Θεόδωρος Γκριέγκο ο πρώτος Eλληνο-αμερικανός: Οταν το 1527 ανακάλυψε τη Φλόριντα μαζί με Ισπανούς conquistadors* Ο «πονηρός» Ελληνας που σώζει την αποστολή

Από εκδήλωση της ομογένειας στο Μαϊάμι. Φωτογραφία από τον λογαριασμό στο facebook του ελληνικού προξενείου στην Τάμπα




Ο Θεόδωρος Γκριέγκο γεννήθηκε στο Αιγαίο στην Ελλάδα και αργότερα μετανάστευσε στην Ισπανία. Το όνομά του στα Ισπανικά σημαίνει «Θεόδωρος Έλληνας» και είναι στην Ισπανία όπου αναφέρθηκε για πρώτη φορά ως Don Teodoro. Στην Ισπανία ο Θεόδωρος Γκριέγκο έγινε εξερευνητής και κατακτητής, συμμετέχοντας στην αποστολή Narváez το 1527.

Η αποστολή Narváez είχε επικεφαλής τον κατακτητή(conquistador) Panfilo de Narváez και αποτελούνταν από ένα στόλο πέντε πλοίων με 600 άνδρες, με στόχο την κατάκτηση της γης από τη σημερινή Φλόριντα στις ΗΠΑ και προς τα δυτικά. Οι 600 άνδρες, μεταξύ των οποίων και ο Θεόδωρος Γκριέγκο, απέπλευσαν από το ισπανικό λιμάνι Sanlucar de Barrameda στις 17 Ιουνίου 1527.

Η αποστολή σταμάτησε στον Άγιο Δομίνικο και την Κούβα πριν φτάσει κοντά σε αυτό που είναι σήμερα γνωστό ως η περιοχή Jungle Prada στην St. Petersburg της Φλόριντα στις 14 Απριλίου 1528 με πέντε πλοία και 400 άνδρες. Αυτό έκανε τον Theodoros Griego τον πρώτο γνωστό Έλληνα που πάτησε το πόδι του στις Η.Π.Α.

Ωστόσο, η αρχική αλληλεπίδραση με Αμερικανούς ιθαγενείς δεν ήταν ειρηνική. Ο Panfilo de Narváez διεκδίκησε την περιοχή ως ιδιοκτησία του Ισπανικού Στέμματος.Μιά αντιπαράθεση ξέσπασε με τους ιθαγενείς και η αποστολή έκοψε τη μύτη ενός ιθαγενούς Ινδιάνου αρχηγού, κομμάτιασε τη μητέρα του αρχηγού μέχρι θανάτου και έδωσε μέρη του σώματός της στα λαγωνικά του Narváez.

Μετά από περαιτέρω επικοινωνία με ιθαγενείς της Αμερικής, η αποστολή άκουσε φήμες ότι μια πόλη με το όνομα Apalachen ήταν γεμάτη τρόφιμα και χρυσό. Ο Narváez και οι άνδρες του εξερεύνησαν τη Φλόριντα και βάδισαν προς τα βόρεια αναζητώντας τη διάσημη πόλη και τον χρυσό της.

Κάποια στιγμή, η αποστολή δέχθηκε επίθεση ενώ ήταν παγιδευμένη στα βουνά. Από την επίθεση επιβίωσαν ελάχιστα μέλη της αποστολής. Ήταν αυτή τη στιγμή που ο Θεόδωρος Γκρέιγκο κέρδισε τη φήμη του ως «Ο Πονηρός Έλληνας» καθώς επινόησε ένα σχέδιο να κατασκευάσει πέντε σχεδίες χρησιμοποιώντας ρητίνη πεύκου, δέρμα και ξύλο.

Παρόλο που υπήρχε μόνο ένας ξυλουργός στην υπόλοιπη αποστολή, υπό την καθοδήγηση του Θεόδωρου Γρειγώ, κατασκεύασαν πέντε βάρκες με μήκος 10 μέτρων (30 έως 32 πόδια) σε λίγο περισσότερο από έξι εβδομάδες. Οι Ισπανοί κατακτητές κατάφεραν να διαφύγουν, περνώντας τις αυτοσχέδιες βάρκες στους παραπόταμους του Μισισιπή.

Μετά από ένα μήνα άσκοπης πλεύσης, συνάντησαν μια ομάδα ιθαγενών που ήταν πρόθυμοι να τους προσφέρουν φαγητό και νερό. Ο Θεόδωρος Γκριέγκο και ένας άλλος κατακτητής βγήκαν στη στεριά με τους ντόπιους για να μαζέψουν προμήθειες. Οι ιθαγενείς επέστρεψαν με προμήθειες αλλά με τους δύο κατακτητές να έχουν εξαφανιστεί

Μερικοί κατακτητές συνέχισαν να αναζητούν τον Θεόδωρο Γκριέγκο, κάποιοι υποδουλώθηκαν από ιθαγενείς φυλές και άλλοι χάθηκαν στα χέρια των ιθαγενών ή των σκληρών περιβαλλοντικών παραγόντων. Στο τέλος, τέσσερις κατακτητές επέζησαν και κατάφεραν να φτάσουν στην Πόλη του Μεξικού. Από εκεί, οι κατακτητές έπλευσαν πίσω στην Ευρώπη, επιστρέφοντας στην Ισπανία το 1537.

Τι απέγινε ο Θεόδωρος Γκριέγκο;

Μερικοί κατακτητές πίστευαν ότι ο Θεόδωρος Γκριέγκο έγινε φίλος με τους ιθαγενείς για να πάρει όλο το χρυσό για τον εαυτό του.

Ο Ισπανός ιστορικός – Gonzalo Valdez ταξίδεψε στην περιοχή όπου ο Έλληνας είχε εξαφανιστεί το 1540. Οι ιθαγενείς του είπαν ότι δύο Χριστιανοί είχαν ζήσει μαζί τους αλλά σε κάποιο στάδιο τους σκότωσαν και τους δύο.

Άλλοι στρατιώτες ισχυρίζονται ότι συνάντησαν ιθαγενείς που είπαν ότι θυμούνται τον Έλληνα και έδειξαν ένα στιλέτο που του ανήκε. Οι ιθαγενείς ισχυρίστηκαν επίσης ότι σκότωσαν τον Θεόδωρο Γκριέγκο.

Πώς Διατηρήθηκε η Μνήμη του Πρώτου Ελληνοαμερικανού

Ένας από τους τέσσερις επιζώντες κατακτητές, ο Álvar Núñez Cabeza de Vaca έγραψε μια λεπτομερή περιγραφή της αποστολής κατά την επιστροφή του. Αυτή η αφήγηση δημοσιεύτηκε το 1542 και αναθεωρήθηκε το 1555. Μεταφράστηκε αργότερα από τον ομότιμο καθηγητή ιστορίας του Πανεπιστημίου Γουέικ Φόρεστ, Cyclone Covey. Αυτή είναι η κύρια πηγή για τις περισσότερες σύγχρονες αφηγήσεις, συμπεριλαμβανομένου αυτού του άρθρου για τον Θεόδωρο Γκριέγκο και την αποστολή Narváez.

Αν αυτές οι μαρτυρίες για τον Θεόδωρο Γκριέγκο που ζει με ιθαγενείς φυλές είναι ακριβείς, τότε αυτός ο άνθρωπος θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ο πρώτος Ελληνοαμερικανός, θέτοντας τα θεμέλια για μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές διασπορές στον πλανήτη.

Χάρη στην Πανελλήνια Ομοσπονδία της Φλόριντα, ένα χάλκινο άγαλμα 900 λιβρών του Θεόδωρου Γκριέγκο εκτίθεται σε ένα ψηλό, γρανιτένιο βάθρο στο Clearwater Beach της Φλόριντα (κοντά στο Visitor’s Center στο Pier 60 Park). Μέρος του αγάλματος είναι μια πλάκα που γράφει «Η ιστορία των Ελλήνων στην Αμερική ξεκινά από εδώ».

Με πληροφορίες από diasporatravelgreece.com

Ο κυπριακής καταγωγής βουλευτής Πάμπος Χαραλάμπους αθωώθηκε και επιστρέφει δριμύτερος: Θα ενταχθεί ξανά στο Εργατικό Κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: