Ήταν το απόλυτο ρεζίλεμα για τον Μπάιντεν και τον Ερντογάν: Πρόσωπο με πρόσωπο ο… πραξικοπηματίας πρόεδρος της Αμερικής και ο αυταρχικός ισλαμιστής ηγέτης της Τουρκίας (video)

Islamist President Recep Tayyip Erdoğan met with President Joe Biden of the U.S. on the sidelines of the NATO Summit in Vilnius. Photo via Turkish Presidency




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Νέα Υόρκη

Ήταν πολύ αστείο το θέαμα του Αμερικανού «Πλανητάρχη» Τζο Μπάιντεν και του Τούρκου «περιφερειάρχη» Ταγίπ Ερντογάν, χθες στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Ήταν συνάμα και εξοργιστικό, καθώς ούτε ο πρόεδρος της Αμερικής μπορεί να «μυρίσει» τον ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας, ούτε ο τελευταίος έχει ίχνος συμπάθειας, πόσο μάλλον… αγάπης για τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος σύμφωνα με τον Ερντογάν ηγήθηκε του πραξικοπήματος εναντίον του. Και όμως γελούσαν και αστειεύονταν, σαν δύο παλιοί καλοί φίλοι.

Βέβαια, στην πραγματικότητα το πραξικόπημα ήταν σικέ, ο Ερντογάν το σχεδίασε… εναντίον του εαυτού του!

Από την πλευρά του, θυμίζω ότι ο κ. Μπάιντεν έδωσε υπόσχεση ότι αν εκλεγόταν πρόεδρος των ΗΠΑ, θα ανέτρεπε τον Ερντογάν. Μύλος η υπόθεση ή ο απόλυτος τραγέλαφος;

  • Χθες τους είδαμε σαν ερωτευμένα πιτσουνάκια, να υμνεί ο ένας τον άλλο, και ο Ερντογάν, σε πελάγη ευτυχίας, να εύχεται στον κ. Μπάιντεν να κερδίσει τις εκλογές. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι θα τις χάσει, διότι δεν υπάρχει πιο γκαντέμης άνθρωπος από τον πρόεδρο της Τουρκίας.

Η συνάντηση ήταν στημένη, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος αμφιβάλλω αν είχε αίσθηση του χρόνου και του τόπου. Ο δε Ερντογάν διάβαζε από έτοιμο κείμενο, που κρατούσε στα χέρια του. Αλλά και ο κ. Μπάιντεν έδειχνε να εκτελεί απλά ένα ρόλο, με μεγάλη δυσκολία. Δύσκολο να θυμηθεί όσα αποστήθισε.

Εν πάση περιπτώσει… Υποτίθεται συμφώνησαν για την παραχώρηση των αμερικανικών F-16 στην Τουρκία, αλλά δεν μας είπαν σε πόσα χρόνια. Διότι ακόμα και αν τα αγοράσουν σήμερα οι Αττίλες, η κατασκευή τους θα ξεκινήσει σε τρία χρόνια.

Και μέχρι τότε, ποιος ζει και ποιος πεθαίνει. Άστε που θα γίνουν ένα σωρό άλλα πράγματα, καθώς η ακροδεξιά, από χώρα σε χώρα στην Ευρώπη κερδίζει εξουσίες. Και πιστέψτε με είναι επικίνδυνη, διότι εν πολλοίς καθοδηγείται από τη Μόσχα.

Διότι, ναι μεν να απαγκιστρωθεί κάποιος από τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον. Αλλά όχι να καταλήξει και τσιράκι της Μόσχας. Αυτό πάει πολύ.

Έτσι ο κίνδυνος να επανέλθουν οι ψεκασμένοι στην εξουσία είναι μεγάλος, αν και οι νεοφιλελεύθεροι Δημοκρατικοί έχουν συσπειρωθεί πολύ το τελευταίο διάστημα. Βλέπετε κινδυνεύουν τα συμφέροντά τους. Και δεν αναφέρομαι στα στρατηγικά, αλλά στα οικονομικά.

  • Ο κ. Μπάιντεν έχει ορθάνοικτο το θέμα των σχέσεων του γιού του, Χάντερ, με τους Ουκρανούς, αλλά και τους Ρώσους και τους Κινέζους, και ένας εκβιασμός μπορεί να είναι ορατός. Οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν ότι στο τέλος ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου θα οδηγηθεί στο δικαστήριο για τα οικονομικά προβλήματα του γιού του, ο οποίος φαίνεται ότι τα έπαιρνε απ’ όλους.

Αυτή τη στιγμή, τα εμπόδια για την Τουρκία, όσον αφορά την αγορά των F-16, παραμένουν και είναι ισχυρά, αλλά ουδείς ξέρει τον τρόπο με τον οποίο θα επιχειρηθεί να καμφθούν οι αντιστάσεις. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν και δήθεν… «σκάνδαλα» και ο σημερινός πρόεδρος έχει καλώς εκπαιδευθεί.

Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ είναι εχθρός τους επειδή δεν κλείνει το στόμα του. Τολμά και καταγγέλλει και τους έχει βάλει τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι. Αντιστέκεται αν και του ρίχνουν δήθεν… προειδοποιητικές βολές!

Στο τέλος δεν θα είναι ο χαμένος. Αυτός που θα έχει απώλειες θα είναι ο πρόεδρος Μπάιντεν. Δεν έπεισε ήδη τους Αρμένιους, που θα βρεθούν εναντίον του στις προεδρικές εκλογές. Την επανάστασή τους κάνουν και οι Κούρδοι, και αυτό είναι καλό. Και βεβαίως, η ελληνική Ομογένεια, πέραν ελαχίστων εξαιρέσεων δεν θα υποστηρίξει τον κ. Μπάιντεν. Και καλώς κάνουν, έχουν τα συγχαρητήρια μου.

Αν επανέλθει στη σωστή πορεία, αν χάσει δηλαδή και κερδίσει το Κογκρέσο στο θέμα των F-16, επειδή έπαιξε άσχημο παιγνίδι εναντίον του Ελληνισμού, οι ομογενείς πρέπει να συνεχίσουν να του στέλνουν τα σωστά μηνύματα: ότι δηλαδή τους πόνεσε, και δεν έπαιξε τίμια.

Ο κ. Μπάιντεν είναι πραγματικά για λύπηση. Δέχθηκε τη συμβουλή των ανικάνων που τον περιτριγυρίζουν για να «τα δώσει όλα» στην Τουρκία, όπως ο Τσοβόλας κάποτε στο ΠΑΣΟΚ καθώς νομίζει ότι την Ομογένεια αποτελούν όλοι αυτοί οι νεοφιλελεύθεροι φίλοι του, που τον ονόμασαν Μπαϊτενόπουλο. Στο τέλος αποδεικνύεται πως είναι Μπαϊτενόγλου.

Ο γερουσιαστής Μενέντεζ ζήτησε σημαντικό στρατιωτικό υλικό για την Ελλάδα, εκτός των F-35, για να δώσει τη συγκατάθεση του για την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Αν δεν το πάρει, θα τα παίξει όλα για όλα. Θα περιμένει τον κ. Μπάιντεν, αν έχει τα κότσια, να τον αντιμετωπίσει στην Ολομέλεια της Γερουσίας. Και όποιος κερδίσει… Κέρδισε! Διότι στους γενναίους δεν αξίζει η ατίμωση.

ΕΙΡΩΝΕΙΑ; ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ; Όλη τη δουλειά για να έχει απίθανα στρατιωτικά οφέλη η Ελλάδα, την έκαναν οι Έλληνες Κύπριοι της Αμερικής. Οι συμ-πατριώτες από την Ελλάδα, όπως πάντα, απουσίαζαν. Την έκαναν, λοιπόν, οι Ελληνοκύπριοι, αλλά η μαρτυρική Κύπρος είναι εκτός του κάδρου. Αυτό μας πονάει πολύ. Όπως είπε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, «η Κύπρος ΔΕΝ είναι μακράν». Ελπίζουμε ότι θα το ακούσουμε το μεγάλο αυτό μήνυμα στην τραγική μαύρη επέτειο της 20ης Ιουλίου από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, ο οποίος λόγω των Ελληνοκυπρίων της Αμερικής, θα ενισχυθεί στο απίστευτο βαθμό από τη συμφωνία που επεξεργάζεται ο κ. Μενέντεζ σε συνεργασία με το Λευκό Οίκο… Εν αναμονή.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Η άτακτη υποχώρηση του μικρού «Σουλτάνου»: Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας τα είπε όλα με λίγες λέξεις: Δεν του δωσαμε καμία άλλη δέσμευση… Τα κέρδη Ελλάδας και Κύπρου! (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: