Υπάρχει όντως στροφή της Τουρκίας προς τη Δύση; Διίστανται οι απόψεις, αλλά αν αν ήθελε, πραγματικά, να εναρμονιστεί με τους συμμάχους της, θα έδιωχνε, π.χ. τους S-400!

Islamist President Recep Tayyip Erdoğan made a speech at a ceremony held for the July 20 Turkish invasion in occupied areas of Cyprus. Photo via Turkish Presidency




Το περιοδικό Washington Examiner φιλοξενεί ανάλυση του Jamie McIntyre αναφορικά με την υποτιθέμενη δυτική στροφή του ισλαμιστή Προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan), η οποία δήθεν παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.

Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος, ο Erdogan έκανε πρόσφατα μια σειρά από κινήσεις που θα έπρεπε να γνωρίζει ότι δεν θα ικανοποιούσαν τον Βλαντιμίρ Πούτιν (Putin), όπως η επίσκεψη του προέδρου της Ουκρανίας Ζελένσκι (Zelensky) στην Τουρκία, η επιστροφή των πέντε Ουκρανών διοικητών της Avostal και η δημόσια στήριξη στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ μετά τη λήξη του πολέμου.

Στο άρθρο παρατίθενται δύο απόψεις:

Η άποψη του ανεξάρτητου δημοσιογράφου David Kirichenkogush της Kyiv Independent και του γνωστού αναλυτή της δεξαμενής σκέψης Foundation for Defense of Democracies Sinan Ciddi.

Σύμφωνα με τον Kirichenskogush, η Τουρκία βλέπει πλέον τη Ρωσία ως τον «μεγάλο ασθενή της Ευρώπης». Έχει καταστήσει σαφές ότι δίνει προτεραιότητα στο καθεστώς της ως χώρα του ΝΑΤΟ, ενώ οι δεσμεύσεις της προς τη Συμμαχία έχουν προτεραιότητα έναντι των σχέσεων της με τη Ρωσία.

Ο Ciddi από την άλλη, ισχυρίζεται ότι ο Erdogan απλώς εκμεταλλεύεται τις καταστάσεις προκειμένου να πετύχει τον στόχο του που είναι η απόκτηση των μαχητικών F-16 και των πακέτων αναβάθμισης για τα παλιά F-16, τα οποία ήδη διαθέτει η Τουρκία. Θεωρεί ότι δεν θα πρέπει να του δίνουμε τα εύσημα επειδή απλώς και μόνο «έκανε το σωστό».

Υποστηρίζει ότι αν ήθελε, πραγματικά, να εναρμονιστεί με τη Δύση, θα έκανε πολύ περισσότερα όπως να υποστηρίξει τις κυρώσεις έναντι της Ρωσίας, να απαλλαγεί από τους S-400 και να συμμετάσχει στον αγώνα των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Erdogan ρίχνει κλάδο ελαίας προς την Δύση, κυρίως επειδή μπορεί και επειδή ο Putin είναι πολύ αποδυναμωμένος για να κάνει κάτι εναντίον του.

Το άρθρο καταλήγει με την άποψη του ανεξάρτητου Γερουσιαστή Angus King (ME), ότι ο Erdogan είναι ο τύπος του ανθρώπου ο οποίος θέτει τα πάντα σε ανταλλακτική βάση.

ΠΗΓΗ: Washington Examiner, Jamie McIntyre – After tilting toward Russia in Ukraine war, Turkey may be turning back to the West

Η συγκρουσιακή συνάντηση δύο μισητών εχθρών: Ο Νετανιάχου πάει στην Άγκυρα, αφού προηγουμένως “θα τα πει” με τον Μητσοτάκη και τον Χριστοδουλίδη στη Λευκωσία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: