Η ευρωπαϊκή προστασία για τον ελάχιστο μισθό και η Κύπρος: Το θέμα αφορά την επιβίωση κι αξιοπρέπεια χιλιάδων ευάλωτων εργαζομένων

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Τσάρλς Μισέλ. Φωτογραφία Copyright: European Union




Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ, Βρυξέλλες

Από τα 27 κράτη-μέλη στην Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα 21 διατηρούσαν εθνικό/γενικό ελάχιστο μισθό εδώ και πολλά χρόνια, ενώ η Κύπρος ανήκε στις εξαιρέσεις.

Το 2022 ο κατώτατος μισθός πλήρους εβδομαδιαίας απασχόλησης 35-40 ωρών, ήταν ο υψηλότερος €2257 μηνιαίως στο Λουξεμβούργο και ο χαμηλότερος στη Βουλγαρία €332.

Μετά από δεκαετίες συζητήσεων, καταλήξαμε σε Ευρωπαϊκή Οδηγία προς τα κράτη-μέλη, που αποτελεί πρωτίστως κοινωνικό επίτευγμα για το οποίο η Πολιτική μου Ομάδα πρωτοστάτησε εξαρχής.

Το κάθε κράτος έχει υποχρέωση να καθορίσει πλαίσιο ρύθμισης ελάχιστου μισθού για όλους τους εργαζόμενους, με επίπεδο «αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης κι εργασίας» και με σαφή κριτήρια για την επάρκεια τους.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) καθορίζει τους ελάχιστους όρους ενώ τα κράτη μπορούν να θεσπίσουν ευνοϊκότερους όρους για τους εργοδοτούμενους.

  • Έτσι, τα κράτη-μέλη υποχρεούνται να θεσπίσουν κατώτατους μισθούς καθορίζοντας το επίπεδο του μισθού που είναι αρμοδιότητα τους καθώς και τον μηχανισμό διαμόρφωσής του. Ταυτοχρόνως, το ρυθμιστικό πλαίσιο αναμένεται να ωθήσει την ποιοτική εργασία κι αύξηση της παραγωγικότητας για τις επιχειρήσεις.

Εντός του 2022, η Κύπρος προχώρησε αναπόφευκτα σε Διάταγμα για ελάχιστο μισθό για όλους κι από το 2023, κάθε εργαζόμενος με έξι μήνες συνεχούς απασχόλησης, λαμβάνει μηνιαίο ακαθάριστο μισθό τουλάχιστον €940, ωφελώντας χιλιάδες εργαζόμενους, αλλά δεν καθορίστηκε ωράριο πλήρους απασχόλησης.

Η Ευρωπαϊκή Οδηγία δεν ρυθμίζει το ωράριο απασχόλησης (π.χ. ώρες πλήρους εργοδότησης εβδομαδιαίως ή πληρωμή ανά ώρα), αλλά επαφίεται στα κράτη να ρυθμίσουν το μισθό σε συνδυασμό με το ωράριο απασχόλησης με σκοπό ένα επίπεδο «αξιοπρεπούς διαβίωσης».

Πέραν από την υποχρέωση για ρύθμιση των ωρών πλήρους απασχόλησης, ο ελάχιστος μισθός στοχεύει στην προστασία χιλιάδων ευάλωτων εργαζομένων που δίνουν αγώνα επιβίωσης π.χ. εργαζόμενοι με μειωμένες δεξιότητες, νέοι, γυναίκες, μονογονιοί, ηλικιωμένοι κ.ά.

Για παράδειγμα, εργαζόμενος-πωλητής με 38 ώρες εργασίας (διά νόμου στην Κύπρο) την εβδομάδα και ένας άλλος με 48 ώρες (μέγιστος αριθμός ωρών εργασίας την εβδομάδα μαζί με τις υπερωρίες), δυνατόν να λαμβάνουν τον ίδιο μηνιαίο μισθό, αλλά με 25% διαφορά αμοιβής ανά ώρα.

Δεν μπορεί το επίπεδο «αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης κι εργασίας» για όλους τους εργαζόμενους να … «προσαρμόζεται» διαφορετικά ανά επάγγελμα!

  • Το θέμα αφορά την επιβίωση κι αξιοπρέπεια χιλιάδων ευάλωτων εργαζομένων υπό δυσμενείς συνθήκες, που χρειάζονται ελάχιστη προστασία στην Κύπρο, την οποία απολαμβάνουν πλήρως οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα.

Οι κυπριακές «πρωτοτυπίες» κι ελλείψεις τέθηκαν από εμένα ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενόψει της αναθεώρησης του ελάχιστου μισθού (Ιανουάριο 2024), οπόταν η νέα Κυβέρνηση οφείλει να ανταποκριθεί επαρκώς.

Η σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία επιβάλλει άλλη μια σοβαρή υποχρέωση των κρατών εκείνων με συνολικό ποσοστό εργαζομένων με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας κάτω του 80%.

Η Κύπρος με ποσοστό εργαζομένων με Συλλογικές Συμβάσεις (στον ιδιωτικό τομέα) κάτω από το 30%, πρέπει να υποβάλει σχέδιο για να αυξήσει σημαντικά την κάλυψη εργαζομένων με Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

(*) Ο Κώστας Μαυρίδης είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ (S και D), και Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο – [email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και το «κεκτημένο της ντροπής»: Προαπαιτείται ο σεβασμός της Ευρωπαϊκής Κυπριακής Δημοκρατίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: