Δημοσίευμα του ΒΒC για την τραγωδία στην Πύλο: Νέα στοιχεία για την «επιχείρηση διάσωσης» και καταγγελίες για φίμωση και εκφοβισμό μεταναστών

FILE PHOTO: The Hellenic Coast Guard shows migrants on a boat. Photo via HELLENIC COAST GUARD




Νέα στοιχεία που σύμφωνα με όσα επικαλείται το BBC News «εγείρουν περαιτέρω αμφιβολίες για την επίσημη εκδοχή της ελληνικής ακτοφυλακής σχετικά με τα γεγονότα που οδήγησαν στη θανατηφόρα βύθιση του σκάφους μεταναστών τον περασμένο μήνα ανοιχτά της  Πύλου» δημοσιεύει το βρετανικό δίκτυο με τίτλο Greek coastguard ‘pressured’ disaster survivors to blame Egyptian men [Το Ελληνικό Λιμενικό πίεσε τους επιζώντες της τραγωδίας να κατηγορήσουν Αιγυπτίους (ως διακινητές)] 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του άρθρου του ΒΒC που φιλοξενείται μάλιστα ως πρώτο θέμα στην ιστοσελίδα του, δύο εκ των επιζώντων αναφέρουν ότι η ελληνική ακτοφυλακή τους πίεσε να αναγνωρίσουν εννέα Αιγύπτιους που επέβαιναν στο πλοίο ως «διακινητές».

Επιπλέον, σημειώνει το ΒΒC, ένα «νέο» βίντεο με το κατάμεστο σκάφος να βυθίζεται στη θάλασσα θέτει εν αμφιβόλω την εκδοχή της ελληνικής ακτοφυλακής.

Το βίντεο τραβήχτηκε όταν το σκάφος υποθετικά βρισκόταν σε «σταθερή πορεία», παρότι δείχνει να αγκομαχά στη θάλασσα.

Το BBC Verify επιβεβαίωσε ότι το βίντεο μαγνητοσκοπήθηκε την ώρα που η ακτοφυλακή ισχυριζόταν ότι το σκάφος δεν χρειαζόταν διάσωση. Μάλιστα το βίντεο κινηματογραφήθηκε από την ίδια την ακτοφυλακή.

Επιβεβαιώσαμε επίσης, γράφει το βρετανικό δίκτυο, ότι το μεγαλύτερο σκάφος που εμφανίζεται στο βάθος της εικόνας είναι το πετρελαιοφόρο Faithful Warrior, από το οποίο είχε ζητηθεί να δώσει προμήθειες στο σκάφος μεταναστών αλά το οποίο ουδέποτε ενεπλάκη τελικά σε επιχείρηση διάσωσης.

Η επίσημη εκδοχή του Λιμενικού για τα όσα διαδραματίστηκαν τις πρώτες ώρες της 14ης Ιουνίου είχε ήδη αμφισβητηθεί από το BBC Verify, που σήμερα επικαλείται δικαστικά έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία υπάρχουν σοβαρές αποκλίσεις μεταξύ των καταθέσεων επιζώντων στο Λιμενικό και αργότερα ενώπιον των δικαστικών αρχών.

Επίσης, μεταφραστής που μίλησε στο BBC, ανέφερε ότι σε περσινή υπόθεση διάσωσης μεταναστών από το Λιμενικό, κατά την έρευνα για παράνομη διακίνηση ανθρώπων, οι μάρτυρες εκφοβίστηκαν από την ελληνική ακτοφυλακή.

«Οι αποκαλύψεις εγείρουν νέα ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι ελληνικές αρχές χειρίζονται τέτοιες τραγωδίες» τονίζει το BBC, επισημαίνοντας ότι τόσο το Λιμενικό όσο και η ελληνική κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκαν σε αιτήματα για κάποιο σχόλιο.

 

Οι επιζώντες «φιμώθηκαν» και εκφοβίστηκαν

Λίγο μετά το ναυάγιο της 14ης Ιουνίου, εννέα Αιγύπτιοι συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για ανθρωποκτονία και παράνομη διακίνηση ανθρώπων.

Ωστόσο, δύο επιζώντες -ο Αχμάντ και ο Μουσάαμπ- λένε ότι οι μετανάστες «φιμώθηκαν» και εκφοβίστηκαν από τις ελληνικές αρχές, όταν υπονόησαν ότι το Λιμενικό μπορεί να ευθύνεται για την τραγωδία.

Στιγμιότυπο από βίντεο που δημοσίευεσε το ΒΒC με πρωτόλεια πηγή Mega

Εδώ και ένα μήνα διατυπώνονται ισχυρισμοί ότι η ελληνική ακτοφυλακή χρησιμοποίησε σχοινί για να ρυμουλκήσει το αλιευτικό σκάφος, με αποτέλεσμα να βυθιστεί. Οι δύο επιζώντες που μίλησαν στο BBC ανέφεραν:

«Έδεσαν ένα σχοινί από τα αριστερά. Όλοι μετακινήθηκαν στη δεξιά πλευρά του σκάφους μας για να το ισορροπήσουν. Το σκάφος του Λιμενικού απομακρύνθηκε γρήγορα με αποτέλεσμα η βάρκα μας να αναποδογυρίσει. Συνέχισαν να το σέρνουν για αρκετή απόσταση».

Οι άνδρες ανέφεραν ότι πέρασαν δύο ώρες στο νερό προτού τους περισυλλέξει η ακτοφυλακή. Μόλις βγήκαν στη στεριά, στην Καλαμάτα, οι Λιμενικοί είπαν στους επιζώντες «να το βουλώσουν» όταν άρχισαν να περιγράφουν για το πώς οι ελληνικές αρχές προκάλεσαν την προσφυγική τραγωδία, σύμφωνα με τη διατύπωση του ΒΒC.

«Όταν οι άνθρωποι απήντησαν λέγοντας ότι η ελληνική ακτοφυλακή ήταν η αιτία, ο επικεφαλής της ανάκρισης ζήτησε από τον διερμηνέα να πει στον ανακρινόμενο ερωτώμενο να σταματήσει να μιλάει» δήλωσε στο BBC o Αχμάντ, ένας εκ των επιζώντων.

Ο Αχμάντ λέει ότι στους διασωθέντες ειπώθηκε να είναι ευγνώμονες που δεν είχαν πεθάνει αλλά και ότι υπήρξαν κραυγές όπως:

«Γλιτώσατε τον θάνατο! Σταματήστε να μιλάτε για το περιστατικό! Μην κάνετε άλλες ερωτήσεις γι’ αυτό!».

Οι διασωθέντες δηλώνουν ότι διστάζουν να μιλήσουν δημόσια, επειδή φοβούνται ότι θα κατηγορηθούν και αυτοί όπως οι Αιγύπτιοι.

Οι δύο άνδρες είπαν στο BBC ότι είχαν πληρώσει και οι δύο 4.500 δολάρια για μια θέση στο σκάφος. Στο πλοίο επέβαινε και ο μικρότερος αδερφός του Αχμάντ που εξακολουθεί να αγνοείται.

Το BBC επικαλείται δικαστικά έγγραφα που εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο συγκεντρώνονται τα αποδεικτικά στοιχεία για να παρουσιαστούν στο δικαστήριο.

Στις αρχικές καταθέσεις πέντε επιζώντων, κανένας δεν ανέφερε ότι το Λιμενικό προσπάθησε να ρυμουλκήσει το σκάφος των μεταναστών με σχοινί, όμως ενώπιον των δικαστικών αρχών όλοι εξήγησαν ότι υπήρξε μια αποτυχημένη προσπάθεια ρυμούλκησης, υποστηρίζει το βρετανικό δίκτυο

Η ελληνική ακτοφυλακή αρχικά αρνήθηκε ότι χρησιμοποίησε σχοινί – αλλά αργότερα υπαναχώρησε, παραδεχόμενη ότι όντως χρησιμοποιήθηκε. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Λιμενικού, η πρόσδεση έγινε τουλάχιστον δύο ώρες πριν από την ανατροπή του αλιευτικού σκάφους προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση.

Κάπιοι από τους επιζώντες ισχυρίζονται ότι ορισμένοι από τους εννέα υπόπτους κακομεταχειρίζονταν τους επιβαίνοντες στο πλοίο – ενώ άλλες μαρτυρίες λένε ότι ορισμένοι προσπαθούσαν πραγματικά να βοηθήσουν.

Όμως ο Αχμάντ και ο Μουσάαμπ είπαν στο BBC ότι το Λιμενικό είχε δώσει εντολή σε όλους τους επιζώντες να λένε ότι οι εννέα Αιγύπτιοι έφταιγαν για τη διακίνησή τους.

«Φυλακίστηκαν και κατηγορήθηκαν άδικα από τις ελληνικές αρχές σε μια προσπάθεια να καλύψουν το έγκλημά τους», λέει ο Μουσάαμπ.

Μαρτυρία διερμηνέα για παλαιότερη υπόθεση

Το BBC μίλησε επίσης με τον Φαρζίν Χαβάντ, διερμηνέα με βρετανική υπηκοότητα πολίτη που ζει 20 χρόνια στην Καλαμάτα.

Ο Χαβάντ υποστηρίζει ότι είδε την ελληνική ακτοφυλακή να στοχοποιεί πέρυσι δύο αθώους Ιρανούς ως διακινητές, μετά τη διάσωση 32 μεταναστών των οποίων το σκάφος είχε ξεκινήσει από την Τουρκία.

Ο κ. Χαβάντ, πολίτης του Ηνωμένου Βασιλείου, γνώστης της Φαρσί και κάτοικος Καλαμάτας για 20 χρόνια, υπήρξε μεταφραστής κατά τη διάρκεια της έρευνας της ακτοφυλακής για το τι είχε τότε συμβεί.

Λέει ότι οι μετανάστες – 28 από το Αφγανιστάν και τέσσερις από το Ιράν – είχαν ξεκινήσει από την Τουρκία και πέρασαν στη θάλασσα οκτώ ημέρες προτού διασωθούν.

Σε αυτό το διάστημα, η ελληνική ακτοφυλακή είχε πλησιάσει το σκάφος, πριν φύγει, του είπαν.

Δύο άνδρες που μιλούσαν αραβικά είχαν εγκαταλείψει το σκάφος μετά την έκρηξη του κινητήρα, είπαν στον Χαβάντ Αφγανοί μετανάστες.

«Μου επαναλάμβαναν ότι δεν είχαν δει ποτέ ούτε ωκεανό πριν ξεκινήσουν από την Τουρκία. Και τους έλεγαν συνέχεια ότι εκείνοι ήταν οι καπετάνιοι ενώ οι ίδιοι απαντούσαν: «Δεν ξέρουμε τίποτα για το σκάφος. Δεν μπορούμε καν να κολυμπήσουμε».

Ένας από τους δύο κατηγορούμενους – άνδρας ονόματι Σαγίντ που αντιμετώπιζε μεγάλη ποινή φυλάκισης είχε τότε σωθεί μαζί με τον μικρό γιο του, διηγείται ο Χαβάντ.

«Τον ρώτησα “Γιατί πήρες ένα εξάχρονο παιδί σε μια βάρκα;” Και είπε ότι οι λαθρέμποροι τους είχαν πει ότι είναι μόνο δύο ώρες ταξίδι».

Ο Χαβάντ μετέφερε τις απόψεις τους στην ακτοφυλακή, όπως ακριβώς του είχαν πει – αλλά λέει ότι όταν είδε τα μεταγραφόμενα (πρακτικά της προανάκρισης), η μαρτυρία των Αφγανών είχε αλλάξει.

Ο ίδιος φοβάται ότι άλλαξαν τις μαρτυρίες τους μετά από πιέσεις των ελληνικών αρχών.

Ο διερμηνέας λέει ότι οι Ιρανοί του είπαν ότι κάποιοι Αφγανοί επιβάτες είχαν αναγκασθεί από την ακτοφυλακή να τους κατονομάσουν ως λαθρέμπορους για να αποφύγουν κάποια «δύσκολη μεταχείριση» και το να τους επιστρέψουν στους Ταλιμπάν”.

Η υπόθεση τελικά κατέρρευσε. Ο Χαβάντ λέει ότι δεν είναι διατεθειμένος να βοηθήσει ξανά την ελληνική ακτοφυλακή. Λέει επίσης ότι όταν ο Σαγίντ και ο γιος του αφέθηκαν ελεύθεροι, τα 1.500 ευρώ που τους είχαν κατασχεθεί, ουδέποτε τους επεστράφησαν.

«Το όλο πράμα τελείωσε με το να σκέφτομαι ότι δεν θέλω να το ξανακάνω γιατί δεν προσπαθούσαν να φτάσουν στο βάθος της αλήθειας. Προσπαθούσαν να διαλέξουν μερικούς τύπους και να τους κατηγορήσουν ότι ήταν λαθρέμποροι.”

Όλες αυτές οι κατηγορίες απευθύνθηκαν στις ελληνικές αρχές από το BBC – αλλά δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση. Το αίτημά μας για συνέντευξη με τον υπουργό Ναυτιλιακών Υποθέσεων της Ελλάδας – ο οποίος επιβλέπει το λιμενικό – απορρίφθηκε επίσης, καταλήγει το  ΒΒC

Με πληροφορίες από ΒΒC

Οκτώ χρόνια κάθειρξη σε 27χρονο ράπερ για βιασμό ανήλικης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: