Η ήττα της Τουρκίας στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό ας γίνει μάθημα: Η λάθος απόφαση του Πρωθυπουργού και ο Νίκος Δένδιας, που δεν “διέγνωσε” σωστά…

FILE PHOTO: Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανταλλάσσει χειραψία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της διήμερης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους της Λιθουανίας, Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Η Τουρκία, ως αναμενόταν, ηττήθηκε στη διαδικασία για την εκλογή Γενικού Γραμματέα, του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ). Ο Τούρκος υποψήφιος απέτυχε να εκλεγεί καθώς ηττήθηκε από τον Arsenio Antonio Dominguez Velasco από τον Παναμά.

Τον νικητή υποστήριξε και η Κύπρος. Τον Τούρκο, όμως, τον στήριξε η Ελλάδα.

Σημειώνεται πως η Αθήνα είχε συμφωνήσει, στα πλαίσια του… καλού κλίματος, με την κατοχική δύναμη τα εξής:

  • Η κατοχική Τουρκία να υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Ελλάδας ως μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) -για την χρονιά 2025-2026- και η Αθήνα σε αντάλλαγμα να στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη θέση του γενικού γραμματέα.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, εξέταζε το ενδεχόμενο να υποδείξει δικό της υποψήφιο, πλην όμως για κάποιους λόγους, που δεν είναι της παρούσης, δεν προχώρησε.

Τελικά υποστήριξε τον υποψήφιο από τον Παναμά και η Αθήνα τον Τούρκο, που όπως φάνηκε δεν είχε καμία ελπίδα να κερδίσει. Αυτά για την υψηλή πολιτική των κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και Νίκου Δένδια.

Κ. ΒΕΝ.

Υπάρχει όντως στροφή της Τουρκίας προς τη Δύση; Διίστανται οι απόψεις, αλλά αν αν ήθελε, πραγματικά, να εναρμονιστεί με τους συμμάχους της, θα έδιωχνε, π.χ. τους S-400!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: