Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά προς τα πυρομαχικά, απειλή το τεράστιο θερμικό φορτίο: Μακρά νύχτα για 2.500 ξεσπιτωμένους που θα διανυκτερεύσουν στον Βόλο [videos]

Ιδιωτικά σκάφη απομακρύνουν πολίτες από την παραλία της Νέας Αγχιάλου, εξαιτίας της πυρκαγιάς που έχει περικυκλώσει την περιοχή, Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023.ΑΠΕ – ΜΠΕ/ΧΑΤΖΗΠΟΛΙΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ




Δραματικές στιγμές βίωσαν οι κάτοικοι της Νέας Αγχιάλου και της ευρύτερης περιοχής του Βόλου. Η φωτιά που ξέσπασε την Πέμπτη συνεχίζει να μαίνεται. Ωστόσο λίγο μετά τις 11 το βράδυ, η εικόνα από τις Μικροθήβες, όπου και βρίσκονται οι αποθήκες των πυρομαχικών, ήγαν καλύτερη.

Σημειώθηκε πάντως νέα  αναζωπύρωση στην περιοχή του Αερινού, όπου η φωτιά καίει με μεγάλη ένταση, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, σημαίνοντας εκ νέου συναγερμό στην Πυροσβεστική.




Από την επιχείρηση εκκένωσης, περί τους 2.500 κάτοικοι της Νέας Αγχιάλου που απομακρύνθηκαν από την περιοχή, θα διανυκτερεύσουν στο Εκθεσιακό Κέντρο του Βόλου, όπου υπάρχουν χώροι φιλοξενίας, με φαγητό, νερό, χώρους απασχόλησης των μικρών παιδιών αλλά και κρεβάτια κυρίως για τους ηλικιωμένους.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, γίνεται προσπάθεια οι κάτοικοι που εκκένωσαν την περιοχή να προωθηθούν και σε διαθέσιμες κλίνες και ξενοδοχεία του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής.

Οι υπεύθυνοι του δήμου Βόλου, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισαν ότι στο εκθεσιακό κέντρο γίνεται με την υπεράνθρωπη προσπάθεια του Δήμου Βόλου και των εθελοντών μια πρώτη υποδοχή, παρέχονται νερό, αναψυκτικά, χυμοί και φαγητό στους κατοίκους που εκκένωσαν την Ν. Αγχίαλο από εθελοντικές ομάδες. Έχει οργανωθεί πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για οτιδήποτε χρειάζεται καθένας με τη μορφή φαρμάκων κυρίως σε ανθρώπους που παρουσιάζουν προβλήματα υγείας είτε με τη μορφή φροντίδας και πρώτων βοηθειών.

Στα ράντζα που παρείχε ο στρατός ξεκουράζονται κυρίως ηλικιωμένοι άνθρωποι, πολλοί πολίτες βρίσκονται έξω από το εκθεσιακό κέντρο αναμένοντας νέες πληροφορίες για την κατάσταση, ενώ τα παιδιά απασχολούνται με ειδικούς παιδαγωγούς, ώστε να αντιμετωπίσουν όσο το δυνατόν πιο ήρεμα την κατάσταση.

Τι αναφέρει η Πολεμική Αεροπορία για την εξέλιξη της πυρκαγιάς και την αποθήκη πυρομαχικών

Πηγές της ΠΑ σημείωναν ότι από την εκδηλωθείσα πυρκαγιά στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου επηρεάστηκε τμήμα του στρατοπέδου φύλαξης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης (111ΠΜ) στην περιοχή Καράμπα.

​Το στρατόπεδο βρίσκεται περί τα 6 χιλιόμετρα βόρεια του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου (έδρα 111ΠΜ) και εκκενώθηκε περί την 17:45 όταν η φωτιά είχε προσεγγίσει επικίνδυνα χωρίς να καταστεί δυνατόν να αναχαιτιστεί, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος για το προσωπικό.

​Μετά την είσοδο της φωτιάς στο δυτικό τμήμα του στρατοπέδου ακούστηκαν εκρήξεις διαφόρων εντάσεων, ενώ την 19:18 σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη.

​Λόγω των εκρήξεων η Ελληνική Αστυνομία δημιούργησε περίμετρο ασφαλείας στα 3 χιλιόμετρα πέριξ του στρατοπέδου και εκπέμφθηκε σχετικό σήμα από το 112 την 19:50.

​Με απόφαση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας για ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ και σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας όσα αεροσκάφη ευρίσκοντο στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου εκτός των καταφυγίων (shelters) μεταστάθμευσαν προς άλλα αεροδρόμια ενώ, επίσης για προληπτικούς λόγους, εκκενώθηκε ο οικισμός των Αξιωματικών που βρίσκεται εντός των ορίων της 111ΠΜ.

​​Εξακολουθεί να παρακολουθείται η κατάσταση στο στρατόπεδο πυρομαχικών περιοχής Καράμπα λόγω του υψηλού θερμικού φορτίου.

Πυροτεχνουργοί της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς έχουν αποσταλεί προς το στρατόπεδο Καράμπα προκειμένου να επέμβουν αμέσως μόλις οι συνθήκες ασφαλείας το επιτρέψουν.

​Την παρούσα χρονική στιγμή η αεροπορική βάση της 111ΠΜ κρίνεται ασφαλής. Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, ενώ στην περιοχή επικρατεί άπνοια.

​Τονίζεται ότι δεν κινδύνεψε ανθρώπινη ζωή.

Ο εφιάλτης των εκρήξεων

Λίγο πριν από τις 6 το απόγευμα δυνατές εκρήξεις συνετάραξαν την Νέα Αγχίαλο καθώς η φωτιά εξαπλώθηκε σε αποθηκών πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας, που βρίσκεται στην περιοχή Καραμπά, κοντά στην 111 Πτέρυγα Μάχης.

Από τις εκρήξεις, που συνεχίζουν αμείωτες, έσπασαν τζάμια σε σπίτια κυρίως της Νέας Αγχιάλου, ενώ το ωστικό κύμα που έφθασε στον Βόλο έκανε πολλούς κατοίκους να βγουν από τα διαμερίσματά τους.




Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στην πόλη του Βόλου και σε όλη σχεδόν τη Μαγνησία στις 17:45 προκαλώντας αναστάτωση στους κατοίκους καθώς η πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή μαίνεται για δεύτερη μέρα.

Οι εκρήξεις προέρχονται από εκρήξεις αποθηκών πυρομαχικών στην Πολεμική Αεροπορική Βάση της 111 ΠΜ στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου, όταν σύμφωνα με πληροφορίες ξέφυγε η φωτιά και πέρασε μέσα σε στρατιωτική περιοχή.




 

Το προσωπικό του στρατοπέδου είχε απομακρυνθεί έγκαιρα διαβλέποντας τον επερχόμενο κίνδυνο. Μάλιστα στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων ασφαλείας για τα μέσα και του αεροδρομίου της 111 Πτέρυγας Μάχης, δόθηκε εντολή για επιλεκτική απογείωση αριθμού αεροσκαφών προς άλλα αεροδρόμια.




΄Πηγές από το επιτελείο σημείωναν ότι πρόκειται για μια τυποποιημένη διαδικασία ακολουθούμενη βάσει πρωτοκόλλου για προληπτικούς λόγους. Η φωτιά, άλλωστε, βρίσκεται μακριά από το στρατιωτικό αεροδρόμιο.




Και νέες εκρήξεις

Οι ισχυρές εκρήξεις εξακολουθούσαν να σημειώνονται στην περιοχή των αποθηκών πυρομαχικών και καυσίμων της 111 ΠΜ στη Νέα Αγχίαλο του Βόλου έως το απόγευμα.

Η πιο ισχυρή έκρηξη που το ωστικό της κύμα έφθασε και ταρακούνησε τον Βόλο σημειώθηκε στις 19:18.

Ολόκληρη η περιοχή που υπάρχουν οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις περιφρουρείται από πολύ μεγάλη απόσταση και δεν πλησιάζει κανείς.

Απανωτά μηνύματα του 112

Νωρίτερα από το 112 είχαν σταλεί απανωτά μηνύματα σε κατοίκους της περιοχής να εκκενώσουν προς ασφαλείς περιοχές. Ειδικότερα οι κάτοικοι των περιοχών Στουπί, Βελανιδιά, Μάραθο, Κριθάρια, Σώρο, Χρυσή Ακτή Παναγιάς και Άγιο Γεώργιο Βόλου ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 να εκκενώσουν τους οικισμούς τους και να κατευθυνθούν προς Βόλο.

Παράλληλα οι κάτοικοι της Νέας Αγχιάλου ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Αλμυρό.

Ακόμη, μήνυμα μέσω του 112 έλαβαν και οι κάτοικοι της περιοχής Καστράκι προκειμένου να εκκενώσουν τον οικισμό και να κατευθυνθούν προς Μικροθήβες Βόλου.

Επιπρόσθετα οι κάτοικοι των οικισμών Κόκκινα και Περίβλεπτο Βόλου ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 να εκκενώσουν τις περιοχές και να κατευθυνθούν προς Βελεστίνο Βόλου.

Κάτοικοι απομακρύνονται δια θαλάσσης 

Την ίδια στιγμή, σκάφος του λιμενικού συντονίζει τις προσπάθειες απομάκρυνσης πολιτών από το λιμάνι της Νέας Αγχιάλου προς το λιμεναρχείο του Βόλου, εξαιτίας της πυρκαγιάς που έχει περικυκλώσει την περιοχή.

Οι κάτοικοι της Νέας Αγχιάλου, είτε έφευγαν οδικώς προς Βόλο, είτε με σκάφη ιδιωτών και διασωστών που ειδοποίησαν στελέχη του Λιμενικού. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά πλησιάζει απειλητικά το λιμάνι της περιοχής, ενώ ο φόβος των πολιτών εντείνεται από τις απανωτές εκρήξεις που ακούγονται από τον χώρο αποθήκης της 111 Πτέρυγας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στελέχη του λιμενικού έχουν αναλάβει την επιβίβαση των πολιτών στα σκάφη ιδιωτών, τα οποία αυτή την ώρα έχουν συγκεντρωθεί στο λιμάνι. Οι πολίτες μεταφέρονται στο λιμεναρχείο του Βόλου για καταμέτρηση και εν συνεχεία στο Εκθεσιακό Κέντρο του Βόλου.

Τρία περιπολικά σκάφη του λιμενικού, δύο ρυμουλκά και 22 ιδιωτικά σκάφη, έχουν μεταφέρει ήδη 30 άτομα από τη Νέα Αγχίαλο στον Βόλο, με το λιμενικό να βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.




Στόχος είναι να επιτευχθεί ασφαλής μεταφορά πληθυσμού που έχει καταφύγει στις ακτές για να γλυτώσει από το πύρινο μέτωπο που πλησιάζει στις κατοικημένες περιοχές. Παράλληλα, έχει ζητηθεί και η συνδρομή αστικών λεωφορείων για τη μετακίνηση προς ασφαλείς περιοχές.

Νέα αναζωπύρωση στη Λαμία και μηνύματα για εκκένωση από το 112

Δύσκολη είναι και η κατάσταση στην Λαμία όπου είχαμε μεγάλη αναζωπύρωση του μετώπου στα βόρεια της πόλης που πλέον κινείται προς τις περιοχές Αμφιθέα και Πουρναράκι.

Για το λόγο αυτό οι κάτοικοι της Αμφιθέας ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 να εκκενώσουν τον οικισμό και να κατευθυνθούν προς Δομοκό.

Παράλληλα μήνυμα από το 112 έλαβαν και οι κάτοικοι της περιοχής Αχαρνών το οποίο τους καλεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να κινηθούν προς Δομοκό.

Στην περιοχή επιχειρούν επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και δύο αεροσκάφη, έχουν μεταφερθεί χωματουργικά μηχανήματα του δήμου Λαμίας και της Περιφέρειας Στερεάς, μαζί με υδροφόρες ωστόσο όμως η αναζωπύρωση επεκτάθηκε σε δασική περιοχή με πυκνό πουρνάρι και κέδρο, έχει αναπτύξει ένα μεγάλο μέτωπο και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 800 μέτρων από κατοικημένη περιοχή.

Βελτιωμένη η κατάσταση στον Ασπρόπυργο

Εκτός από τις δεκάδες δασικές πυρκαγιές που αντιμετωπίζει καθημερινά τις τελευταίες μέρες η Πυροσβεστική ήρθε να προστεθεί στο μίγμα και μια αστική.

Ειδικότερα νωρίς το απόγευμα, εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε επιχείρηση με παλιά ανταλλακτικά οχημάτων και λάστιχα που βρίσκεται στην οδό Αγίου Γεώργιου στην βιομηχανική ζώνη Ασπροπύργου.

Λόγω της φύσης των υλικών που καίγονται η περιοχή γέμισε με μαύρους πυκνούς καπνούς με αποτέλεσμα να σταλεί στις 17:10 μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους, και να κλείσουν πόρτες και παράθυρα.

Η αστυνομία προχώρησε, λόγω της πυρκαγιάς σε διακοπή της κυκλοφορίας ων οχημάτων στην οδό Αγίου Γεωργίου από το ύψος της οδού Μεγαρίδος έως τη λεωφόρο ΝΑΤΟ, καθώς και στην οδό Μεγαρίδος από το ύψος της Ελ. Βενιζέλου.

Στο Βόλο το πιο επικίνδυνο μέτωπο φωτιάς, εκκενώνονται οικισμοί -Βελτιωμένη η εικόνα σε Ρόδο, Κέρκυρα, Χαλκιδική

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: