Επανένωση χωρίς απελευθέρωση δεν υπάρχει.: Από μία λύση με συγκλίσεις οι κίνδυνοι είναι θανάσιμοι… Ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ ζητούν νομιμοποίηση της διχοτόμησης;

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Του ΠΕΤΡΟΥ Θ. ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ, Λευκωσία

Σήμερα υπάρχει μια κουλτούρα αποδοχής της κατοχής και των κατοχικών δεδομένων. Πολλοί μάλιστα εκμεταλλεύονται τα δεδομένα της κατοχής, μεταβαίνοντας στη κατεχόμενη γη μας για φθηνότερα ψώνια, για καύσιμα, διασκέδαση σε κέντρα και ξενοδοχεία, που έχουν κτιστεί σε ελληνοκυπριακές περιουσίες.

Μεγάλες μάζες του πληθυσμού βιάζονται να φτάσουμε σε κάποια λύση, που να «επανενώνει» την Κύπρο και να φέρει στην Κύπρο την ειρήνη.

Δεν σκέφτονται όμως, ότι οι πρόνοιες της λύσης και κυρίως οι συνέπειες που θα ακολουθήσουν θα νομιμοποιήσουν την κατοχή και τη διχοτόμηση, θα καταργήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία (Κ.Δ.) και θα την μετατρέψουν σε συνιστώσα πολιτεία της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ). Θα χάσει έτσι τη διεθνή αναγνώρισή της και σε περίπτωση κρίσης θα αναζητά κηδεμόνα.

  • Πολλοί κύπριοι πολίτες και ιδιαίτερα οι ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ είναι έτοιμοι να αποδεχτούν μια λύση με βάση τις συγκλίσεις, δηλαδή τις υποχωρήσεις της πλευράς μας. Και η λύση αυτή θα είναι ένας συμβιβασμός, που θα περιλαμβάνει και άλλες υποχωρήσεις για τον τελικό συμβιβασμό.

Με αυτά τα δεδομένα αποκαλούν όλους εμάς που είμαστε επιφυλακτικοί σε αυτή την εξέλιξη ως απορριπτικούς, που δεν θέλουμε λύση, αλλά αποδεχόμαστε την ντε φάκτο διχοτόμηση.

Πολλοί που διαβάζουν τα άρθρα μου στις εφημερίδες με ρωτούν αν είμαι «απορριπτικός» και αν προτιμώ τη διχοτόμηση από μια λύση ΔΔΟ, με πολιτική ισότητα. Τους δηλώνω, ότι δεν είμαι απορριπτικός και ότι επιθυμώ την εξεύρεση λύσεως, που θα μου επιτρέψει να πάω στο σπίτι μου, που βρίσκεται δυο χιλιόμετρα από το οδόφραγμα της Δερύνειας.

Δεν το έχω επισκεφθεί, επειδή δεν θέλω να δείξω την ταυτότητά στον κατακτητή και να τον παρακαλέσω να μου επιτρέψει να πάω ως επισκέπτης στο σπίτι μου και την κατεχόμενη πατρίδα μου.

Η επόμενη ερώτηση με την οποία πιστεύουν ότι θα με αναγκάσουν να φανερώσω την πραγματική μου θέση είναι, αν αποδέχομαι λύση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα. Η απάντησή μου είναι σαφής.

Πιστεύω ότι στην δυσχερή κατάσταση που μας οδήγησε το πραξικόπημα της χούντας και των συνεργατών της και η τουρκική εισβολή μόνο σε μια λύση ομοσπονδίας μπορούμε να ελπίζουμε, αν δεν αλλάξουν τα γεωπολιτικά δεδομένα. Επομένως δηλώνω ότι αποδέχομαι τη λύση της «ΔΔΟ με πολιτική ισότητα», εφόσον αυτή είναι η λύση που προνοούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Δεν αποδέχομαι όμως και απορρίπτω ασυζητητί την ΔΔΟ, που περιλαμβάνει τις υποχωρήσεις και παραχωρήσεις των Προέδρων της Δημοκρατίας (ΠτΔ) Δημήτρη Χριστόφια και Νίκου Αναστασιάδη, που έχουν οριστικοποιηθεί με το πλαίσιο Γκουτέρες.

Απορρίπτω αυτή τη λύση, διότι δεν είναι .Ομοσπονδία, αλλά μια λύση συνομοσπονδίας, που θα βρίσκεται υπό την έλεγχο της Τουρκίας.

Με την υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας αμέσως θα καταργηθεί η Κ.Δ., έστω και αν διατηρηθεί στα χαρτιά με κάποιες εποικοδομητικές ασάφειες, που θα καταρρεύσουν με την πρώτη κρίση.

  • Και τότε θα διαπιστώσουμε, ότι η λύση νομιμοποίησε τη διχοτόμηση και κατάργησε την Κ.Δ. Και χωρίς την Κ.Δ. θα αναζητούμε κηδεμόνα για να διεκδικήσει τα δικαιώματα του ελληνικού συνιστώντος κρατιδίου, αλλά όλοι θα μας γυρίζουν την πλάτη, όπως και τώρα, παρόλο που τώρα είμαστε αναγνωρισμένο κράτος – μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).

Η κατοχή δεν θα τερματισθεί, εφόσον η Τουρκία δεν αποδέχεται κατάργηση των εγγυήσεων και απόσυρση των στρατευμάτων της. Η Κ.Δ. θα καταργηθεί επειδή με βάση τo κοινόν ανακοινωθέν Αναστασιάδη – Έρογλου στη θέση της θα υπάρχουν δυο «συνιστώντα» κρατίδια, που θα αποτελούν την «διαδοχή» της Κ.Δ.

Η Κ.Δ. θα παρέμενε ως κράτος με διεθνή αναγνώριση, μόνο αν η ΔΔΟ αποτελείτο από δυο «συστατικά» κράτη, που θα αποτελούσαν την ομοσπονδία και θα διασφάλιζαν την «συνέχιση» και όχι τη διαδοχή της Κ.Δ.

«Ψάχνω ψύλλους στα άχυρα», θα μου πείτε. Αντίθετα, κατανοώ τη δυσχερή θέση στην οποία μας οδηγούν οι εποικοδομητικές ασάφειες,  δημιούργημα της βρετανοτουρκικής πονηρίας, για ικανοποίηση της Τουρκίας και ξεγέλασμα της πλευράς μας.

Αποδέχομαι τη λύση ΔΔΟ με σωστό περιεχόμενο. Απορρίπτω όμως με σθένος τη συνομοσπονδία που έχουν διαπραγματευτεί οι δυο ΠτΔ και που οδηγεί στην κατάργηση της Κ.Δ. στην νομιμοποίηση της διχοτόμησης και της κατοχής, έστω κι αν αυτή τη λύση την ονομάζουν «λύση Δ.Δ.Ο. με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ». \

Ο μεγάλος κίνδυνος δεν είναι μόνο οι απαράδεκτες υποχωρήσεις των δυο προέδρων, αλλά κυρίως η αποδοχή της κατάργησης της Κ.Δ. που αποκρύβεται με τις εποικοδομητικές ασάφειες και που θα παρουσιαστούν μόλις δημιουργηθεί κρίση. Και η δημιουργία κρίσεως είναι στα χέρια και στις προθέσεις της Τουρκίας.

Επανένωση χωρίς απελευθέρωση δεν υπάρχει. Η επανένωση που διατυμπανίζουν οι ηγεσίες ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ είναι νομιμοποίηση της διχοτόμησης.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Αίτηση της Κύπρου στο ΝΑΤΟ με συντεταγμένες; Μπορεί να έχει τη «φιλοδοξία» να ενταχθεί στη Δυτική Συμμαχία μια χώρα, που δεν αναφέρεται στο χάρτη;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: