Οι Εγγλέζοι “κτυπούν” αλύπητα την Μύκονο: Πολλά αρνητικά δημοσιεύματα για το “Νησί των Ανέμων”, εντοπίζει υπερεκμετάλλευση… Δεν έχει και άδικο…

Ο Πλατύς Γιαλός στη Μύκονο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΒΑΡΔΟΥΛΑΚΗΣ Β.




Σειρά αρνητικών δημοσιευμάτων για τη Μύκονο καταγράφονται αυτή την εβδομάδα στον βρετανικό Τύπο. Επισημαίνονται τα παρακάτω:

α) Με τίτλο “The once glitzy Greek island thats now a tawdry money trap” και υπότιτλο “Visitor numbers have fallen by a third in Mykonos amid complaints of ripoff prices and illegal developments” άρθρο στην Telegraph εστιάζει στην τουριστική υπερεκμετάλλευση στο νησί της Μυκόνου, που όπως αναφέρεται έχει οδηγήσει σε μειωμένες κρατήσεις στο νησί.

Όπως σημειώνεται, «υπάρχουν ενδείξεις ότι το λαμπερό νησί που κάποτε αγαπήθηκε από την Τζάκι Ωνάση χάνει τη λάμψη του. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι αφίξεις έχουν μειωθεί κατά 29% φέτος σε σύγκριση με το 2019. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με άλλους ελληνικούς προορισμούς, όπως η Ρόδος και η Θεσσαλονίκη, οι οποίοι κατέγραψαν συνεχή αύξηση του αριθμού των επισκεπτών.

Η ειδικός σε θέματα Ελλάδας της Telegraph Travel, Heidi Fuller-Love, δεν θεωρεί τα νέα έκπληξη. “Η Μύκονος μπορεί να ήταν μαγική πριν από αρκετές δεκαετίες, αλλά στις μέρες μας πολλοί Έλληνες (και ολοένα και περισσότεροι ξένοι ταξιδιώτες) την αντιλαμβάνονται ως μια κακόγουστη παγίδα χρημάτων”».

β) Στις διαμαρτυρίες κατοίκων και παραθεριστών για τα προβλήματα που φέρεται να συνεπάγεται ο αυξημένος αριθμός κρουαζιερόπλοιων που καταφθάνουν στο νησί της Μυκόνου, εστιάζει άρθρο της Express με τίτλο “Beautiful Greek island plagued by ‘nightmare’ of cruise ships ‘blocking sunset’”.

γ) Σε ανάρτηση οικογένειας Βρετανών τουριστών, η οποία κατήγγειλε ότι εξαπατήθηκε σε εστιατόριο στη Μύκονο αφού κλήθηκε να πληρώσει υπέρογκο ποσό για τον λογαριασμό, αναφέρεται δημοσίευμα της Mirror με τίτλο “’We were charged £324 for lunch at tourist hotspot – the prices are eyewatering‘”, το οποίο αναπαράχθηκε και από άλλα βρετανικά ΜΜΕ [Ενδεικτικά: Express].

  • Διάσωση βρετανών τουριστών 

Με τίτλο EXCLUSIVE – Dramatic moment British tourists are rescued after jumping into the sea as wooden tourist boat was engulfed by flames in Greeceleaving nineyearold ‘traumatised‘” άρθρο στη Daily Mail αναφέρεται στη διάσωση τουριστών –μεταξύ των οποίων και Βρετανών– στη Ρόδοοι οποίοι περισυνελέγησαν από τη θάλασσα κοντά στην παραλία Στεγνά στον Αρχάγγελοαφού αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν λόγω πυρκαγιάς το σκάφος στο οποίο επέβαιναν

«Το ελληνικό λιμενικό σώμα δήλωσε ότι και οι 82 επιβάτες μεταφέρθηκαν τελικά στη στεριά, αλλά μάρτυρες δήλωσαν ότι τα παιδιά έμειναν “τραυματισμένα” από την τρομακτική εμπειρία» αναφέρει το δημοσίευμα παραθέτοντας σχετική μαρτυρία Βρετανού επιβάτη. Στο ίδιο θέμα καιExpress – “British tourists dramatically rescued from burning boat after cruise goes up in smoke”. 

  • Αύξηση τιμών τουριστικών πακέτων προς Κρήτη

Στην κατακόρυφη, όπως την χαρακτηρίζει, αύξηση των τιμών των πακέτων οργανωμένων διακοπών all-inclusive σε δημοφιλείς για τους Βρετανούς παραθεριστές μεσογειακούς προορισμούς, όπως η Μαγιόρκα, η Κρήτη και η Κύπρος, αναφέρεται άρθρο που δημοσιεύτηκε στο BBC (29/06/2023).

Σύμφωνα με αυτό, «Η μέση τιμή μιας εβδομάδας στη Μαγιόρκα στην Ισπανία αυξήθηκε κατά 21%. Οι τιμές για την Τενερίφη έχουν αυξηθεί περισσότερο από 22%, σύμφωνα με τα στοιχεία του TravelSupermarket. Η Κρήτη στην Ελλάδα είναι κατά 25% ακριβότερη από πέρυσι.

Συνολικά οι πιο δημοφιλείς προορισμοί, η Ισπανία, η Τουρκία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Κύπρος έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 12%. Οι τιμές για τις χώρες πέραν της Μεσογείου έχουν επίσης αυξηθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η ιστοσελίδα σύγκρισης τιμών για λογαριασμό του BBC».

Η άνοδος των τιμών, σημειώνεται, οφείλεται στην υψηλή ζήτηση και στα αυξημένα κόστη για τους παρόχους των υπηρεσιών.

«Σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την πανδημία, η μέση τιμή στους πέντε κορυφαίους προορισμούς έχει αυξηθεί περισσότερο από 30%, και πολύ πάνω από το ρυθμό του γενικού πληθωρισμού από το 2019».

Σε δηλώσεις, που μεταφέρει ο Guardian, ο διευθύνων σύμβουλος της TravelSupermarket, Richard Singer, σημείωσε μεταξύ άλλων: “Οι τιμές για το επόμενο έτος φαίνονται στα ίδια επίπεδα με φέτος”.

“Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν μερικές εξαιρετικές ευκαιρίες διακοπών, ειδικά αν μπορείτε να είστε ευέλικτοι ως προς την ημερομηνία του ταξιδιού, τη διάρκεια ή ενδεχομένως να δοκιμάσετε έναν νέο προορισμό, όπως η Τουρκία, η οποία εξακολουθεί να αποτελεί εξαιρετικά συμφέρουσα επιλογή”.

Οι Βέλγοι “κυνηγούν” την Εύα Καϊλη και στην Ελλάδα: Έρευνες με στόχο το περιβάλλον της Ελληνίδας ευρωβουλευτού, δεν θα την αφήσουν ήσυχη…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: