Ενταση στο Μαγδεμβούργο για το συνέδριο του AfD: Η γερμανική ακροδεξιά επιδιώκει να κεφαλαιοποιήσει την εκτόξευσή της στις δημοσκοπήσεις

Alternative for Germany (AfD) party executive board member Martin Reichardt gestures as he addresses the AfD party convention in Magdeburg, Germany, 28 July 2023. EPA, CLEMENS BILAN




 

Επιδόσεις ρεκόρ στις δημοσκοπήσεις και εκλογικές επιτυχίες. Σε αυτή τη βάση αρχίζουν σήμερα οι εργασίες του συνεδρίου της γερμανικής ακροδεξιάς που ελπίζει να καθιερωθεί ως ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα της Γερμανίας έναν χρόνο από τις ευρωπαϊκές εκλογές και τις τοπικές εκλογές και εν όψει των βουλευτικών εκλογών του 2025.

Στο Μαγδεμβούργο, ένα από τα προπύργια της ακροδεξιάς στην ανατολική Γερμανία, οι 600 σύνεδροι της “Εναλλακτικής για την Γερμανία” (AfD) θα συναντήσουν έναν συνασπισμό αντιρατσιστικών και αντιφασιστικών οργανώσεων που θα διαδηλώσουν μπροστά στο εκθεσιακό χώρο όπου θα διεξαχθεί το συνέδριο.

Πριν από την έναρξη των εργασιών, η συμπροεδρεύουσα του κόμματος AfD Αλίς Βάιντελ διατύπωσε ξεκάθαρα την φιλοδοξία που τρέφει το ακροδεξιό κόμμα να κυβερνήσει την Γερμανία, μέσω της παρουσίασης υποψήφιου για την καγκελαρία στις εκλογές του 2025.

«Το λέω ξεκάθαρα ότι το κόμμα μας, που σήμερα είναι η δεύτερη εθνική πολιτική δύναμη της χώρας» στις δημοσκοπήσεις «οφείλει να έχει την φιλοδοξία να κυβερνήσει και ότι αυτό δεν μπορεί να το κάνει παρά κατεβάζοντας υποψήφιο για την καγκελαρία», δήλωσε σήμερα στο δίκτυο ZDF.

Οι σύνεδροι θα ασχοληθούν επίσης με την δημιουργία τηλεοπτικού καναλιού «ευνοϊκού προς την AfD» και με την ολοκλήρωση του προγράμματός τους για τις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου 2024.

Η ηγεσία του κόμματος ενέκρινε ψήφισμα που ζητά την «διάλυση» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πριν το ανακαλέσει κάνοντας λόγο για λάθος, το οποίο θα διορθώσει κατά την διάρκεια του συνεδρίου. «Υποστηρίζουμε την επιστροφή στο παρελθόν ως προς τις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που δεν σταματούν να αυξάνονται», δήλωσε σήμερα η Αλίς Βάιντελ.

Πληθωρισμός και μετανάστευση

Η Εναλλακτική για την Γερμανία ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο 2013 και υπήρξε αρχικά ένα αντιευρωπαϊκό κόμμα για να εξελιχθεί στην συνέχεια σε αντι-ισλαμικό και αντιμεταναστευτικό κόμμα.

Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το ακροδεξιό κόμμα – που κατέχει 78 έδρες της 736μελούς βουλής, δηλαδή είναι η προτελευταία σε μέγεθος κοινοβουλευτική ομάδα – φιλοδοξεί πλέον να καταλάβει την δεύτερη θέση σε εθνικό επίπεδο (19%-22%), πριν από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του καγκελαρίου Ολαφ Σολτς και αμέσως πίσω από τους Χριστιανοδημοκράτες (26% 27%), που βρίσκονται στην αντιπολίτευση.

«Οι υποστηρικτές της AfD είναι πολύ ετερογενείς. Ξεκινούν από τον οπλισμένο με μπαστούνι του μπέιζμπολ νεαρό, που έχει μία στενή αντίληψη του κόσμου, την ακροδεξιά αντίληψη, και φθάνει στον σχετικά πολιτικοποιημένο άνθρωπο, τον αγανακτισμένο με την σημερινή πολιτική της κυβέρνησης που δεν θεωρεί ότι η συντηρητική αντιπολίτευση μπορεί να συνιστά αξιόπιστη εναλλακτική», σχολιάζει ο Matthias Jung του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Forschungsgruppe Wahlen.

  • Η γερμανική άκρα δεξιά ψαρεύει στην δυσαρέσκεια μέρους της κοινής γνώμης για την σημερινή κυβέρνηση συνασπισμού, που αποτελείται από σοσιαλδημοκράτες, Πράσινους και φιλελεύθερους, καθώς και για τον πληθωρισμό και την μετανάστευση.

«Τα μέλη της γερμανικής κυβέρνησης περνούν τον χρόνο τους καυγαδίζοντας (…) ενώ η AfD έχει αφήσει πίσω της τους τσακωμούς που μέχρι σήμερα φόβιζαν τους υποστηρικτές της», διαπιστώνει η Andrea Römmele, καθηγήτρια στο Hertie School of Governance.

Οι χαμένοι της Επανένωσης

Η επιτυχία του κινήματος είναι πολύ σημαντική στην ανατολική Γερμανία, όπου πολλοί πολίτες αισθάνονται ότι είναι οι χαμένοι από την επανένωση των δύο Γερμανιών το 1990.

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στα τέλη του Ιουνίου, το Πανεπιστήμιο της Λειψίας ανέφερε ότι τα δύο τρίτα των κατοίκων της ανατολικής Γερμανίας νοσταλγούν τις αυταρχικές δομές της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας. «Πολλοί είναι οι άνθρωποι που δεν έχουν πειστεί για τα πλεονεκτήματα της δημοκρατίας», συνοψίζει ο επικεφαλής της μελέτης Oliver Decker.

Στις περιοχές αυτές, η AfD κατάφερε να εκλέξει τον πρώτο δήμαρχο με τα χρώματά της και να αναλάβει την ηγεσία συμβουλίου συνοικίας.

Και ακριβώς στην ανατολική Γερμανία θέλει να εστιάσει η AfD τον επόμενο χρόνο για να εδραιώσει την αύξηση της δύναμής της στο 30% της πρόθεσης ψήφου: Η Θουριγγία, η Σαξωνία και το Βρανδεμβούργο θα ανανεώσουν την σύνθεση των τοπικών του κοινοβουλίων τον Σεπτέμβριο 2024 και είναι πιθανόν ότι στο ένα από τα τρία κρατίδια θα γίνει πρώτη πολιτική δύναμη.

Αντίθετα στην δυτική Γερμανία, στην Βαυαρία και την Εσση, όπου οι τοπικές εκλογές θα διεξαχθούν τον προσεχή Οκτώβριο, η AfD εμφανίζεται στάσιμη στις δημοσκοπήσεις.

Η δυναμική της γερμανικής ακροδεξιάς αποσταθεροποιεί και την συντηρητική παράταξη στο θέμα των πιθανών συνεργασιών. Ο πρόεδρός τους Μάρκους Ζέντερ άνοιξε με δηλώσεις του την πόρτα σε μία τέτοια πιθανότητα σε τοπικό επίπεδο, αλλά έσπευσε να την ξανακλείσει μπροστά στην κατακραυγή που προκάλεσε.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βερολίνο, Γερμανία

Τους δουλεύει όλους: Ο Πούτιν δηλώνει σε Αφρικανούς ηγέτες ότι… εξετάζει το ειρηνευτικό τους σχέδιο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: