Οι Ρώσοι επιμένουν να κτυπούν αμάχους: Ρωσικά πυραυλικά πλήγματα σε πολυκατοικία και υποδομές στη Λβιβ, τρεις νεκροί λένε αξιωματούχοι

epa10728528 Ukrainian Interior Minister Ihor Klymenko (R) speaks to the media after an explosion in the premises of the Shevchenkiv District Court in Kyiv, Ukraine, 05 July 2023. EPA, STEPAN FRANKO




Τα πυραυλικά πλήγματα της Ρωσίας στη Λβιβ τις πρώτες πρωινές ώρες είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι και να τραυματιστούν αρκετοί άλλοι, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης της δυτικής Ουκρανίας.

«Τρεις νεκροί», συνόψισε ο Αντρίι Σαντόβι μέσω Telegram, λίγη ώρα αφού έκανε λόγο για «οκτώ τραυματίες» και «δεκάδες διαμερίσματα» που υπέστησαν ζημιές σε βίντεο που μεταφόρτωσε στην ίδια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων έχουν κινητοποιηθεί καθώς «μπορεί να υπάρχουν κι άλλοι κάτω από συντρίμμια», σύμφωνα με τον κ. Σαντόβι.

Νωρίτερα, έκανε λόγο σε «έναν άνθρωπο σε κρίσιμη κατάσταση» που παρέλαβε ασθενοφόρο.

Επρόκειτο για «απευθείας πλήγμα» σε πολυκατοικία από τις ρωσικές δυνάμεις, υποστήριξε από την πλευρά του ο επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης Μαξίμ Κοζίτσκι, επίσης μέσω Telegram.

Σε οπτικό υλικό που μεταφόρτωσε, εικονίζεται πολυκατοικία που έχει υποστεί μεγάλες ζημιές, λείπει μέρος των ψηλότερων ορόφων.

Κατά τον δήμαρχο Σαντόβι, «60 διαμερίσματα» υπέστησαν ζημιές στην πόλη.

Υποδομή «καίριας σημασίας» εξάλλου «υπέστη ζημιές», σύμφωνα με «τις πρώτες πληροφορίες», ανέφερε ο επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης Κοζίνσκι, που είχε προειδοποιήσει ότι «εχθρικοί πύραυλοι» κρουζ κατευθύνονταν προς το δυτικό τμήμα της χώρας.

Οι νεότερες ανακοινώσεις από τους αξιωματούχους ακολούθησαν τους συναγερμούς σε μεγάλο μέρος της επικράτειας της Ουκρανίας καθώς υπήρχαν πληροφορίες για ρωσικούς πυραύλους κρουζ που είχαν μπει στον ουκρανικό εναέριο χώρο.

Εκατοντάδες χιλιόμετρα από τα μέτωπα, η Λβιβ και η περιφέρειά της έχουν υποστεί επανειλημμένα επιθέσεις αφότου ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου 2022.

Τη νύχτα της 19ης προς 20ή Ιουνίου, επλήγη υποδομή «καίριας σημασίας» στη Λβιβ από ρωσικά UAVs, είχε αναφέρει ο κ. Κοζίτσκι.

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν τον Μάρτιο σε ρωσική επιδρομή η οποία έπληξε κατοικημένη περιοχή στη Βελίκα Βιλτσανίτσα, στην περιφέρεια της Λβιβ.

  • Επίθεση αυτοκτονίας μέσα σε δικαστήριο του Κιέβου, δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν

Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν σήμερα αφότου ένας άνδρας ανατινάχθηκε πυροδοτώντας εκρηκτικά μέσα σε δικαστήριο του Κιέβου, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές. O άνδρας είχε οχυρωθεί προηγουμένως μέσα σε έναν χώρο του δικαστηρίου.

Οι δύο αστυνομικοί, μέλη μιας ειδικής μονάδας ταχείας αντίδρασης των δυνάμεων ασφαλείας, τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να ακινητοποιήσουν τον άνδρα μέσα στο δικαστήριο.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας κατονόμασε τον δράστη ως Ιχόρ Χουμενγιούκ και είπε ότι παρουσιαζόταν ενώπιον του δικαστηρίου ως ύποπτος σε σχέση με τον θάνατο τεσσάρων Ουκρανών εθνοφρουρών το 2015.

Μετά την ακροαματική διαδικασία, συνέχισε ο Ιχόρ Κλιμένκο, ο άνδρας κλειδώθηκε σε μια τουαλέτα και πέταξε έναν εκρηκτικό μηχανισμό στους δύο φρουρούς. Δύο εκρήξεις ακούστηκαν στο περιφερειακό δικαστήριο του Σεβτσένκιβσκιι, στο κέντρο του Κιέβου, ενώ η περιοχή αποκλείστηκε και έσπευσαν ασθενοφόρα.

Καθώς οι αστυνομικοί πυροβόλησαν στον αέρα ώστε να τον εμποδίσουν να φύγει από το κτίριο, ο άνδρας οχυρώθηκε μέσα σε ένα άλλο δωμάτιο, είπε ο Κλιμένκο. Ο άνδρας αρνήθηκε να διαπραγματευτεί με τους αστυνομικούς και πέταξε άλλον έναν μηχανισμό προς τους δύο αστυνομικούς οι οποίοι τραυματίστηκαν.

Ο Κλιμένκο είπε ότι ο άνδρας σκοτώθηκε επί τόπου, χωρίς να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες. Έρευνα διεξάγεται για να καθοριστεί πώς ο άνδρας είχε στην κατοχή του εκρηκτικά στο δικαστήριο. Ο υπουργός, στις ανακοινώσεις του, δεν έκανε συσχετισμό μεταξύ της επίθεσης και του πολέμου στην Ουκρανία.

Στο Κίεβο, τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί από την έναρξη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στα τέλη Φεβρουαρίου 2022, και είναι σε ισχύ νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Πληροφορίες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Reuters
Κίεβο, Ukraine

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανοίγει και κλείνει το παράθυρο για τη Σουηδία: Έκανε «βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση», αλλά τα υπονομεύουν φιλοκουρδικές διαδηλώσεις, ισχυρίζεται…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: