“Γκρινιάζει” το ΑΚΕΛ: Λέει ναι σε ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό, λέει όχι σε ανεδαφικές προσδοκίες, υποστηρίζει τη φιλοτουρκική διζωνική

FILE PHOTO: Οι οπαδοί του ΑΚΕΛ πανηγυρίζουν σε παλαιότερη προεκλογική συγκέντρωση. Φωτογραφία via ΑΚΕΛ




Ανακοίνωση με την οποία σχολιάζει τα προχθεσινά Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επισημαίνοντας τρία σημεία, εξέδωσε το ΑΚΕΛ. Επιμένει δε στη φιλοτουρκική “λύση” της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του κομμουνιστικού κόμματος:

«Αν ο Πρόεδρος δηλώνει ότι θέλει επανέναρξη συνομιλιών στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες και στην ίδια δήλωση αμφισβητεί πρόνοιες του Πλαισίου, τότε δύσκολα θα πείσει για την ετοιμότητά του.

Αν απορρίπτει -όπως έπραξε κατά την παρουσίαση των 100 ημερών της διακυβέρνησής του- την εισήγηση να προβάλει προτάσεις για αξιοποίηση του φυσικού αερίου ως κίνητρο για λύση, χωρίς βέβαια να ξεπερνά τις κόκκινες γραμμές της Κυπριακής Δημοκρατίας, τότε δεν θα ανατρέψει την εικόνα που κληροδότησε ο προκάτοχός του για την πλευρά μας και δεν θα σπρώξει τα πράγματα προς τα μπρος».

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με τα χθεσινά Συμπεράσματά του υποδεικνύει ξανά τον δρόμο των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το Κυπριακό και ζητά την άμεση επανέναρξή τους. Σε σχέση με το κείμενο των Συμπερασμάτων, το ΑΚΕΛ επισημαίνει τρία σημεία:

1. Δεν υπάρχει ρητή αναφορά στη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως υπήρχε σε προηγούμενα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η ρητή αναφορά θα έπρεπε να υπάρχει ιδιαίτερα μέσα στις δεδομένες συνθήκες στις οποίες η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία επιμένουν στην απαράδεκτη αξίωση για ανατροπή της βάσης λύσης του Κυπριακού και για λύση δύο κρατών.

2. Απεσταλμένος της ΕΕ δεν διορίζεται και ούτε υπάρχει οποιαδήποτε σχετική αναφορά στα Συμπεράσματα. Επισημαίνεται ότι στα Συμπεράσματα του Οκτωβρίου 2020 υπήρχε αναφορά στο ενδεχόμενο διορισμού απεσταλμένου της ΕΕ ενώ τώρα δεν υπάρχει ούτε αυτό, παρόλο που καταβλήθηκε τόση διπλωματική προσπάθεια από την κυβέρνηση.

3. Αναφορά στον ενεργό ρόλο της ΕΕ στη διαδικασία του Κυπριακού υπήρχε και στα Συμπεράσματα του Ιουνίου 2021. Αυτό που επισημαίνει τώρα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι ότι αυτός ο ρόλος στόχο έχει να υποστηρίξει «όλα τα στάδια της διαδικασίας του ΟΗΕ» και θα επιτελεστεί με «όλα τα κατάλληλα μέσα», χωρίς περαιτέρω διευκρίνιση.

Συνεπώς, τέτοιος ρόλος θα υπάρξει εφ’ όσον πετύχουμε πρώτα να επαναρχίσει η διαδικασία. Επαναλαμβάνουμε, ότι ουδείς διαφωνεί με ένα τέτοιο ρόλο από την ΕΕ προκειμένου να υποστηριχθεί η λύση του Κυπριακού στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο. Αυτό βέβαια δεν πρέπει να οδηγεί σε ανεδαφικές προσδοκίες για το τι μπορεί ή διατίθεται να πράξει η ΕΕ για το Κυπριακό.

Το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει ξανά ότι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος είναι η επικέντρωση στην προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν το 2017, στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες και του συνόλου του διαπραγματευτικού κεκτημένου.

Για αυτό έχει καθοριστική σημασία να πειστεί ο ΟΗΕ για την ετοιμότητα, ειλικρίνεια και συνέπεια της ελληνοκυπριακής πλευράς. Εντούτοις, αν ο Πρόεδρος δηλώνει ότι θέλει επανέναρξη συνομιλιών στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες και στην ίδια δήλωση αμφισβητεί πρόνοιες του Πλαισίου, τότε δύσκολα θα πείσει για την ετοιμότητά του.

Αν απορρίπτει -όπως έπραξε κατά την παρουσίαση των 100 ημερών της διακυβέρνησής του- την εισήγηση να προβάλει προτάσεις για αξιοποίηση του φυσικού αερίου ως κίνητρο για λύση, χωρίς βέβαια να ξεπερνά τις κόκκινες γραμμές της Κυπριακής Δημοκρατίας, τότε δεν θα ανατρέψει την εικόνα που κληροδότησε ο προκάτοχός του για την πλευρά μας και δεν θα σπρώξει τα πράγματα προς τα μπρος.

Με «φόντο» το Κυπριακό: Το βλέμμα της Λευκωσίας είναι στραμμένο στη Σύνοδο ηγετών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, αναμένονται παρεμβάσεις από Σολτς και Στόλντεμπεργκ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: