Ερευνα στη Φλόριντα: Αποτρελαμένοι καρχαρίες «γλεντούν» με κοκαΐνη που ρίχνουν στην θάλασσα διακινητές

Photo by Magda Ehlers via Pexels




Μετά την Μετά την -βασισμένη σε αληθινή ιστορία- ταινία με τον τίτλο Cocaine Βear, το επόμενο κινηματογραφικό θέμα μπορεί να αντλήσει έμπνευση από τους καρχαρίες της κοκαΐνης.

Και όχι, επίσης, ως προίόν φαντασίας καθώς επιστήμονες πιστεύουν ότι «τρελοί και πεινασμένοι» καρχαρίες ίσως γλεντούν με δέματα παραισθησιογόνων ναρκωτικών που έχουν πεταχτεί στα ανοικτά των ακτών της Φλόριντα.

Ωστόσο, ενώ το Cocaine Sharks – το ντοκιμαντέρ του επερχόμενου Shark Week του Discovery – όντως εξετάζει εάν τα αρπακτικά των ωκεανών καταναλώνουν ναρκωτικά που πετάγονται στη θάλασσα από λαθρέμπορους, οι επιστήμονες της θάλασσας που συνετέλεσαν στο τηλεοπτικό αυτό πρόγραμμα λένε ότι ο σκοπός του δεν είναι «ψυχαγωγικός.

Πέρα από έναν συναρπαστικό τίτλο, η αλήθεια είναι πως ό,τι χρησιμοποιούμε, ό,τι κατασκευάζουμε, ό,τι βάζουμε στο σώμα μας, καταλήγει στα ρεύματα λυμάτων και τελικά σε αυτήν την υδρόβια ζωή στην οποία βασιζόμαστε για να επιβιώσουμε λέει η Δρ. Tracy Fanara, μέλος της περιβαλλοντικής ομάδας ερευνητών με έδρα τη Φλόριντα.

«Έχουμε δει μελέτες με φαρμακευτικά προϊόντα, κοκαΐνη, μεθαμφεταμίνες, κεταμίνη, όλα αυτά, όπου τα ψάρια [επηρεάζονται] από τα φάρμακα.

«Εάν αυτές οι μπάλες κοκαΐνης αποτελούν πηγή ρύπανσης, είναι πολύ πιθανό οι καρχαρίες να έχουν επηρεαστεί από αυτή τη χημική ουσία. Η κοκαΐνη είναι τόσο διαλυτή που οποιαδήποτε από αυτές τις συσκευασίες ανοίξει λίγο, η δομική ακεραιότητα καταστρέφεται και το ναρκωτικό βρίσκεται στο νερό».

H έρευνά τους -που θα γίνει ντοκιμαντέρ στο Discovery με τίτλο Cocaine Sharks- διεξήχθη κατά τη διάρκεια έξι ημερών στη θάλασσα του Florida Keys,  την οικολογικά ευαίσθητη αλυσίδα νησιών στο νότιο άκρο της Πολιτείας. Κατά τη διάρκεια αυτής, η Fanara και ο Βρετανός θαλάσσιος βιολόγος Tom Hird παρατήρησαν καρχαρίες που παρουσίαζαν περίεργες συμπεριφορές.

Ένας σφυροκέφαλος καρχαρίας, είδος που συνήθως κολυμπούσε μακριά από τους ανθρώπους, ήρθε κατευθείαν προς τους δύτες, κινούμενος άτακτα. Παρατήρησαν επίσης έναν στακτοκαρχαρία να κολυμπά σε κύκλους καθώς εστίαζε σε ένα φανταστικό αντικείμενο.

Διεξήγαγαν επίσης πειράματα, συμπεριλαμβανομένης της ρίψης εικονικών δεμάτων στο νερό, τα οποία πολλοί από τους καρχαρίες έσπευσαν να δαγκλώσουν και φόρτωσαν μπάλες δολώματος με εξαιρετικά συμπυκνωμένη σκόνη ψαριού ώστε να προσομοιώσουν την κοκαΐνη.

Το αποτέλεσμα, είπαν οι ερευνητές, έβαλε φωτιά στο μυαλό τους. Ήταν τρελό».

Οι επιστήμονες επέλεξαν την περιοχή Florida Keys ως την καλύτερη τοποθεσία για την έρευνά τους, επειδή η σύγκλιση των ωκεάνιων ρευμάτων έκανε την περιοχή ευεπίφορη για επιπλέοντα δέματα κοκαΐνης.

Η Φλόριντα χρησιμεύει ως σημείο διαμετοκομιστικό για μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών που εισέρχονται στις ΗΠΑ από τη Νότια Αμερική.

Δεσμίδες κοκαΐνης σε πλαστική συσκευασία συχνά χάνονται στη θάλασσα ή πετιούνται στη θάλασσα από διακινητές που καταδιώκονται από τις αρχές.

Τον περασμένο μήνα, η αμερικανική ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι είχε ανακτήσει ναρκωτικά αξίας άνω των 186 εκατομμυρίων δολαρίων από τα νερά της Καραϊβικής και της νότιας Φλόριντα.

«Ενώ ήμασταν στα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ, μπάλες κοκαΐνης ξεβράζονταν στην ξηρά, οπότε είναι πραγματικά ένα διαδεδομένο ζήτημα», λένε οι επιστήμονες.

Η ποσότητα κοκαΐνης που καταπίνουν οι καρχαρίες στην πραγματικότητα, λέει η Fanara, είναι ουσιαστικά αδύνατο να προσδιοριστεί με πειράματα.

«Στο τέλος κάθε ερευνητικής δημοσίευσης διαβάζεις «πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα», και αυτό είναι σίγουρα το συμπέρασμα και εδώ», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι υπήρχαν ψάρια που είχαν εθιστεί στη μεθαμφεταμίνη.

Τους επόμενους μήνες, η Fanara σχεδιάζει να συνεργαστεί με άλλους ωκεανολόγους της Φλόριντα για να πάρουν δείγματα αίματος από μερικούς από τους καρχαρίες και να αξιολογήσουν τα επίπεδα κοκαΐνης.

Είπε ότι ελπίζει όσοι θα παρακολουθήσουν το Cocaine Sharks να εκτιμήσουν την απειλή για τη θαλάσσια ζωή και το εύθραυστο ωκεάνιο οικοσύστημα της Γης από τους ρύπους στο νερό.

«Οσο περισσότερα χημικά εισάγουμε, όσο πιο ριζικές αλλαγές κάνουμε, τόσο πιο επισφαλές γίνεται αυτό το οικοσύστημα».

«Αυτά τα ζώα φεύγουν ένα-ένα και η ακεραιότητα του «πύργου» μας εξαντλείται, ακόμα κι αν δεν το νιώθουμε αυτή τη στιγμή. Κάποια στιγμή ο πύργος θα πέσει».

Με πληροφορίες από Guardian

O Μπαράκ Ομπάμα κυκλοφόρησε τη λίστα με τα αγαπημένα του τραγούδια για το φετινό καλοκαίρι [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: