Στο φως σπάνια σφραγίδα από μεσαιωνικό συγχωροχάρτι: Εξασφάλιζε… τάχιστη μετάβαση στον Παράδεισο με λιγότερο Καθαρτήριο [photos]

Το Αββαείο του Μότισφοντ. Screenshot via Youtube@ PB Creative




Παρέμενε κρυμμένη επί 500 σε ένα χωράφι στο Χάμσιρ της Βρετανίας και ανακαλύφθηκε πρόσφατα από έναν ανιχνευτή μετάλλων.

Πρόκειται για τη μήτρα μιας μεσαιωνικής σφραγίδας  που χρησιμοποιείτο για να επικυρώσει τα μεσαιωνικά συγχωροχάρτια, βεβαιώνοντας μάλιστα ότι η μετάβαση στον παράδεισο ήταν εξασφαλισμένη έναντι βεβαίως ανταλλάγματος σε μετρητά.

Το μικρό σκαλισμένο καλούπι χρονολογείται μεταξύ 1470 και 1520 και βρέθηκε σε απόσταση δύο μιλίων από το Αββαείο του Μότισφοντ, έναν πολύ γνωστό τόπο προσκυνήματος.

To Αββαείο του Μότισφοντ σε χάρτη της Google Map

Τα συγχωροχάρτια ήταν γραπτές επιστολές που χορηγoύντο από θρησκευτικά ιδρύματα ως άφεση αμαρτιών σε αμαρτωλούς, σε αντάλλαγμα μιας οικονομικής δωρεάς.

 

Και υποτίθεται ότι μείωναν την παραμονή του αμαρτωλού στο πουργκατόριο (καθαρτήριο) μετά τον θάνατό του κατά ένα χρόνο και 40 ημέρες.

Τα συγχωροχάρτια πιστοποιούντο με ένα έγχρωμο βουλοκέρι από μια μήτρα σφραγίδας σαν και την εικονιζόμενη.

Το Αββαείο του Μότισφοντ , ιδρύθηκε το 1201. Ήταν ένα πλούσιο ίδρυμα, αλλά στέρεψε από έσοδα συνεπεία της πανώλης που σάρωσε την Ευρώπη τη δεκαετία του 1340.

Έτσι ο Πάπας τού χορήγησε την άδεια να πουλά συγχωροχάρτια για να συγκεντρώνει κεφάλαια.

Και είναι ακριβώς αυτή η πρακτική πώλησης… συγχωρητικών βεβαιώσεων που ήγειραν κατηγορίες για διαφθορά, πυροδοτώντας την Προτεσταντική Μεταρρύθμιση. Για την ιστορία, το Αββαείο έκλεισε ως κοινόβιο και τα μοναστήρια του διαλύθηκαν το 1536.

 

Η σπάνια μήτρα της σφραγίδας, κατασκευασμένη από χυτό κράμα χαλκού, είναι γραμμένη στα λατινικά και διαθέτει μια σκαλιστή απεικόνιση της Αγίας Τριάδος και μια μορφή κληρικού που προσεύχεται.

Ανακαλύφθηκε στη θέση της μεσαιωνικής αγοράς στην κοντινή ενορία του Lockerley και πιθανώς μεταφέρθηκε εκεί από έναν ιερέα που ήλπιζε να πουλήσει συγχωροχάρτια.

Ο Τζορτζ Ρόμπερτς, επιμελητής στο National Trust, του μεγάλου αυτού πολιτιστικού οργανισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου και ανήκει πλέον η έκταση του Αββαείου, δήλωσε: «Προσκυνητές που ταξίδευαν μεταξύ των μεγάλων καθεδρικών ναών του Σάλσμπερι και του Γουίντσεστερ ήταν πιθανό να περνούσαν από το Μότισφοντ και μπορεί κάλλιστα να έχουν μείνει και να έχουν προσκυνήσει μαζί με την εκεί κοινότητα.

«Όλα αυτά γίνονταν για να εξασφαλίσουν μια θέση στον παράδεισο μετά το θάνατό τους. Ωστόσο, πριν προλάβουν να φτάσουν στον παράδεισο, πίστευαν ότι θα χρειαζόταν να περάσουν χρόνο στο καθαρτήριο για να εξαγνιστούν.

«Εχοντας τη δικαιοδοσία να πουλάει συγχωροχάρτια, το Αββαείο υποσχόταν στους αμαρτωλούς μείωση του χρόνου παραμονής τους στο καθαρτήριο: Ουσιαστικά τους πήγαινε… πιο γρήγορα στον παράαδεισο. Αυτό φυσικά είχε ένα τίμημα…».

Η μήτρα της σφραγίδας θα εκτεθεί στο Αββαείο από αύριο Σάββατο.

Με πληροφορίες από Guardian

Η Μαντόνα τόριξε στον χορό μετά την περιπέτεια της υγείας της: Γιορτάζει τα 40 χρόνια από το «Lucky Star» [δείτε video]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: