Δεν θα έχει καμία τύχη η Τουρκία για ένταξη στην Ε.Ε., συμπεραίνει το Politico: «Δεν μπορείτε να συνδέσετε τις δύο διαδικασίες» ειρωνεύονται τον Ερντογάν οι Ευρωπαίοι

Islamist President Recep Tayyip Erdoğan held a press conference following the NATO Heads of State and Government Summit in the Lithuanian capital Vilnius. Photo via Turkish Presidency




Η προσπάθεια της Τουρκίας να ανταλλάξει την υποψηφιότητα της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) δεν έχει καμία τύχη.

Ωστόσο, οι ηγέτες της Ε.Ε. προετοιμάζονται και πάλι για να συνεργαστούν με την Τουρκία, επισημαίνουν στο εκτενές ρεπορτάζ τους στο Politico, η Suzanne Lynch και ο Jacopo Barigazzi.

Ο τελευταίος γύρος γεωπολιτικού μπρα ντε φερ του Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan) ήρθε με μια νέα τροπή αυτή την εβδομάδα: συνδέοντας την υποστήριξή του στην αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ με την αίτηση της ίδιας της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ.

Ήταν μια τολμηρή κίνηση που αιφνιδίασε ακόμη και στενούς παρατηρητές, σχολιάζουν οι συντάκτες, εκτιμώντας ότι έχει μηδενικές πιθανότητες να συμβεί σύντομα.

Πολλοί ηγέτες και αξιωματούχοι της ΕΕ έκαναν μια προσεκτική δημόσια επίδειξη ότι αντιμετώπισαν σοβαρά το αίτημα του Τούρκου ηγέτη, δεσμευόμενοι να διερευνήσουν τρόπους για να αναζωογονηθεί η ετοιμοθάνατη ένταξη της χώρας στην ΕΕ και να συνεργαστούν πιο στενά με τη χώρα στο μεταξύ.

Αλλά ως σοβαρή προοπτική, η ένταξη στην ΕΕ απορρίφθηκε σχεδόν αμέσως. «Καθαρή στάση», ειρωνεύτηκε ένας πρώην αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εργάστηκε για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

, δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Dana Spinant. Ακόμη και δημόσια, μερικά από τα πιο υψηλά στελέχη της ΕΕ έσπευσαν να περιορίσουν κάθε εικασία.

«Αυτή είναι μια ερώτηση που δεν σχετίζεται με το άλλο ζήτημα και επομένως νομίζω ότι αυτό δεν πρέπει να θεωρείται ως σχετικό θέμα», δήλωσε απότομα ο Γερμανός Καγκελάριος πριν αποχωρήσει από την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, όπου είχε εκτυλιχθεί όλο το δράμα.

Οι λόγοι για τον απορριπτικό τόνο είναι πολλαπλοί, σημειώνουν οι συντάκτες: Η Τουρκία έχει λάβει μια αυταρχική στροφή τα τελευταία χρόνια υπό τον Erdogan, καταστέλλοντας τα μέσα ενημέρωσης, φυλακίζοντας αντιφρονούντες και υποχωρώντας στο κράτος δικαίου.

Μια καταστολή μετά από ένα αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016 επιδείνωσε τη σχέση. Οι δύο πλευρές βρίσκονται επίσης σε αντιπαράθεση για την Κύπρο, η οποία προσχώρησε στην ΕΕ το 2004, ενώ τα τουρκικά στρατεύματα κατείχαν μέρος της χώρας (πράγμα που εξακολουθούν να κάνουν).

Ωστόσο, αναφέρεται, η ΕΕ γνωρίζει ότι πρέπει να συνεργαστεί με την Τουρκία, έναν ζωτικό γείτονα και γέφυρα προς τη Ρωσία, την Ασία και τη Μέση Ανατολή. Και ενώ η ένταξη είναι εκτός συζήτησης, οι αξιωματούχοι εξετάζουν πού θα μπορούσαν να συνεργαστούν περισσότερο με την Τουρκία, γεγονός που συνιστά μια νίκη για τον Erdogan.

«Αν κάτι κινηθεί, [που είναι] απίθανο, θα είναι καλό. Αν όχι, [ο Erdogan] θα έχει έναν άλλο λόγο να τροφοδοτεί τον εθνικισμό», σχολίασε πρώην αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος μίλησε ανώνυμα για να περιγράψει την ευαίσθητη σχέση.

Η σχέση της Τουρκίας με την Ε.Ε. είναι μια από τις πιο μακροχρόνιες και πιο περίπλοκες σχέσεις, σημειώνουν οι συντάκτες. [..]. Μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά στην Ελλάδα, η οποία, όπως σημειώνεται, βρίσκεται συνεχώς σε αντιπαράθεση με την Τουρκία για μια σειρά εδαφικών διαφορών, ιδίως συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου.

O Erdogan, από την πλευρά του, έχει κάνει ελάχιστα για να ευχαριστήσει την ΕΕ.: Επανειλημμένα, έχει αρνηθεί να ακούσει τις νουθεσίες των ηγετών της ΕΕ και των ακτιβιστών του κράτους δικαίου ότι απομακρύνει τη χώρα του από τους δημοκρατικούς κανόνες που στηρίζουν την ΕΕ.

«Η Τουρκία δεν κινείται καθόλου», δήλωσε ο Selim Yenel, πρώην πρεσβευτής της Τουρκίας στην ΕΕ και νυν πρόεδρος του think tank του Global Relations Forum, σημειώνοντας ότι δεν εφαρμόζει καμία από τις αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στην πραγματικότητα κάνει το αντίστροφο.

Ωστόσο, σημειώνεται, ο Erdogan μετά από μια αποφασιστική εκλογική νίκη τον Μάιο που ενίσχυσε τον 20ετή έλεγχο του στην τουρκική πολιτική πιστεύει ότι η νέα του μόχλευση ως βασικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και μεσάζων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας θα μπορούσε να τον κάνει πιο δημοφιλή στη Δύση.

Λίγες ώρες πριν υπογράψει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Erdogan πραγματοποίησε μια προσχεδιασμένη συνάντηση 90 λεπτών με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel. Οι δυο τους αναμόχλευσαν τη σχέση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, αγγίζοντας μια σειρά θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος — από την οικονομία και το εμπόριο μέχρι τη μετανάστευση.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ΕΕ, η οποία βρισκόταν σε κατάσταση αναμονής ενόψει των τουρκικών εκλογών του Μαΐου, είχε ήδη σχεδιάσει να επανεκτιμήσει τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας όταν οι εθνικές εκλογές στην Ελλάδα ήταν επίσης εν αναμονή.

Πριν από δύο εβδομάδες, οι ηγέτες της ΕΕ είχαν μια πρόχειρη συζήτηση για τις σχέσεις με την Τουρκία σε μια από τις τακτικές συνόδους τους και την επόμενη εβδομάδα, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συνεχίσουν αυτή τη συζήτηση και θα εμβαθύνουν.

Πριν από αυτές τις συνομιλίες, η διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ εξέθεσε τη σκέψη της σε ένα έγγραφο που είδε το POLITICO. Το σημείωμα επαναλαμβάνει ότι η προσπάθεια ένταξης της Τουρκίας ‘δεν έχει ζωή’ – γεγονός που δεν θα αλλάξει σύντομα.

Όμως, σημειώνει, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία «έχει ανεβάσει τη γεωπολιτική συνάφεια της Τουρκίας». Και η ΕΕ έχει «στρατηγικό συμφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτει.

Αυτό μπορεί να κάνει την Τουρκία χρήσιμη για την ΕΕ. Η Τουρκία θέλει επίσης να εμπλακεί με την ΕΕ, αναφέρει το σημείωμα: «Παρά τις πολιτικές που έχουν απομακρύνει την Τουρκία από την ΕΕ τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία επιμένει ότι η ένταξη στην ΕΕ είναι στρατηγικός στόχος».

Προτείνει στους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ να εξετάσουν πώς να «συμβάλουν ενεργά στην ταχεία επανέναρξη των συνομιλιών διευθέτησης του Κυπριακού» και να σκεφτούν πώς η ΕΕ μπορεί να χειριστεί καλύτερα τα συμφέροντα της Τουρκίας.

Μια επιλογή που εξετάζεται προσωρινά είναι η ανανέωση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, η οποία ισχύει από το 1995, ανέφεραν στο POLITICO δύο αξιωματούχοι που εμπλέκονται κεντρικά στην πολιτική ΕΕ-Τουρκίας. Το ιερό δισκοπότηρο για την Τουρκία, ωστόσο, είναι η απελευθέρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων, προσθετουν οι συντάκτες.

[..] Η Σουηδία ανέφερε συγκεκριμένα και τα δύο στοιχεία, λέγοντας ότι θα ασκήσει πιέσεις εκ μέρους της χώρας «για να αναζωογονηθεί η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του εκσυγχρονισμού της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας και της απελευθέρωσης των θεωρήσεων».

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δηλώνουν επίσης ότι είναι ανοιχτά στην ενημέρωση της τελωνειακής ένωσης και του καθεστώτος θεωρήσεων της Τουρκίας — εάν η Τουρκία κάνει αυτό που της αναλογεί. «Στο τέλος της διαδικασίας —σε μερικά χρόνια, για παράδειγμα — δεν υπάρχει περίπτωση το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να δώσει το πράσινο φως στην τελωνειακή ένωση εάν δεν υπάρξει πρόοδος στα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου», ανέφερε ο Nacho Sánchez Amor, Ισπανός ευρωβουλευτής και μέλος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας.

Η επανέναρξη τέτοιων διαλόγων θα μπορούσε να είναι μια εύκολη ‘υπόθεση’ στους ηγέτες της ΕΕ, επιτρέποντας στην ΕΕ να ανοίξει κανάλια με τον Erdogan χωρίς να αγγίξει την προοπτική ένταξης στην ΕΕ, σχολιάζουν οι συντάκτες.

Σε κάθε περίπτωση και οι δύο πλευρές γνωρίζουν ότι έχουν κολλήσει σε έναν διπλωματικό χορό – είτε τους αρέσει είτε όχι. Και θα συνεχίσουν και οι δύο να κάνουν ελιγμούς για μόχλευση.

«Ναι, πρέπει να ανακτήσουμε κάποια εμπιστοσύνη και να ανοίξουμε ξανά τις συνομιλίες μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας. Αλλά ας μην ανακατεύουμε μια κανονική σχέση με έναν γείτονα με την ενταξιακή διαδικασία» σχολίασε ο Ισπανός ευρωβουλευτής.

ΠΗΓΗ: Politico, Suzanne Lynch και Jacopo Barigazzi – Is Turkey now joining the EU? No, but the EU is engaging

Washington Post: Η απαίτηση της Τουρκίας να αγοράσει τα F-16 δεν είναι ανεξάρτητη από το αίτημα της Ελλάδας να προμηθευτεί τα F-35

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: