Η ΕΕ στο πλευρό της Αργεντινής για τα Φόκλαντς: Απέρριψε διάβημα της Μεγάλης Βρετανίας και τα αναγνωρίζει ως Μαλβίνες, 41 χρόνια μετά τον πόλεμο

Veterans and citizens visit the Monument to the Fallen in Malvinas (Falkland Islands), on the 40th anniversary of the start of the armed conflict with the United Kingdom for the sovereignty of the islands, in Buenos Aires, Argentina, 02 April 2022. EPA, MATIAS MARTIN CAMPAYA




«Σχετικά με το ζήτημα της κυριαρχίας των νήσων Μαλβίνες/Φόκλαντ, η Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνει υπόψη την ιστορική θέση της Celac σεβόμενη τη σημαντικότητα του διαλόγου και του διεθνούς δικαίου για την ειρηνική επίλυση των διαφορών».

Αυτή είναι η παράγραφος που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τη βρετανική πλευρά και συγκεκριμένα η κάθετος που βρίσκεται στην ονομασία των νήσων. Το παραπάνω σημείο συμπεριλαμβάνεται σε επίσημο έγγραφο της ΕΕ εξοργίζοντας τους Βρετανούς αξιωματούχους.

Αναλυτικά, βρίσκεται στη διακήρυξη που υπέγραψαν ΕΕ και οι χώρες της Λατινικής Αμερικής, γνωστές ως Celac, κατά τη διάρκεια της διήμερης συνόδου κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 17 έως 18 Ιουλίου.

Η διακήρυξη έγινε με στόχο την σύσφιξη και τη συνεργασία των δυο μπλοκ στους τομείς της ασφάλειας και της κοινωνικής δικαιοσύνης και στην προσπάθεια καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Λονδίνου και των Βρυξελλών όμως, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι είχε ζητήσει από την ευρωπαϊκή πλευρά, πριν από τη σύνοδο, να μην αναφερθεί η περιοχή στο επίσημο έγγραφο της διακήρυξης. Το αίτημα, εκ του αποτελέσματος, απορρίφθηκε.

Ποια η σημασία των νήσων Φόκλαντ;

Τα νησιά Φόκλαντ βρίσκονται σε ένα από τα νοτιότερα σημεία της Λατινικής Αμερικής, σχεδόν 13.000 χιλιόμετρα μακριά από το Ην. Βασίλειο. Παρόλα αυτά, από το 1833 βρίσκονται υπό βρετανική κυριαρχία.

Το 1982, υπό πρωθυπουργίας Θάτσερ, ο στρατός της Αργεντινής προσπάθησε να εισβάλει στα νησιά με σκοπό την κατάληψή τους και την οριστική απομάκρυνση της βρετανικής παρουσίας. Σε μία αιφνιδιαστική για πολλούς κίνηση, η Μάργκαρετ Θάτσερ έστειλε στρατό στην απομακρυσμένη περιοχή, έτοιμο να πολεμήσει ενάντια της Αργεντινής.

74 ημέρες μετά, οι δυνάμεις της Αργεντινής παραδόθηκαν και η Βρετανία επισφράγισε την κυριαρχία της. Κατά τη διάρκεια της διαμάχης, 255 στρατιώτες του βρετανικού στρατού, 649 Αργεντινοί στρατιώτες και 3 γυναίκες της περιοχής έχασαν τη ζωή τους. Από τότε, οι χώρες της Λατινικής Αμερικής προσπαθούν να ανοίξουν ένα δημόσιο διάλογο σχετικά με την κατοχή ενώ συνεχίζουν να αναφέρονται στα νησιά με την ισπανική τους ονομασία, δηλαδή νήσοι Μαλβίνες (Islas Malvinas) .

«Διπλωματική ήττα» Βρετανίας «διπλωματικός θρίαμβος» Αργεντινής

Τα βρετανικά μέσα σήμερα κάνουν λόγο για «διπλωματική ήττα» του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι Times παράλληλα κάνουν αναφορά για «προσβλητικό» έγγραφο.

Βρετανοί αξιωματούχοι ζήτησαν από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ, η ΕΕ «να ξεκαθαρίσει τη θέση της» σχετικά με την λεκτική τοποθέτηση. Επισήμως, ο εκπρόσωπος της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Πίτερ Στάνο ξεκαθάρισε ότι «η ένωση δεν έχει αλλάξει την θέση και τις απόψεις της για την περιοχή» χρησιμοποιώντας όμως ξανά και τις δυο ονομασίες.

Ανεπίσημα και σύμφωνα με τους Financial Times όμως, ευρωπαίος αξιωματούχος διευκρίνισε ότι «αν η Βρετανία ήταν στο μπλοκ τότε ίσως θα μπορούσε να είχε μεγαλύτερη επιρροή».

Από την άλλη, η Αργεντινή πανηγυρίζει για «διπλωματικό θρίαμβο». Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Σαντιάγκο Καφιέρο, «αυτό ξεκινά τον διεθνή διάλογο κάτι που πριν το Brexit ήταν σχεδόν ανέφικτο» καλώντας παράλληλα τη Βρετανία να «λάβει μέρος στις διαπραγματεύσεις».

Άνθρωπος κοντά στον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών υπενθύμισε ότι «πριν 10 χρόνια πραγματοποιήθηκε μία ψηφοφορία μεταξύ των 3.500 πολιτών που μένουν στα νησιά και το 99,8% είχε ψηφίσει υπέρ της βρετανικής κυριαρχίας. Η Αργεντινή μπορεί να πιέσει όσο θέλει όμως αυτό δεν θα αλλάξει το γεγονός ότι οι νήσοι Φόκλαντ είναι βρετανικοί».

Πηγή DW / Ζωή Κατζαγιαννάκη
Λονδίνο, μεγάλη Βρετανία

Ακόμη δυο έδρες έχασαν με διαφορά οι Τόρις σε επαναληπτικές εκλογές στην Αγγλία: Βουλιάζει ο Σούνακ – Το 65% δεν τον θέλει

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: