Άμαχοι πνιγμένοι στη λάσπη και την απόγνωση: Tραγική η κατάσταση στη Χερσώνα ένα μήνα μετά την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα

Tεράστια ποσότητα νερού διέρρευσε μετά την ανατίναξη του φράγματος στη Νόβα Καχόβκα στη Χερσώνα (νότια Ουκρανία). Photo screenshot via twitter, BNO News




Ένας μήνας έχει περάσει από τότε που τεράστιες εκτάσεις της περιοχής Χερσώνας πλημμύρισαν μετά την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα που ελέγχεται από τη Ρωσία στη νότια Ουκρανία.

Η καταστροφή ανάγκασε χιλιάδες ανθρώπους να τραπούν σε φυγή και πυροδότησε φόβους για περιβαλλοντική καταστροφή.

Ένα μήνα αργότερα, το νερό έχει υποχωρήσει, αλλά η καταστροφή συνεχίζεται και πολλοί κάτοικοι αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι.

“Ο πρόεδρός μας είπε ότι το νερό δεν έρχεται πια, επομένως πρέπει να φροντίσουμε μόνοι μας για τις συνέπειες.

Για αυτό χρειάζονται χρήματα. Ποιος θα το κάνει δωρεάν…”, λέει η Nadiya Yefremova, ντόπια από την Afanasiyivka.

Έξω, το έδαφος από το οποίο αντλήθηκε το νερό είναι τώρα ένα σκούρο καφέ αποτελούμενο από νεκρό γρασίδι, κατεστραμμένες καλλιέργειες και λάσπη.

Τα Ηνωμένα Έθνη και οι υπηρεσίες βοήθειας βρίσκονται στην περιοχή, αλλά οι συνέπειες της καταστροφής του φράγματος και των πλημμυρών θα γίνονται αισθητές για μήνες, αν όχι για χρόνια.

Η κατάσταση στη Ζαπορίζια παραμένει «τεταμένη» καθώς το Κίεβο και η Μόσχα αλληλοκατηγορούνται ότι σχεδίαζαν επίθεση στον πυρηνικό σταθμό.

Η υπηρεσία παρακολούθησης των πυρηνικών του ΟΗΕ, ο ΔΟΑΕ, ζήτησε μεγαλύτερη πρόσβαση αφού ο Πρόεδρος Ζελένσκι κατηγόρησε τη Μόσχα ότι τοποθέτησε εκρηκτικά στις στέγες πολλών μονάδων παραγωγής ενέργειας στο συγκρότημα του εργοστασίου .

Εν τω μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίζεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε τρεις ομάδες ουκρανικού στρατού κοντά στο Μπαχμούτ.

Η αναφορά έρχεται εν μέσω αντικρουόμενων αναφορών για τις μάχες στην περιοχή. Το Κίεβο ισχυρίζεται ότι σημειώνει μερική πρόοδο.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Χώρα παρίας η Ρωσία: Στη μαύρη λίστα του ΟΗΕ για τα κράτη που καταπατούν τα δικαιώματα των παιδιών σε εμπόλεμες περιοχές

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: