“Καλά να μας κάνει” ο Τουρκοκύπριος ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, κάποιος να τον “μαζέψει”: Ο Κιζίλγιουρεκ “πλακώθηκε” με τον Επίτροπο Σχοινά, που τον έβαλε στη θέση του…

Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Νιαζί Κιζίλγιουρεκ. Φωτογραφία EP-110884A, Photographer: RICCARDO PAREGGIANI, Copyright: ©European Union, Source : EP




Ένταση δημιουργήθηκε μεταξύ του Αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά και του Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Νιαζί Κιζίλγιουρεκ κατά την διάρκεια συζήτησης στην Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωκοινοβουλίου.

Σύμφωνα με το Sigma, ο Κιζίλγιουρεκ έθεσε με απαράδεκτο τρόπο θέμα δήθεν διακρίσεων κατά των Τουρκοκυπρίων για την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και την πρόσβαση σε κοινοτικά κονδύλια και εκπαιδευτικά προγράμματα με τον κ. Σχοινά να απαντά ότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται.

Ο κ. Κιζίλγουρεκ έθεσε ουσιαστικά το ερώτημα προς τον κ. Σχοινά, λέγοντάς του ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας που ανήκει στην Ελληνοκυπριακή Κοινότητα!!!

Ο εν λόγω κύριος ξεχνά ότι οι Τουρκοκύπριοι διαμένουν στην κατεχόμενη Κύπρο και υποστηρίζουν το αισχρό κατοχικό καθεστώς, που δημιούργησε ο Αττίλας.

«Αυτό που είναι παγκοσμίως αποδεκτό είναι η μη διάκριση μεταξύ των πολιτών. Οι Τουρκοκύπριοι είναι ίσοι πολίτες με τους Ελληνοκύπριους και έχουν δικαίωμα να παίρνουν μέρος σε κοινοτικά προγράμμα όπως το Erasmus. Δεν έχει σημασία ότι το κοινοτικό κεκτημένο δεν εφαρμόζεται στο βόρειο (κατεχόμενο) μέρος του νησιου, που βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή.

Δεν έχει σχέση επειδή η αναστολή του κεκτημένου μέχρι την ημέρα της επανένωσης του νησιού δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ενθαρύνουμε την επαναπροσέγγιση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και να μην φέρνουμε πιο κοντά τους Τουρκοκύπριους στην Ε.Ε. Ουσιαστικά η απόφαση του Συμβουλίου το 2004, λέει ακριβώς αυτό.

Πως στο καλό θα φέρουμε τους Τουρκοκύπριους πιο κοντά στην Ε.Ε αν είμαστε εκτός αυτών των ευρωπαικών προγραμμάτων. Αν ειμαι Ευρωβουλευτής αυτό δεν έχει να κάνει με την Κομισιο. Είμαι ευρωβουλευτής με την βούληση των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων πολιτών της Ε.Ε»

Απαντώντας ο κ. Σχοινάς είπε:

«Για εμένα τα πράγματα είναι προφανή. Όλοι οι πολίτες της Κυπριακης Δημοκρατιας έιναι πλήρως επιλέξιμοι (eligible) για όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα, πρωτοβουλίες και χρηματοδοτήσεις. Τελεία. Ανεξαρτήτως του που ζουν στο νησί. Τελεία.

Εσεις λέτε ότι η επιλογή σας ως Ευρωβουλευτή με τουρκοκυπριακές καταβολές δεν έχει σχέση με την Κομισιον. Φυσικά και δεν έχει σχέση και δεν είπα κάτι τέτοιο. Αλλά είπα ότι έχει εκλεγεί ευρωβουλετής ως πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε αυτό το πλαίσιο όλοι οι Τουρκοκύπριοι μπορούν να απολαμβάνουν τα προγράμματα για δικαιώματα κτλπ. Τι συζητάμε εδώ; Aν είχες άλλο διαβατήριο δεν θα καθόσουν εδώ επειδή δεν υπάρχει αναγνώριση τέτοιας οντότητας.

Αυτό είναι η Αλφαβήτα του Διεθνούς και Ευρωπαικού Δικαιου. Γιατί κανουμε αυτή την συζήτηση; Eπειδή ο συνάδελφός σας την βιντεοσκοπεί; Δεν γνωρίζω».

Στο σημείο αυτό ο κ. Κιζίλγιουρεκ επανήλθε με αποτέλεσμα να υπάρξει μικρή λεκτική αντιπαράθεση και στο τέλος να λέει «πάμε να φύγουμε».

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ στο λεπτό 12:20

Ο Χαρδαλιάς από το Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας: «Η Ελλάδα πάντοτε στέκεται το πλευρό της Κύπρου, είμαστε δίπλα σας σε κάθε περίπτωση»…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: