Απανθρακωμένη σορός βρέθηκε στην Εύβοια: Πρόκειται πιθανότατα για τον αγνοούμενο κτηνοτρόφο* Πύρινος τρόμος για 8η μέρα στη Ρόδο, αναζωπυρώσεις στην Κέρκυρα

FILE PHOTO: Πυροσβεστικό αεροσκάφος πραγματοποιεί ρίψεις νερού στην περιοχή Βάτι, στη Ρόδο, Τρίτη 25 Ιουλίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΔΑΜΙΑΝΙΔΗΣ




Ένας άνδρας εντοπίστηκε απανθρακωμένος σήμερα το απόγευμα σε δύσβατη περιοχή στο Πλατανιστό Καρύστου.

Πιθανότητα πρόκειται για τον 41χρονο κτηνοτρόφο ο οποίος αγνοείται από την Κυριακή, όταν και εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στην περιοχή. Ο 41χρονος πήγε στο μαντρί για να πάρει τα ζώα του και από τότε χάθηκαν τα ίχνη του.

Χθες ο αδερφός του μετέβη στο αστυνομικό τμήμα και δήλωσε την εξαφάνισή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές τον άνδρα εντόπισαν οι συγγενείς του και στην συνέχεια ειδοποίησαν τις αρχές. Η αδερφή του 41χρονου φέρεται να τον έχει αναγνωρίσει, αλλά η τελική ταυτοποίηση θα γίνει με λήψη δείγματος DNA.

  • Συνολικά 53 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο, εκ των οποίων «οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική.

«Ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας επιχειρούν στα μέτωπα των πυρκαγιών. Οι σημαντικότερες από αυτές εξελίσσονται σε Ρόδο και Κέρκυρα», σημειώνει η Πυροσβεστική

Αναφορικά με την πυρκαγιά στη Ρόδο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι αναζωπυρώσεις που εκδηλώθηκαν κυρίως στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού έλαβαν διαστάσεις, γι’ αυτό το λόγο εκδόθηκαν τρία μηνύματα από το 112 για εκκένωση των οικισμών Βάτι, Πλημμύρι και Λαχανιά καθώς και Γεννάδι προς ασφαλή κατεύθυνση.




Σχετικά με την Κέρκυρα, όπως τονίζει η Πυροσβεστική, οι αναζωπυρώσεις είναι πολλές στην ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής πλευράς του νησιού. Οι φλόγες απείλησαν τους οικισμούς Λούτσες, Ημερολιά, Σύκι καθώς και Απράος Καλαμάκι και γι’ αυτό το λόγο εκδόθηκαν τέσσερα μηνύματα από το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων προς ασφαλή κατεύθυνση.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, «στον Πλατανιστό Καρύστου Ευβοίας και στο Δερβενάκι Αχαΐας, μέχρι στιγμής, οι πολλαπλές αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται».

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.




Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όλης της επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών καθώς και του ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς.

Εφιάλτης στη Ρόδο

Δεν έχει τέλος ο εφιάλτης στη Ρόδo, με την φωτιά να απειλεί πλέον το Γεννάδι και τις κατοικίες στο σημείο. Η φωτιά προήλθε από τον οικισμό Βάτι, όπου και εκεί απειλούνταν σπίτια. Ωστόσο, εκείνο το μέτωπο οριοθετήθηκε και η φωτιά διασπάστηκε στα δύο. Το ένα πύρινο μέτωπο οδηγεί στο Γεννάδι και το υπόλοιπο στη Λαχανιά.

Η περιφέρεια έχει στείλει πούλμαν στο χωριό, σε περίπτωση που χρειαστεί μεγαλύτερη εκκένωση. Αν και όλες αυτές τις ημέρες, τα χωριά έχουν εκκενωθεί. Μάλιστα, την εκκένωση του χωριού Βάτι αποφάσισε το μεσημέρι το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Βάτι, εκκενώστε τώρα προς Λίνδο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών».




  • Η φωτιά που μαίνεται στη Ρόδο διέσχισε περίπου 7 χιλιόμετρα από το Βαθύ στο Γεννάδι, σε λιγότερο από μία ώρα.

Η πυρκαγιά βρίσκεται πλέον στις αυλές των πρώτων σπιτιών, ενώ οι αστυνομικοί φωνάζουν να φύγει ο κόσμος και να ανοίξουν τους δρόμους, να εκκενώσουν την περιοχή και να υποχωρήσουν προς τη θάλασσα, ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός.

Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στο συγκεκριμένο μέτωπο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και περισσότεροι από 3.000 εθελοντές, ενώ συνεχίζονται και οι ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Πέντε καναντέρ πετούν πάνω από το Βάτι, ενώ στο σημείο έκαναν ρίψεις και ελικόπτερα. Την ίδια ώρα τα σκαπτικά μηχανήματα δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες με τη βοήθεια πυροσβεστών και εθελοντών.

Παράλληλα, κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, για τη διαπίστωση τυχόν ευθυνών και συντρέχουσας αμέλειας υπευθύνων σχετικά με το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε και προκαλεί η ανεξέλεγκτη πυρκαγιά στο νησί της Ρόδου, παρήγγειλε η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, ΕΡΤ

Δεν έχει τελειωμό το κακό στη Ρόδο: Εκκενώθηκε το χωριό Βάτι οι φλόγες πλησιάζουν το Γεννάδι- Οι ισχυροί άνεμοι βοηθούν την εξάπλωση της φωτιάς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: