Μαίνονται οι πυρκαγιές σε Ρόδο, Κέρκυρα, Αίγιο και Κάρυστο: Ποιες περιοχές βρίσκονται σήμερα σε κόκκινο συναγερμό [βίντεο]

Πυροσβέστες παίρνουν μέρος στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στον οικισμό Ασκληπιείο Ρόδου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΔΑΜΙΑΝΙΔΗΣ




Μια ακόμη μεγάλη μάχη με τις φλόγες έδωσαν καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε όλη τη χώρα, καθώς μαίνονται ανεξέλεγκτα μεγάλα πύρινα μέτωπα στο Αίγιο, στην Κέρκυρα, στην Κάρυστο, στη Ρόδο και στην Υλίκη.

Λίγο μετά τις 6 το πρωί της Δευτέρας (247) εστάλη νέο μήνυμα από το 112 για εκκένωση της περιοχής Πλατύς Γιαλός προς Κάρυστο ενώ στις 3 τα ξημερώματα έλαβαν το ίδιο μήνυμα όσοι βρίσκονταν σε Λιβάδι και Καστρί.

Χθες, όπως ανακοινώθηκε από την Πυροσβεστική, εκδηλώθηκαν 64 νέες δασικές πυρκαγιές, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις σε όλη την επικράτεια να διαχειρίζονται συνολικά 82.

Εβδομη μέρα πυρκαγιάς στη Ρόδο

Πυροσβέστες και εθελοντές συνέχισαν όλη τη νύχτα τη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Ρόδο, ενώ από νωρίς το πρωί της Δευτέρας έχουν ενταθεί, για έβδομη ημέρα, οι προσπάθειες και από αέρος.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, δύο μέτωπα κινήθηκαν στο χωριό Ασκληπιείο και ένα τρίτο ανατολικά ανάμεσα σε Μάσαρη και Μαλώνα, ενώ αναζωπυρώσεις σημειώνονταν διαδοχικά σε πολλά σημεία ανάμεσα σε Απόλλωνα και Πλατάνια, που επίσης αντιμετωπίστηκαν από τις ομάδες δασοπυρόσβεσης.

Το μέτωπο της πυρκαγιάς έχει κινηθεί ανατολικά, προς Μαλώνα και Μάσαρη, χωρίς ωστόσο να απειλούνται οι οικισμοί. Όλο το βράδυ επιχειρούσαν 266 πυροσβέστες με 55 οχήματα και 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.

Στην περιοχή πνέουν άνεμοι έντασης 4 έως 5 μποφόρ ενώ οι θερμοκρασίες και σήμερα θα είναι ιδιαίτερα υψηλές.




Λόγω της πυρκαγιάς, η δημοτική ενότητα Νότιας Ρόδου με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Εκκενώσεις οικισμών στην Κέρκυρα

Στην Κέρκυρα, δυνάμεις της Πυροσβεστικής καταβάλλουν προσπάθειες να ανακόψουν το μέτωπο της φωτιάς που ξέσπασε χθες το απόγευμα, με διαφορετικές εστίες, στην περιοχή Περίθειας στη βόρεια Κέρκυρα.

Η φωτιά καίει δασική και χορτολιβαδική έκταση κινούμενη προς νοτιοανατολική κατεύθυνση.

Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Σάντα, Μέγκουλα, Πόρτα, Παλιά Περίθεια, Σινιές, Βιγγλατούρι, Νησάκι, Ρου, Κατάβολο, Κέντρωμα, Τρίτσι, Κοκκοκύλας, Σαρακηνιάτικα, Πλαγιά, Καλάμι, Βλαχάτικα και Καβαλλέραινα, έπειτα από μηνύματα μέσω 112 τα οποία στάλθηκαν στους κατοίκους τους.

Συνολικά, σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια συνολικά 59 άνθρωποι από 1 πλωτό σκάφος και 2 λάντζες που κατευθύνονται προς το λιμάνι της Κέρκυρας.

Με μέριμνα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας οι απεγκλωβισμένοι φιλοξενούνται σε αίθουσα του Οργανισμού Λιμένα Κέρκυρας.




Μάχη με τις φλόγες στο Αίγιο

Παράλληλα, ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, περίπου 100 πυροσβέστες με 35 οχήματα, δίνουν μάχη με τις φλόγες, προκειμένου να περιορίσουν την φωτιά που εκδηλώθηκε χθες (23/7) τις μεσημβρινές ώρες, στην περιοχή Δερβενάκια της Αιγιαλείας.

Η φωτιά, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αρτοποιός, έφθασε σε λόφο απέναντι από τον οικισμό Τράπεζα, με κατεύθυνση προς αυτόν.

Για τον λόγο αυτόν, δόθηκε εντολή να εκκενωθεί το χωριό Τράπεζα Αχαΐας με μήνυμα μέσω 112 που εστάλη στους κατοίκους ζητώντας τους να κατευθυνθούν προς την Ακράτα. Εκκενώθηκε επίσης ο οικισμός Κάστρο Αιγιαλείας.

Επιπλέον, σε ετοιμότητα βρίσκονται και δύο πλωτά σκάφη του Λιμενικού Σώματος καθώς και ιδιωτικά σκάφη στην περιοχή Δερβένι του δήμου Αιγιαλείας ώστε να συνδράμουν εφόσον απαιτηθεί.




Διάσπαρτα μέτωπα στην Κάρυστο

Διάσπαρτα είναι τα μέτωπα στις τρεις διαφορετικές εστίες πυρκαγιών που ξέσπασαν το μεσημέρι της Κυριακής σε δασική έκταση στον Πλατανιστό Καρύστου Ευβοίας.

Επίγειες δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν στην περιοχή, μαζί με μηχανήματα της αυτοδιοίκησης. ενώ χθες, μέχρι το τελευταίο φως της μέρας συνέδραμαν και εναέρια μέσα.

Λόγω της φωτιάς εκκενώθηκαν οι οικισμοί Λιβάδι, Ποτάμι, Περναράκι και Πλατανιστός έπειτα από μηνύματα που εστάλησαν μέσω 112 στους κατοίκους τους.

Όσο για τη φωτιά που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι στην Υλίκη, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, εξακολουθεί να καίει χαμηλή βλάστηση σε αδιάβατο έδαφος, κινούμενη προς νοτο.




Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση συναγερμού σε 5 περιφέρειες

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) προβλέπεται σήμερα, Δευτέρα 24/7 σε πέντε περιφέρειες της χώρας, ενώ πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) σε 8 περιφέρειες, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr):

Συγκεκριμένα, ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – κατάσταση συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) προβλέπεται σήμερα:

* στην περιφέρεια Αττικής,

* στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας),

* στην περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Μεσσηνίας),

* στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Ηλείας), και

* στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου).

Επιπλέον, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) υπάρχει στις εξής περιοχές:

* στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας),

* στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καρπάθου, ΠΕ Καλύμνου, ΠΕ Κω),

* στην περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας),

* στην περιφέρεια Κρήτης,

* στην περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας),

* στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΕ Κεφαλλονιάς, ΠΕ Ζακύνθου),

* στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, ΠΕ Αχαΐας), και

* στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας).



ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Kαμίνι και σήμερα η χώρα με μικρή πτώση θερμοκρασίας λόγω των ανέμων: Νέο κύμα με 44 βαθμούς από αύριο,κορύφωση την Τετάρτη [βίντεο]

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: