Chinook: Ο «Ινδιάνος» που κάνει τα πάντα, σώζει ζωές και περιουσίες όμως χρήζει προστασίας… Πετούν πλέον στα όρια ασφαλείας…

Τα ελικόπτερα Chinook θεωρούνται τα ελικόπτερα που μπορούν ν’ αναλάβουν οποιαδήποτε δύσκολη αποστολή ανατεθεί στο πλήρωμά του. Πηγή εικόνας: ΓΕΕΘΑ




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL

Τα ελικόπτερα Chinook δίχως αμφιβολία αποτελούν τα λεγόμενα «work horse» της Αεροπορίας Στρατού. Τις τελευταίες 72 ώρες πολεμούν από αέρος την πύρινη λαίλαπα, με τα πληρώματά τους να κάνουν υπερπροσπάθειες για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Πετούν στα όρια ασφαλείας, εξαντλούν τα περιθώρια αντοχής ανθρώπων και ελικοπτέρων, καθώς και των μηχανικών που τα περιμένουν να επιστρέψουν στο έδαφος ώστε να συντηρηθούν και να είναι έτοιμα για το επόμενο, πρώτο φως της ημέρας.

Αυτές τις ημέρες το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας σε συντονισμό με το ΓΕΣ έχει δώσει στη δημοσιότητα μια σειρά από φωτογραφίες και βίντεο που μαρτυρούν όλα όσα γίνονται στον αέρα, κατά τη διάρκεια της πυρόσβεσης. Οι προσπάθειες του πληρώματος του κάθε «Ινδιάνου» είναι ξεχωριστή.

Οι μέρες που διανύουμε και οι επόμενες είναι αυτές του «κόκκινου συναγερμού» για την Πολιτική Προστασία, το πυροσβεστικό σώμα αλλά και τις ένοπλες δυνάμεις. Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων θέτουν σε πλήρη επαγρύπνηση τ’ αντανακλαστικά των Ενόπλων Δυνάμεων, από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία έως τα πιο νέα στελέχη και οπλίτες.

Η κύρια μάχη για τα υπερπολύτιμα ελικόπτερα Chinook έχει δυο μέτωπα. Το πρώτο είναι σαφώς αυτό της πυρόσβεσης από αέρος και οι ώρες που καταγράφονται από αυτά. Το άλλο επίσης μεγάλο και σοβαρό μέτωπο είναι αυτό στο έδαφος και της συντήρησης για την επόμενη μέρα.

Κόσμος υπάρχει για να «πέσει» πάνω στο κάθε ελικόπτερο, να το επιθεωρήσει, να το συντηρήσει και να είναι πανέτοιμο για οτιδήποτε ζητηθεί. Η ροή όμως των ανταλλακτικών σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, είναι ένας από τους παράγοντες που δημιουργεί αρνητικό ντόμινο.

Το βέβαιο είναι ότι ακόμη και αυτή τη στιγμή που υπάρχει θόρυβος γύρω από τις διαθεσιμότητες των συγκεκριμένων πτητικών μέσων που περιορίζουν ή σβήνουν ένα πύρινο μέτωπο, η συμβολή τους στον αγώνα της κατάσβεσης δεν επισκιάζεται λόγω των προσπαθειών του προσωπικού.

Εδώ και χρόνια η Hellasjournal είχε γράψει για το σχέδιο που επεξεργάζονταν πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, κατόπιν προτάσεων από τις αρμόδιες Διευθύνσεις ώστε τα Chinook να περάσουν κι αυτά σε καθεστώς outsourcing.
Και ακριβώς αυτό το σημείο θεωρείται κομβικό, επισημαίνεται από γνώστες του αντικειμένου…

Μπορεί αυτό να συμβαίνει για διάφορους λόγους που έχουν να κάνουν κυρίως με τις διαβουλεύσεις ανάμεσα στο επιτελείο και υποψήφιες εταιρείες αλλά και στο γεγονός ότι τα παλαιότερου τύπου ελικόπτερα Chinook έχουν πάψει να εξυπηρετούνται πλέον από την μητρική εταιρεία.

Τα 9 ελικόπτερα που διαθέτουν τον κινητήρα T55-L-712 δεν είναι δυνατό ν’ αναβαθμιστούν. Dmodel πλέον δεν χρησιμοποιεί σχεδόν κανείς χρήστης του Chinook στον κόσμο και όλο και περισσότεροι κατευθύνονται στο Foxtrot.
Κατά συνέπεια το όλο ζήτημα εφοδιασμού, εκτός Ελλάδας, δείχνει τον δρόμο για την επόμενη μέρα
η οποία αφορά τα «work horse» ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού.

Είναι σαφές ότι το Γενικό Επιτελείο Στρατού και η αρμόδια Διεύθυνση δεν έμειναν μόνο στο ν’ αφουγκράζονται το πρόβλημα. Γι’ αυτό και προχώρησαν στις κινήσεις που χρειάζονται ώστε να υπάρξει τόσο η ανανέωση των
Chinook, όσο και η αναβάθμιση μέρους του πολύπαθου υφιστάμενου στόλου.

Η εξίσωση που πρέπει να λυθεί εν μέσω πύρινων μετώπων και αύξησης των αεροδιακομιδών από τα νησιά του Αιγαίου λόγω του καλοκαιριού και του τουρισμού, είναι δυσεπίλυτη παρά το γεγονός ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται από το προσωπικό στα Μέγαρα είναι υπεράνθρωπες.

Αλλά σε περίπτωση που τ’ ανταλλακτικά είναι μετρημένα ή υπάρχουν καθυστερήσεις στην παράδοση τα
ελικόπτερα πως θα πετάξουν; Και πως θα προχωρήσει το πολύπειρο προσωπικό στις λεγόμενες
μεγάλες συντηρήσεις; (σ.σ. pms 2 & pms 3).

Από την εξίσωση καλό είναι να μην ξεχνάμε ότι τα Chinook είναι τα ελικόπτερα στα οποία έχει γίνει
διαχρονικά ιδιαίτερα αλόγιστη χρήση. Μάλιστα από το 2016 και μετά που η Αεροπορία Στρατού
πήρε τα 10 μεταχειρισμένα από την Αμερική, υπήρξε στην κυριολεξία «ξεζούμισμα» διότι οι
πάντες αιτούνταν να υπάρχει διαθέσιμο ένα τέτοιο ελικόπτερο για πάσα χρήση…

Εκτός Ναυτικού Συμβουλίου τα αμερικανικά Παράκτια Περιπολικά LCS: Τα διλήμματα και ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας ξανά επί τάπητος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: