Ξεκινά σήμερα η τεράστια νατοϊκή άσκηση «Air Defender 23»: Η μεγάλη συμβολή της Ελλάδας, που ξόδεψε το 3,54% του ΑΕΠ της για την Άμυνα το 2022

U.S. and Polish military personnel load medical supplies onto a Humvee during DEFENDER 23, at Mihail Kogălniceanu Air Base in Romania. The exercise includes more than 7,800 U.S. and 15,000 multi-national service members from 26 Allied and partner nations. Photo via Department of Defense USA, @DeptofDefense




H μεγάλης κλίμακας νατοϊκή άσκηση «Air Defender 23» (12 με 23 Ιουνίου) καταδεικνύει ότι τα περισσότερα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και ειδικότερα τα ευρωπαϊκά, συνεχίζουν να βασίζονται στις στρατιωτικές δυνατότητες των ΗΠΑ.

H μερίδα του λέοντος προέρχεται από τις ΗΠΑ, οι οποίες δεν συμμετέχουν μόνο με αεροσκάφη, αλλά και με δυνάμεις ναυτικού και ηλεκτρονικού πολέμου.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι όλος αυτός ο στρατιωτικός εξοπλισμός συνεπάγεται ένα υψηλό κόστος συντήρησης το οποίο επωμίζονται κυρίως οι ΗΠΑ, με τα ευρωπαϊκά κράτη να αποφεύγουν να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις.

Η Βρετανία, η Ελλάδα, η Πολωνία και οι Βαλτικές χώρες δαπανούν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους για την Άμυνα. Πράγματι, τα στοιχεία του ΝΑΤΟ δείχνουν ότι η Ελλάδα ξόδεψε το 3,54% του ΑΕΠ της για την Άμυνα το 2022, περισσότερο ακόμη και από τις ΗΠΑ (3,46% του ΑΕΠ της).

Αυτά τα κράτη αναπτύσσουν επίσης τις στρατιωτικές τους δυνάμεις σε μια προκεχωρημένη θέση, κάτι που στηρίζει την αποτρεπτική δυνατότητα του ΝΑΤΟ.

Οι ΗΠΑ χρειάζονται, τα περισσότερα από τα πολεμικά τους πλοία, τα αεροσκάφη και τα μέσα ανεφοδιασμού τους, στον Ειρηνικό.

Εάν εκτιμούν πραγματικά τις δεσμεύσεις τους στη συμμαχία, τα ευρωπαϊκά κράτη του ΝΑΤΟ πρέπει επειγόντως να εντείνουν το ρόλο τους.

Εάν όχι, ένας μελλοντικός Αμερικανός Πρόεδρος μπορεί να αποφασίσει ότι είναι απαραίτητη η λήψη σκληρών και δυσάρεστων επιλογών, καταλήγει το δημοσίευμα.

Η γερμανική Πολεμική Αεροπορία, η οποία θα λειτουργήσει ως οικοδεσπότης και ως τεχνικός κόμβος, βρίσκεται, όπως εκτιμούν στρατιωτικοί αναλυτές, ενώπιον της μεγαλύτερης πρόκλησης των τελευταίων δεκαετιών.

Η προετοιμασία της άσκησης έχει διαρκέσει περίπου τέσσερα χρόνια και για την διοργάνωση θα χρησιμοποιηθούν έξι αεροπορικές βάσεις. Μόνο οι ΗΠΑ στέλνουν στη Γερμανία 100 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων το «αόρατο» F-35, το πλέον σύγχρονο μαχητικό της Συμμαχίας, αλλά και F-15, F-16, F-18, EA-18, Α-10, C-13 και C-17, ενώ η Ελλάδα και η Τουρκία θα συμμετάσχουν με μαχητικά F-16.

Στόχος του ΝΑΤΟ είναι να στείλει ένα πολιτικό μήνυμα σχετικά με τις αποτρεπτικές δυνατότητές του. «Δείχνουμε ότι το έδαφος του ΝΑΤΟ είναι η κόκκινη γραμμή μας και ότι είμαστε διατεθειμένοι να υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό του», δήλωσε ο αντιπτέραρχος της Luftwaffe Ίνγκο Γκέρχαρτς, παρουσιάζοντας πριν από λίγες ημέρες την άσκηση.

Ο ίδιος διευκρίνισε ωστόσο ότι η Air Defender 23 είναι σχεδιασμένη ώστε να δείχνει «αμυντική» στάση προς τη Ρωσία. «Δεν θα κάνουμε πτήσεις πάνω π.χ. από το Καλίνινγκραντ», διευκρίνισε.

Η πρέσβης των ΗΠΑ στο Βερολίνο Έιμι Γκούτμαν δήλωσε πάντως ότι η άσκηση θα αποτελέσει «εντυπωσιακή επίδειξη δύναμης προς άλλες χώρες του κόσμου».

Η άσκηση θα είναι «απολύτως εντυπωσιακή για όποιον την παρακολουθήσει και δεν αναγκάζουμε κανέναν να την παρακολουθήσει. Θα δείξει πέρα από κάθε αμφιβολία την ετοιμότητα και την ταχύτητα των δυνάμεών μας στην άμεση αντίδραση. Θα μου έκανε μεγάλη έκπληξη εάν οποιοσδήποτε ηγέτης δεν αντιλαμβανόταν τι δείχνει η άσκηση, υπό την έννοια της δύναμης της Συμμαχίας. Και αυτό περιλαμβάνει και τον κ. Πούτιν», πρόσθεσε.

Δυνάμεις από το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Δανία, την Ελλάδα, την Εσθονία, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κροατία, τη Λετονία, το Λουξεμβούργο, τη Νορβηγία, την Ολλανδία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σουηδία, τη Σλοβενία, την Τουρκία, την Τσεχία και τη Φινλανδία θα συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικά σενάρια προσομοίωσης ενεργοποίησης του Άρθρου 5.

Θα χρησιμοποιηθούν ως κόμβοι βάσεις στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν, στην Κάτω Σαξονία, στη Βαυαρία, στη Ρηνανία-Παλατινάτο, στην Ολλανδία και στην Τσεχία και οι ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν στον εναέριο χώρο της Γερμανίας, αλλά και στη Βαλτική και στη Ρουμανία, με πτήσεις «out-and-back».

Οι επιχειρήσεις θα διαρκούν δύο έως τέσσερις ώρες την ημέρα, κατά τις οποίες, για λόγους ασφαλείας, δεν θα επιτρέπονται πολιτικές πτήσεις. Ασκήσεις δεν θα πραγματοποιούνται τη νύχτα και τα Σαββατοκύριακα.

Πληροφορίες μέσω: Washington Examiner, Tom Rogan – Air Defender 23 doesn’t show NATO’s strength but rather its US dependency

Εκπαίδευση και συντήρηση: Oι δυο πυλώνες που κινούνται οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας, εκμεταλλευόμενες τα «ήρεμα νερά» με την Τουρκία…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: