Επίθεση Ουκρανών με UAV εναντίον της Μόσχας: Κατερρίφθη το ένα, πάνω σε κτίρια έπεσαν τα άλλα δύο, λένε οι Ρώσοι [videos]

epa10776109 Relatives and friends of the defenders of the Azovstal Iron and Steel Works light candles during a ceremony to remember the victims of the Olenivka camp explosion one year on, as they gathered near the Russian embassy building in Kyiv, Ukraine, 29 July 2023. EPA, SERGEY DOLZHENKO




Ουκρανικά τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) επιτέθηκαν στη Μόσχα τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, τραυματίζοντας έναν άνθρωπο και προκαλώντας ζημιές σε κτίρια.

Την είδηση μετέδωσε αρχικά το πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο αξιωματούχους.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε πως ένα ουκρανικό drone καταστράφηκε στον αέρα πάνω από την περιοχή Οντιντσόβο και ότι άλλα δύο συνετρίβησαν στη Μόσχα.

Ένας άνθρωπος τραυματίστηκε από έκρηξη σε ένα κτίριο, ανέφερε το TASS, επικαλούμενο της υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης.

Το διεθνές αεροδρόμιο Βνούκοβο της ρωσικής πρωτεύουσας ανέστειλε για λίγο τη λειτουργία του η οποία έχει πλέον αποκατασταθεί.

Η ουκρανική κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει μέχρι στιγμής σε αίτημα για σχόλια.

Η Ρωσία είχε ανακοινώσει την περασμένη Δευτέρα ότι θα προβεί σε σκληρά αντίποινα εναντίον της Ουκρανίας όταν δύο drones προκάλεσαν ζημιές σε κτίρια στη Μόσχα, με το ένα πλήγμα να σημειώνεται κοντά στο κτίριο όπου ο στρατός πραγματοποιεί ενημερώσεις.

 

Ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Μιχαΐλο Φεντόροφ είχε πει τότε πως θα ακολουθούσαν και άλλες επιθέσεις με drones.

Στην σημερινή (Κυριακή) ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείο Άμυνας, αναφέρεται:

«Τις πρώτες πρωινές ώρες της 30ής Ιουλίου αποτράπηκε απόπειρα του καθεστώτος του Κιέβου να εξαπολύσει τρομοκρατική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε στόχους στην πόλη της Μόσχας»

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, «ένα ουκρανικό UAV καταρρίφθηκε από συστήματα της αντιαεροπορικής άμυνας πάνω από το προάστιο Οντιντσόβο» της Μόσχας και «άλλα δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξουδετερώθηκαν από συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και συνετρίβησαν ακυβέρνητα» σε κτιριακό συγκρότημα.

Από τη νυχτερινή επίθεση προκλήθηκαν ζημιές σε δύο κτίρια που στεγάζουν γραφεία, δήλωσε νωρίτερα ο δήμαρχος της ρωσικής πρωτεύουσας, συμπληρώνοντας ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

 

«Ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτέθηκαν απόψε. Οι προσόψεις δύο κτιρίων της πόλης υπέστησαν μικρές ζημιές. Δεν υπάρχουν θύματα ή τραυματίες», έγραψε σε ανάρτησή του στο Telegram ο δήμαρχος Σεργκέι Σομπιάνιν.

  • Οι επιθέσεις στη Μόσχα και τα περίχωρά της -περίπου 500 χιλιόμετρα μακριά από τα ουκρανικά σύνορα- ήταν μέχρι πρότινος σπάνιες, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Νωρίτερα τον Ιούλιο, η Μόσχα ισχυρίστηκε ότι η αντιαεροπορική της άμυνα κατέρριψε πέντε μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Λόγω της επίθεσης είχε διακοπεί και τότε προσωρινά η λειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου Βνούκοβο.

Οι επιδρομές μη επανδρωμένων αεροσκαφών καταγράφονται λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη της ουκρανικής αντεπίθεσης που αποσκοπεί στην απελευθέρωση εδαφών που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ καταδίκασε τις επιθέσεις που, όπως τόνισε, «δεν θα ήταν δυνατές χωρίς τη βοήθεια που παρέχουν στο καθεστώς του Κιέβου οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ».

  • Ένας νεκρός και πέντε τραυματίες από ρωσική πυραυλική επίθεση στην πόλη Σούμι

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν από ρωσική πυραυλική επίθεση στην πόλη Σούμι της βορειοανατολικής Ουκρανίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών στο Κίεβο.

«Το βράδυ της 29ης Ιουλίου, εχθρικός πύραυλος έπληξε εκπαιδευτικό ίδρυμα», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας ότι – σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες – «ένας άμαχος σκοτώθηκε και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν».

Ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στην πόλη τις πρώτες ημέρες του πολέμου που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022, αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις την απελευθέρωσαν μερικές εβδομάδες αργότερα.

 

Σε βίντεο που δημοσιοποίησε η ουκρανική αστυνομία στην πλατφόρμα Telegram, διακρίνεται ένας τραυματίας να απομακρύνεται με φορείο από ένα ισοπεδωμένο κτίριο.

Το πρακτορείο Reuters υπογραμμίζει ότι δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει τις πληροφορίες για την επίθεση στην πόλη Σούμι.

Πληροφορίες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το AFP και το Reuters
Μόσχα, Russian Federation – Κίεβο, Ukraine

Δύο νεκροί από ρωσική πυραυλική επίθεση στη Ζαπορίζια: Στο στόχαστρο περιοχή που είχε απελευθερωθεί από τις Ουκρανικές δυνάμεις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: