Απαράδεκτα πράγματα: Ο Ελπιδοφόρος έκανε άνω-κάτω την Ορθοδοξία: Νέα καταγγελία της Εκκλησίας της Αλβανίας για τον Θεοφάνη, τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής και το Φανάρι

Η Σύνοδος της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας υπό τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο. Φωτογραφία ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΛΒΑΝΙΑΣ




ΒΟΣΤΩΝΗ. Προς διάρρηξη των δεσμών και των σχέσεων φαίνεται να οδεύουν η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας και το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνδταντινουπόλεως, με αφορμή τα διαμειφθέντα και διαμειβόμενα με την εκλογή και τη χειροτονία του Θεοφάνη Κόγια, ο οποίος θα ποιμάνει τους Αλβανόφωνους της Αμερικής, γράφει στον Εθνικό Κήρυκα ο Θεόδωρος Καλμούκος.

Συγκεκριμένα, η Ιερά Σύνοδος της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας με ανακοινωθέν της καταγγέλλει ότι κατά τη διάρκεια τής εις Επίσκοπο χειροτονίας του εψηφισμένου Θεοφάνη Κόγια (Arjan Koja) υπό του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, ο χειροτονούμενος στην αρχιεροσύνη ανέγνωσε το Σύμβολο της Πίστεως, δηλαδή το Πιστεύω, με την προσθήκη του filioque, το οποίο ως γνωστόν είναι αίρεση για την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Στη Λειτουργία και χειροτονία συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Πισιδίας Ιώβ και ο νεοεκλεγείς Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Απόστολος.

Ακόμα, η Εκκλησία της Αλβανίας με το ανακοινωθέν εγκαλεί το Φανάρι για «πρωτοφανή επιβράβευση του υπονομευτού της ενότητος της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας».

  • Παραθέτουμε το επίσημο ανακοινωθέν:

«Πρωτοφανής επιβράβευση υπονομευτού της ενότητος της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας. Πρωτοφανής επιβεβαίωση της ακαταλληλότητός του να διαποιμάνει ορθόδοξο ποίμνιο.

Ο Θεοφάνης Κόγιας κατά την κρίσιμη στιγμή τής εις Επίσκοπον χειροτονίας του, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου εν Φαναρίω τη 25η Ιουλίου 2023, απήγγειλε το Σύμβολο της Πίστεως με το filioque.

Από το γραφείο Τύπου της Ιεράς Συνόδου».

Αυτόπτες και αυτήκοοι που ήταν παρόντες στην Λειτουργία και χειροτονία του Θεοφάνη Κόγια στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, συμπεριλαμβανομένων και ιεραρχών, πρεσβυτέρων και λαϊκών ανέφεραν στον «Εθνικό Κήρυκα», υπό τον όρο διατήρησης της ανωνυμίας τους καθότι φοβούνται επιβολή τιμωρίας από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, πως ο χειροτονούμενος προέβη σε αυτό το ολίσθημα κατά την ομολογία πίστεως κατά την χειροτονία.

Το Σύμβολο της Πίστεως το απάγγειλε στην αγγλική γλώσσα, ενώ ουδείς τον διόρθωσε, ούτε τον σταμάτησε.

Υπογραμμίζεται ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Εμμανουήλ ήταν συμπροσευχόμενοι εντός του Ιερού Βήματος.

Αμφότεροι, δηλαδή Βαρθολομαίος και Εμμανουήλ, αλλά και αρκετοί άλλοι ιεράρχες του Φαναρίου και εκτός αυτού που ήταν παρόντες γνώριζαν την Αγγλική, κατάλαβαν ακριβώς τι είπε ο χειροτονούμενος στο Σύμβουλο της Πίστεως, όπως φυσικά και ο χειροτονήσας αρχιερεύς, ο Αμερικής Ελπιδοφόρος.

Αλλά ουδείς τόλμησε να πει το παραμικρό τόσο κατά την ώρα της χειροτονίας, όσο και έπειτα από αυτή στη διάρκεια των φωτογραφιών και των κερασμάτων.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος παρουσιάζει στο εκκλησίασμα τον νεοχειροτονηθέντα Επίσκοπο Φιλομηλίου Θεοφάνη. Φωτογραφία ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ μέσω του ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΗΡΥΚΑ

Αρχιερείς είπαν ακόμα στον «Εθνικό Κήρυκα» πως «αυτό δεν ήταν χειροτονία αρχιερέως, αλλά ένας θρησκευτικός θεατρισμός και μάλιστα στο Κέντρο της Ορθοδοξίας», επισημαίνοντας τα γέλια του Ελπιδοφόρου ενώπιον της Ωραίας Πύλης, την παρουσίαση του νεοχειροτονηθέντος στο εκκλησίασμα και την ύψωση του αρχιερατικού εγκολπίου από τον Ελπιδοφόρο.

Υπενθυμίζεται πως η Εκκλησία της Αλβανίας είχε κρούσει εγκαίρως τον κώδωνα του κινδύνου όταν κατέστη γνωστή η εκλογή του Θεοφάνη Κόγια και με επίσημο ανακοινωθέν της το οποίο δημοσίευσε την Τετάρτη 26 Ιουλίου και ο «Εθνικός Κήρυκας» επισήμανε με λεπτομέρειες τον βίο, τις δράσεις και διαδρομές του εκλεγέντος Επισκόπου.

Ταυτόχρονα εξέφρασε και την απορία για «την εμμονή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου». Αναγραφόταν ακόμα στο ανακοινωθέν πως «ο Αρχιμανδρίτης Θεοφάνης (Arjan) Koja, γνωστός στους ορθοδόξους της Αλβανίας ως πρωτοστάτης διχαστικών ενεργειών, γεννήθηκε στα Τίρανα το 1966.

Φοίτησε για λίγο στο Ιερατικό Φροντιστήριο του Δυρραχίου και στη συνέχεια μετέβη στη Ρουμανία, όπου χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος.

Επιστρέφοντας στη χώρα, επικεφαλής μιας ομάδας υπερεθνικιστών, την 8η Οκτωβρίου 1995 εκδίωξε, κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, από τον Ιερό Ναό της Παναγίας στο Κάστρο, στην παλαιά πόλη του Ελμπασάν, τους λειτουργούς της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας».

Η εκλογή έγινε από την Σύνοδο του Φαναρίου στην συνεδρίασή της στις 28 Ιουνίου 2023.

Οι σχέσεις των δύο Εκκλησιών, Αλβανίας και Κωνσταντινουπόλεως, βρίσκονται σε ψυχρότητα λόγω της μη αναγνώρισης της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας, ενώ τα προσφάτως διαμειφθέντα με την εκλογή και χειροτονία του Θεοφάνη Κόγια τον οποίον ο Ελπιδοφόρος βρήκε, πρότεινε και συνέτεινε στην εκλογή του, έχουν εντείνει ακόμα περισσότερο «το ρήγμα».

Περιληπτικά να πούμε πως η αίρεση του filioque ανάγεται ουσιαστικά στην Τριαδική Πίστη και συγκεκριμένα στην εκπόρευση του Αγίου Πνεύματος εκ του Πατρός. Η Δύση πρόσθεσε «και εκ του Υιού» -ex filio- εξ ου και filioque, πράγμα το οποίο στάθηκε μία από τις σοβαρότερες αιτίες για το Σχίσμα του 1054 ανάμεσα στην Ορθοδοξία και τον Ρωμαιοκαθολικισμό.

Άγρια επίθεση εναντίον του Αρχιεπισκόπου Αμερικής από τον Σύμβουλο Έκδοσης του «Εθνικού Κήρυκα»: Ελπιδοφόρε, εσύ δεν είσαι Ιάκωβος!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: