Η διπλωματία του Εμανουέλ Μακρόν υπονομεύεται από τις συνεχείς εσωτερικές κρίσεις: Η Γαλλία δεν μπορεί να δώσει μαθήματα για τη μετανάστευση

epa10722782 French President Emmanuel Macron (C) attends a government emergency meeting after riots erupted for the fifth night in a row across the country following the death of Nahel, a 17-year-old teenager killed during a traffic stop in Nanterre by a French police officer, at the emergency crisis center of the Interior Ministry in Paris, France, 02 July 2023. EPA, MOHAMMED BADRA, POOL




Για « υπονόμευση » της διπλωματικής ατζέντας του Εμανουέλ Μακρόν, εξ αιτίας των ταραχών στη Γαλλία, κάνει λόγο η εφημερίδα Le Monde, (κείμενο Philippe Ricard και Thomas Wieder), με αφορμή την ακύρωση της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου στη Γερμανία και την βιαστική επιστροφή του από τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Κατά την άποψή της, για την εικόνα της Γαλλίας και του προέδρου της στη Γερμανία, αυτή η αναβολή είναι ακόμη πιο αρνητική, μετά την ακύρωση της επίσκεψης το Μάρτιο, του νέου  βασιλιά της Αγγλίας Καρόλου  Γ’, αλλά και την διατάραξη της κρατικής επίσκεψης του κ. Macron στην Ολλανδία, από την παρουσία λίγων ακροαριστερών ακτιβιστών σχεδόν σε κάθε στάδιο του ταξιδιού.

Γίνεται αναφορά στις δηλώσεις του Γερμανού Καγκελάριου Όλαφ Σολτς (Scholz), σχετικά με τις ταραχές στη Γαλλίας, στον τηλεοπτικό σταθμό ARD.

Υπογραμμίζεται η ανησυχία πολλών για τις πολιτικές συνέπειες της εξάπλωσης της βίας, με τη στάση του κόμματος La France insoumise (LFI) να κρίνεται πολύ αυστηρά και πολλούς σχολιαστές να εκφράζουν φόβους, ότι η κατάσταση θα ωφελήσει την ακροδεξιά.

Επισημαίνονται σχετικά άρθρα στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, την περασμένη Παρασκευή και την Κυριακή.

Η εφημερίδα επισημαίνει τη βιασύνη ορισμένες φορές των Ευρωπαίων συνομιλητών του κ. Macron να βγάλουν οριστικά συμπεράσματα, αμφισβητώντας, μεταξύ άλλων, τις γαλλικές θέσεις, κάνοντας αναφορά στη στάση, κατά την διάρκεια του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Πολωνού πρωθυπουργού Mateusz Morawiecki.

Ο τελευταίος επικαλέστηκε την αστική βία στη Γαλλία, για να δικαιολογήσει την αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησής του. Τονίζεται η δήλωση του Maurizio Gasparri, αντιπροέδρου της Γερουσίας και στέλεχος της Forza Italia.

Ο τελευταίος, όπως υπογραμμίζεται, βρήκε την ευκαιρία να «χτυπήσει» τον υπουργό Εσωτερικών Gérald Darmanin, ο οποίος είχε κατηγορήσει το Μάιο την «αποτυχία» της κυβέρνησης της Τζόρτζια (Meloni) στο μεταναστευτικό, αναφέροντας:

«Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών μας εξήγησε εκτενώς πώς να διαχειριστούμε τη μετανάστευση. Μια ημέρα καίνε και αιματοκυλούν το Παρίσι, μια ημέρα τα προάστια. Darmanin, αν θέλεις χέρι βοήθειας, θα σου δώσω τον αριθμό μου».

Ήταν ένας τρόπος να πει, ότι η Γαλλία δεν έχει μαθήματα να δώσει, σημειώνει η εφημερίδα.

ΠΗΓΗ: Le Monde, Philippe Ricard και Thomas Wieder La diplomatie d’Emmanuel Macron mise à mal par les crises internes à répétition

Η Μοσάντ εξευτέλισε τους “Φρουρούς της Επανάστασης” μέσα στο Ιράν: Μία “τολμηρή και γενναία” επιχείρηση, που θα διδάσκεται στις σχολές των μυστικών υπηρεσιών

Άρθρο κόλαφος για τον Χακάν Φιντάν: Ο νέος επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είναι ένας “πρίγκιπας του σκότους”, το απόλυτο τσιράκι και το “μαύρο κουτί” του Ερντογάν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: