Τραγωδία της Πύλου: Ομολόγησε ένας εκ των 9 συλληφθέντων διακινητών: Διηγήθηκε το χρονικό του μοιραίου πλου, βαρύ το κατηγορητήριο [videos]

Διασώστες του ΕΚΑΒ μεταφέρουν με φορείο διασωθέντα από το ναυάγιο της Πύλου, στο λιμάνι Καλαμάτας, Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023. Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεταφορά των διασωθέντων μεταναστών του ναυαγίου της Πύλου απο το λιμάνι της Καλαμάτας στη δομή της Μαλακάσας.Ανάμεσά στους διασωθέντες είναι και κάποιοι ανήλικοι που θα μεταφερθούν αρχικά στη Μαλακάσα για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ταυτοποίησης και στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε δομές ανηλίκων. Η βύθιση αλιευτικού σκάφους με μετανάστες έξω από την Πύλο, είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 78 άνθρωποι και να διασωθούν 105. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Καθώς εξανεμίστηκαν οι ελπίδες για ενοπισμό επιζώντων από το τραγικό ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου, οι έρευνες εντείνονται σε επίπεδο αναζήτησης ευθυνών και ενόχων.

Τα στελέχη του Λιμενικού κατέληξαν μετά από μια μακρά διαδικασία σε εννέα άνδρες που φέρονται ως μέλη του δουλεμπορικού κυκλώματος. Οι αρχές οδηγήθηκαν στα ίχνη τους μετά από καταθέσεις διασωθέντων.

Μεταφέρθηκαν από το κεντρικό λιμεναρχείο Καλαμάτας προς την Εισαγγελεία Πρωτοδικών, προκειμένου να τους απαγγελθούν βαριές κατηγορίες για πρόκληση ναυαγίου και συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ,  από το υπουργείο Ναυτιλίας επιβεβαιώθηκε πως ένας εκ των συλληφθέντων ομολόγησε πως είναι διακινητής. Περιέγραψε μάλιστα τι προηγήθηκε του απόπλου από την Αίγυπτο και τι ακολούθησε επάνω στο αλιευτικό μέχρι τη στιγμή της βύθισης του σκάφους.

Αντίθετα, οι υπόλοιποι εφτά αρνούνται ότι είναι μέλη του κυκλώματος διακίνησης και επιμένουν ότι δεν έχουν καμία ανάμειξη με την υπόθεση.

Στα κρατητήρια του Λιμεναρχείου Καλαμάτας θα παραμείνουν έως τη Δευτέρα οι 8 από τους 9 κατηγορούμενους διακινητές. Ο 9ος νοσηλεύεται, φρουρούμενος. Είναι όλοι τους Αιγύπτιοι, από 20 έως 40 ετών.

  • Αντιμετωπίζουν ανάμεσα σε άλλα, τα κακουργήματα της πρόκλησης ναυαγίου και της εγκληματικής οργάνωσης. Πήραν προθεσμία και θα απολογηθούν τη Δευτέρα.

Καμιά σχέση του Λιμενικού με τη βύθιση του σκάφους

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Σιακαντάρης, μιλώντας στην ΕΡΤ, επανέλαβε ότι το Λιμενικό προσέγγισε το μοιραίο αλιευτικό, δύο ώρες πριν το ναυάγιο και δεν έχει καμία σχέση με τη βύθιση του σκάφους.

«Το Λιμενικό προσέγγισε το αλιευτικό δύο ώρες πριν το ναυάγιο – Έλαβε απάντηση «No help…Go Italy». Οι επιβαίνοντες αρνήθηκαν κάθε βοήθεια και το αλιευτικό συνέχισε την πορεία του. Δεν μπορεί να συναρτάται η προσέγγιση του Λιμενικού με τη βύθιση του σκάφους μόνο και μόνο χρονικά».

Το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος διευκρίνισε αργότερα ότι 3 ώρες πριν από βύθιση του αλιευτικού, ελληνικό σκάφος το πλησίασε, έριξε σκοινί και έδεσε στο πλάι το ψαράδικο για λίγα λεπτά, προκειμένου να διαπιστώσει την κατάσταση του πλοίου αλλά και να συνομιλήσουν οι Έλληνες αξιωματικοί με τους κυβερνήτες του σκάφους.

Ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός, Ιωάννης Σαρμάς, συγκάλεσε διευρυμένη σύσκεψη με υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο σεβασμό των δικαιωμάτων των διασωθέντων αλλά και των κατηγορουμένων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο δικαίωμα επικοινωνίας όσων μεταφέρθηκαν στη δομή της Μαλακάσας.

 

Στη Μαλακάσα οι διασωθέντες

71 από τους 95 διασωθέντες έχουν ήδη μεταφερθεί σε δομή φιλοξενίας στη Μαλακάσα. Οι υπόλοιποι νοσηλεύονται ακόμη στο νοσοκομείο Καλαμάτας.

Οι έρευνες από αέρος και θαλάσσης συνεχίζονται για τον εντοπισμό αγνοουμένων αλλά δυστυχώς χωρίς κανένα αποτέλεσμα.




 




Συναγερμός ξανά στα ανοιχτά της Πύλου: Εντοπίστηκε ιστιοφόρο με 60 επιβαίνοντες, παρακολουθείται από τις αρχές

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: