«Αόρατους» πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Scalp δίνει η Γαλλία στην Ουκρανία [videos]

FILE PHOTO: Ο λεγόμενος “αόρατος” πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς Scalp. Screenshot via YouTube@French Army




Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα παραδώσει στην Ουκρανία πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Scalp.

O πύραυλοι αυτοί εντοπίζονται εξαιρετικά δύσκολα και ως εκ τούτου έχουν χαρακτηριστσεί “αόρατοι”.

«Αποφασίσαμε να προσφέρουμε νέους πυραύλους που επιτρέπουν πλήγματα εις βάθος στην Ουκρανία», δήλωσε ο Μακρόν κατά την άφιξή του στο Βίλνιους. «Πιστεύω ότι σήμερα αυτό που είναι σημαντικό για εμάς είναι να στείλουμε ένα μήνυμα υποστήριξης προς την Ουκρανία και ενότητας του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Οι πύραυλοι κρουζ Storm Shadow, που αποκαλούνται SCALP από τον γαλλικό στρατό, έχουν αναπτυχθεί από κοινού από τη Βρετανία και τη Γαλλία και εκτοξεύονται από αέρος.

Έχουν βεληνεκές μεγαλύτερο των 250 χιλιομέτρων, μεγαλύτερο από όλα τα άλλα όπλα που έχουν δοθεί στο Κίεβο από τη Δύση.

  • Χάρη στο βεληνεκές τους οι πύραυλοι αυτοί έχουν την ικανότητα να πλήξουν περιοχές στην ανατολική Ουκρανία που ελέγχονται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Η Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε τον Μάιο την αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία. Λίγες ημέρες αργότερα η Ρωσία επεσήμανε ότι αναχαίτισε έναν πύραυλο Storm Shadow.

Οι πύραυλοι SCALP θα παραδοθούν «διατηρώντας τη σαφήνεια και τη συνάφεια του δόγματός μας, να επιτρέπουμε δηλαδή στην Ουκρανία να υπερασπίζεται το έδαφός της», υπογράμμισε ο Μακρόν αποκλείοντας με αυτόν τον τρόπο εμμέσως τη χρήση τους εναντίον στόχων στο εσωτειρκό της Ρωσίας.

Η Γαλλία διαθέτει «λιγότερους από 400» τέτοιους πυραύλους, σύμφωνα με το περιοδικό Défense et Sécurité Internationale.

 

Eπιπλέον γερμανική βοήθεια

 

Παράλληλα, η Γερμανία θα προσφέρει επιπλέον όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία αξίας σχεδόν 700 εκατ. ευρώ, έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές σήμερα, πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

Το Βερολίνο, που παρέχει στο Κίεβο τη δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια μετά τις ΗΠΑ, είχε ανακοινώσει στις 13 Μαΐου, μία ημέρα πριν την επίσκεψη στη Γερμανία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την παροχή όπλων αξίας 2,7 δισεκ. ευρώ.

Νωρίτερα η κυβέρνηση της Νορβηγίας είχε ανακοινώσει ότι θα αυξήσει φέτος τη στρατιωτική της υποστήριξη προς το Κίεβο από τα 2,5 δισεκ. κορώνες (2,18 δισεκ. ευρώ) στα 10 δισεκ. κορώνες (8,7 δισεκ. ευρώ) και παράλληλα θα ενισχύσει τη συνεισφορά της στο ταμείο του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία.

Με πληροφορίες από AFP- Reuters- dpa μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Βίλνιους, Lithuania

Το ΝΑΤΟ θα χαράξει τον δρόμο για την ένταξη της Ουκρανίας, χωρίς «χρονοδιάγραμμα»: Την Τετάρτη συνάντηση Μπάιντεν με Ζελένσκι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: