Μετά το τηλεφώνημα του Προέδρου Μπάιντεν στον Ερντογάν: Ακολούθησε η συνομιλία του Άντονι Μπλίνκεν με τον Τούρκο ομόλογό του, για τη Σουηδία και τα μαχητικά F-16

Secretary of State Antony J. Blinken holds a press availability in Georgetown, Guyana, on July 6, 2023. State Department Photo by Ron Przysucha




Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν τηλεφώνησε στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν για να συζητήσουν την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

Είχε προηγηθεί το τηλεφώνημα του προέδρου Τζο Μπάιντεν στον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν το οποίο δεν έφερε αποτελέσματα για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Αδιέξοδο εντοπίστηκε ακόμα και στο θέμα της πώλησης των αμερικανικών μαχητικών F-16 στην Τουρκία. Ο γερουσιαστής παραμένει ανένδοτος και ζητά να αποδεχθεί η Τουρκία τους όρους για να άρει το “βέτο” του.

΅Επίσης, μίλησαν και για τις τελευταίες εξελίξεις στον συνεχιζόμενο πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ:

Ο υπουργός τόνισε ότι τώρα είναι η ώρα να ενταχθεί επισήμως η Σουηδία στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ και η Τουρκία να ενισχύσουν περαιτέρω τη μακροχρόνια αμυντική τους συνεργασία.

Ο υπουργός Μπλίνκεν επίσης έθεσε την επείγουσα ανάγκη ανανέωσης του μηχανισμού διασυνοριακής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ για τη Συρία για 12 μήνες. Ο υπουργός ευχαρίστησε την Τουρκία για την ηγεσία της για αυτό το θέμα.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: