή η ενίσχυση των σχέσεων περνά μέσα και από ουσιαστικές εξελίξεις στο Κυπριακό, και θεωρώ ότι το επόμενο διάστημα θα κριθεί κατά πόσον αυτές οι δηλώσεις, η έκφραση ενδιαφέροντος, θα συνοδευτεί και από συγκεκριμένες κινήσεις, που επαναλαμβάνω σχετίζονται άμεσα με το Κυπριακό.

Έχω, θέλω να το πω, μία συγκρατημένη αισιοδοξία για τις εξελίξεις. Συνεχίζονται οι διεργασίες σε διπλωματικό επίπεδο και θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και θα κορυφωθούν στην Νέα Υόρκη, και αναλόγως του αποτελέσματος στη Νέα Υόρκη, θα δούμε ενδεχομένως, και μακάρι, να υπάρξουν θετικές εξελίξεις και τον Οκτώβριο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Όλα θα εξαρτηθούν από τις ενέργειες και όχι απλά τις προθέσεις.

Επαναλαμβάνω, οι προθέσεις είναι πολύ σημαντικές. Τις χαιρετίζω, τις υποστηρίζω, τις στηρίζω και είμαι εδώ να εργαστώ πλέον επί συγκεκριμένων εξελίξεων που αφορούν την επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, με ένα ενισχυμένο ρόλο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, λαμβάνοντας υπόψη και το ενδιαφέρον της Τουρκίας για να έρθει πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις θέσεις του Τούρκου Προέδρου για το Κυπριακό, πέραν από τα ευρωτουρκικά, βάσει ενδείξεων στο πλαίσιο των επαφών που είχε στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε:

«Είναι σημαντικό ότι αντιλαμβάνεται ο Τούρκος Πρόεδρος, πάντα στη βάση της ενημέρωσης που έχω λάβει από τα διαμειφθέντα, την ανάγκη να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό και επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου. Όλα αυτά θα τα δούμε στην πράξη και ειλικρινά πιστεύω, ελπίζω, να υπάρξουν τέτοιες συγκεκριμένες εξελίξεις. Υπάρχουν πολλά που θα δούμε το επόμενο διάστημα και θα δείξουν στην πράξη κατά πόσο όλα αυτά τα εννοούν.»

Σε ερώτηση σχετικά με τις συναντήσεις που είχε με την Τουρκοκυπριακή κοινότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε:

«Μίλησα με την κοινωνία των πολιτών. Μίλησα με Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας που πιστεύουν πραγματικά στην επανένωση, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου. Άκουσα τις ανησυχίες τους, άκουσα τις έγνοιες τους και ναι, ετοιμάζουμε προτάσεις τις οποίες θα δημοσιοποιήσουμε πολύ σύντομα.

Την ίδια στιγμή, είχα αποστείλει και μία επιστολή στον κ. Τατάρ σε σχέση με το να επισκεφθούμε από κοινού το ανθρωπολογικό εργαστήρι για το θέμα των αγνοουμένων, ένα καθαρά ανθρωπιστικό θέμα. Ενημερώθηκα χθες το βράδυ για, εκ πρώτης, μίας θετικής αντίδρασης.

Μάλιστα, συζητήθηκε και συγκεκριμένη μέρα, στα τέλη Ιουλίου, για να επισκεφτούμε μαζί και ξεκινά σήμερα η προετοιμασία ενός κοινού ανακοινωθέντος που θα ακολουθήσει τις εκεί επισκέψεις μας. Ελπίζω να καταλήξουμε σε αυτό το κοινό ανακοινωθέν. Δεν βλέπω να υπάρχουν οι οποιεσδήποτε δυσκολίες να γίνει αυτή η επίσκεψη.

Θα στείλει ένα θετικό μήνυμα και είναι κάτι το οποίο, επαναλαμβάνω, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, είμαι εδώ με σοβαρότητα, με ρεαλισμό να εργαστώ για επίλυση του Κυπριακού. Ένας στόχος τον οποίο θεωρώ εφικτό στη βάση της δικής μας προσέγγισης, να δημιουργηθεί μία αμοιβαία επωφελής κατάσταση πραγμάτων για όλους τους εμπλεκόμενους και για αυτό το λόγο επιμένω στην πιο ενεργό εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι το οποίο βλέπω να υπάρξει θετική ανταπόκριση. Ευχαριστώ πολύ.»

Πάει στα κατεχόμενα για να εκβιάσει την απαράδεκτη διευθέτηση των “δύο κρατών”: Ο Ερντογάν θα “εορτάσει” τη μαύρη επέτειο της εισβολής στις 20 Ιουλίου, στη Λευκωσία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: