Η άνοδος της ψεκασμένης ακροδεξιάς στην Ελλάδα γίνεται «παγκόσμιο» θέμα: Ομιλούν για τη «φιλορωσική Ελληνική Λύση», η Ν.Δ. δεν είναι κεντροδεξιό κόμμα, λένε!!!

FILE PHOTO: O πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ Κυριάκος Βελόπουλος ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα, στο 1ο ΓΕΛ Ελευθερίου – Κορδελιού, Θεσσαλονίκη, Κυριακή 25 Ιουνίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ




Για μια ανησυχητική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα καθώς είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που διαθέτει τρεις ακροδεξιούς σχηματισμούς στο Κοινοβούλιό της, κάνει λόγο ο ιστότοπος του καταριανού τηλεοπτικού καναλιού Al Jazeera, (σε κείμενο της Katy Fallon).

Σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι όταν οι ηγέτες της νεοναζιστικής ομάδας Χρυσή Αυγή φυλακίστηκαν το 2020, θεωρήθηκε ότι η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί το τέλος του κόμματος και της ακροδεξιάς ιδεολογίας που είχε προσπαθήσει να επιβάλει.

Όλα αυτά όμως τέθηκαν υπό αμφισβήτηση αυτή την εβδομάδα, παρατηρεί το Al Jazeera, με την εκλογή τριών ακροδεξιών κομμάτων, συμπεριλαμβανομένων των Σπαρτιατών που διαθέτουν την υποστήριξη του πρώην εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη.

Οι Σπαρτιάτες καθώς και το φιλορωσικό κόμμα Ελληνική Λύση και η υπερορθόδοξη Νίκη (Νίκη) συγκέντρωσαν 34 έδρες από τις 300 διαθέσιμες και συγκέντρωσαν περισσότερο από το 12% των ψήφων.

Ο Κασιδιάρης εκτίει ποινή φυλάκισης 13 ετών για συμμετοχή στη Χρυσή Αυγή, που θεωρείται πλέον εγκληματική οργάνωση και από τη φυλακή, προέτρεψε τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν Σπαρτιάτες μετά την απαγόρευση του κόμματός του, τους Έλληνες, να κατέλθει στις εκλογές.

Αν και τα τρία ακροδεξιά κόμματα αντιπροσωπεύουν μια μικρή μειοψηφία της πολιτικής σύνθεσης του κοινοβουλίου, εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχίες για το τι θα μπορούσαν να σημαίνουν για την ελληνική πολιτική οι απόψεις τους σε θέματα όπως οι αμβλώσεις, η μετανάστευση και τα δικαιώματα της LGBTQ+ κοινότητας.

«Μετά τη δίκη της Χρυσής Αυγής, νομίζω ότι οι άνθρωποι επαναπαύτηκαν  λίγο για το τι συνέβαινε σε αυτό το χώρο και σκέφτηκαν ότι αποτελούν πλέον παρελθόν – αλλά προφανώς, αυτό δεν συνέβη», είπε η Γεωργία Νάκου πολιτικός και οικονομικός αναλυτής με επίκεντρο την Ελλάδα που συνεισφέρει στο ελληνικό site Macropolis.

Η Νάκου είπε στο Al Jazeera ότι μέρος αυτής της τάσης θα μπορούσε να αποδοθεί σε μια μετατόπιση  προς τα δεξιά της πολιτικής ατζέντας στην Ελλάδα.

«Πιστεύω ότι η ρητορική συστημικών κομμάτων, και ιδιαίτερα της Νέας Δημοκρατίας, νομιμοποιεί μεγάλο μέρος της ατζέντας της δεξιάς, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις αντιμεταναστευτικές ιδέες», είπε. «Επειδή η Νέα Δημοκρατία ανησυχεί μήπως χάσει ψήφους από αυτά τα κόμματα της δεξιάς, έχει υιοθετήσει κάποιες από τις πολιτικές και τη ρητορική τους, για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά τις οικογενειακές αξίες ή θέματα μετανάστευσης ή ‘πολιτιστικούς πολέμους’», εξήγησε.

Η Νάκου επεσήμανε ότι αυτό δεν οδήγησε σε μεγαλύτερη εκλογική επιτυχία το συντηρητικό κυβερνητικό κόμμα, το οποίο κέρδισε 158 έδρες στις εκλογές της Κυριακής χωρίς όμως να καταφέρει να αυξήσει σημαντικά την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία συγκριτικά με τις εκλογές του 2019, όταν απομάκρυνε το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία.

«Οποιοδήποτε είδος πλεονεκτήματος, που μπορεί να πίστευαν ότι είχαν αποκτήσει, παραχωρήθηκε σε αυτόν τον περιθωριακό χώρο», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι τώρα θα ήταν σημαντικό να παρακολουθήσει κανείς πώς δικαιώματα όπως η άμβλωση ξαφνικά τίθενται προς συζήτηση. «Είναι τα μικρότερα κόμματα αυτά που θα το βάλουν στην ημερήσια διάταξη», προειδοποίησε η Νάκου.

Από την πλευρά του ο  Γεώργιος Σαμαράς, επίκουρος καθηγητής δημόσιας πολιτικής στο Kings College του Λονδίνου, ανέφερε στο Al Jazeera ότι ο χρόνος θα δείξει πώς θα εξελιχθεί η απήχηση αυτών των ακροδεξιών κομμάτων.

Ωστόσο θεωρεί πέραν πάσης  αμφιβολία ς ότι αυτοί που ψήφισαν Σπαρτιάτες ήταν «καλά ενήμεροι» ότι το κόμμα τους διέθετε τη στήριξη ενός πρώην στελέχους της Χρυσής Αυγής.

«Χωρίς την υποστήριξή του, το κόμμα αυτό δεν θα είχε λάβει το 4,6% των ψήφων», τόνισε. «Έτσι οι άνθρωποι που ψήφισαν Σπαρτιάτες γνωρίζουν το παρελθόν του Κασιδιάρη. Γνωρίζουν το γεγονός ότι είναι φυλακισμένος για τη διεύθυνση μιας εγκληματικής οργάνωσης. Είμαι σίγουρος ότι ιδεολογικά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ευθυγραμμίζονται με αυτόν», πρόσθεσε ο Σαμαράς.

«Η Χρυσή Αυγή άφησε μια κληρονομιά, ένα κενό που πρέπει να καλύψει κάποιος και οι Σπαρτιάτες είναι η συνέχεια της Χρυσής Αυγής», εξήγησε.

Ένας από τους λόγους που ορισμένα από αυτά τα ακροδεξιά κόμματα  μπόρεσαν να εισέλθουν στο κοινοβούλιο, διευκρίνισε ο Σαμαράς, είναι η «άκρως εθνικιστική» ατζέντα που ακολούθησε η Νέα Δημοκρατία τα τελευταία τέσσερα χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία.

Η Νέα Δημοκρατία έχει αντιμετωπίσει πολυάριθμες καταγγελίες για παραβίαση του κράτους δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των παράνομων απωθήσεων προσφύγων στη θάλασσα και ενός συνεχιζόμενου σκανδάλου υποκλοπών.

Το σκάνδαλο έχει να κάνει με τις κατηγορίες σε βάρος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι συντόνιζε την παρακολούθηση δημοσιογράφων και ηγετών της αντιπολίτευσης, καθώς και των στενότερων υπουργών του και των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων.

«Όποιος αντιλαμβάνεται τη Νέα Δημοκρατία ως κεντροδεξιό κόμμα, νομίζω ότι κάνει πολύ λάθος», είπε ο Σαμαράς. «Πιστεύω ότι η Νέα Δημοκρατία είναι, αυτή τη στιγμή, ένα δεξιό κόμμα με ισχυρή ακροδεξιά εκπροσώπηση εντός της κυβέρνησης», πρόσθεσε.

«Εάν η ακροδεξιά πτέρυγα κυριαρχήσει στην ατζέντα του κόμματος τα επόμενα τέσσερα χρόνια, μπορώ να δω τη Νέα Δημοκρατία να κινείται πιο δεξιά για να αφαιρέσει ζωτικό χώρο από τα τρία ακροδεξιά κόμματα», εκτίμησε.

Η εκλογή της Ελληνικής Λύσης, η οποία κατείχε προηγουμένως έδρες στο κοινοβούλιο, δεν ήταν τόσο έκπληξη, είπε, όπως η Νίκη, το υπερορθόδοξο κόμμα, το οποίο ήταν σχεδόν άγνωστο πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών του Μαΐου.

Ο Σαμαράς είπε ότι η Νίκη ήταν το «πρώτο πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα που επένδυσε τόσα πολλά σε πολιτιστικούς πολέμους» και που ενέπλεξε τους ψηφοφόρους σε θέματα όπως οι αμβλώσεις.

Καθώς ένας πρώην εκπρόσωπος  της Χρυσής Αυγής θριαμβολογεί για το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών μέσα από τη φυλακή, ο Σαμαράς είπε ότι είναι βασικό να παρακολουθούμε από κοντά  την ελληνική πολιτική:

«Δεν υπάρχει άλλη ευρωπαϊκή χώρα  με τρία ακροδεξιά κόμματα στο κοινοβούλιο», υπογράμμισε. «Η σύνθεση που βλέπουμε σήμερα είναι πολύ ανησυχητική», πρόσθεσε ο Σαμαράς σύμφωνα με το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ: Al Jazeera, Katy Fallon – ‘Very worrying’: Three far-right parties enter Greek parliament

Το γερμανικό Spiegel προσπαθεί να πάρει εκδίκηση για το ψέμα με τη “νεκρή Μαρία”: “Βλέπει” λάθη του Λιμενικού στο πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: