Το …τριπλό έπαθλο έλαβε η Μάντσεστερ Σίτι: Ένας τελικός αξίας 1,584 δισ. ευρώ… κουβαλώντας 244 χρόνια ιστορίας

epa10684516 Erling Haaland of Manchester City plays soccer with children of his teammates after winning the UEFA Champions League Final soccer match between Manchester City and Inter Milan, in Istanbul, Turkey, 10 June 2023. EPA, GEORGI LICOVSKI




Ένα…τριπλό έπαθλο θα λάβει η Μάντσεστερ Σίτι μετά την κατάκτηση του Champions League με το 1-0 επί της Ίντερ στον τελικό της Κωνσταντινούπολης.

Η αγγλική ομάδα εξασφάλισε τη συμμετοχή της στον αγώνα του European Super Cup με αντίπαλο τη Σεβίλλη, που θα γίνει στις 16 Αυγούστου στο στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης».

Όμως τα…προνόμια δεν τελειώνουν εκεί για τους νικητές. Η νέα «βασίλισσα» της Ευρώπης κέρδισε και το εισιτήριο για το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων που θα διεξαχθεί στη Σαουδική Αραβία με το σχήμα των τελευταίων σεζόν, δηλαδή με 7ομάδες (μία από την Συνομοσπονδία και μία από την οικοδέσποινα χώρα).

Όμως αυτό το Champions League, όπως συνέβη και τις δύο προηγούμενες σεζόν, δίνει πρόσβαση στο Παγκόσμιο Κύπελλο Σούπερ Συλλόγων, που έχει προγραμματιστεί για 32 ομάδες από το 2025.

Οι τέσσερις τελευταίοι πρωταθλητές Ευρώπης εξασφαλίζουν απευθείας θέση. Το έχουν ήδη η Τσέλσι και η Ρεάλ Μαδρίτης, και θα ακολουθήσει η Μάντσεστερ Σίτι.

  • Ένας τελικός αξίας 1,584 δισ. ευρώ… κουβαλώντας 244 χρόνια ιστορίας

Διακόσια σαράντα τέσσερα (244) χρόνια Ιστορίας, όσα αθροίζουν συνολικά Μάντσεστερ Σίτι (129/έτος ίδρυσης 1894) και Ίντερ (115/έτος ίδρυσης 1908)… συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και στο «Κεμάλ Ατατούρκ» το γήπεδο που επελέγη από την UEFA να φιλοξενήσει τον 68o τελικό του Kυπέλλου Πρωταθλητριών/Champions League.

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα, ένας από τους επτά προπονητές του ποδοσφαίρου, οι οποίοι έχουν κατακτήσει το τρόπαιο ως παίκτες και ως τεχνικοί, κατάφερε να οδηγήσει τη Σίτι στην κορυφή της Ευρώπης για πρώτη φορά στην Ιστορία της.

Απέναντι στη ομάδα-όνειρο του Πεπ Γκουαρντιόλα, βρέθηκε η Ίντερ του Σιμόνε Ιντζάγκι, η οποία δεν μπόρεσε να πανηγυρίσει την κατάκτηση του τροπαίου για 4η φορά στην Ιστορία της, πρώτη μετά το 2010, όταν είχε κατακτήσει το «τρεμπλ» με τον Ζοσέ Μουρίνιο στον πάγκο της.

Ο τελικός προβλήθηκε τηλεοπτικά σε περισσότερες από 200 χώρες και περιοχές σε όλο τον κόσμο, με συνολική αξία 1,584 δισ ευρώ, όσο κοστολογούνται οι δύο φιναλίστ, σύμφωνα με τη γερμανική ιστοσελίδα transfermarkt: στα 1,05 δισεκατομμύρια ευρώ η Μάντσεστερ Σίτι, στα 534,45 εκατ. ευρώ η Ίντερ.

Δύο ομάδες με σχεδόν ίδιο μέσο όρο ηλικίας (27,6 η Μάντσεστερ Σίτι και 28,9 η Ίντερ ), με πολλούς ξένους στο ρόστερ τους (17 η Μάντσεστερ Σίτι και 16 η Ίντερ ), αλλά και γεμάτες από διεθνείς (18 η Μάντσεστερ Σίτι και 16 η Ίντερ).

  • Τα εκατομμύρια στο … ταμείο της Μάντσεστερ Σίτι

Η Μάντσεστερ Σίτι με την κατάκτηση του Champions League της σεζόν 2022/2023 κέρδισε μία θέση στην Ιστορία, δόξα, αλλά και το έπαθλο των επιπλέον 4,5 εκατομμυρίων ευρώ που θα έπαιρνε ο νικητής, εκτός των 15,5 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν εξασφαλίσει οι δύο φιναλίστ, με τη συμμετοχή τους στον τελικό.

Οι «πολίτες» εξασφάλισαν τη συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ του 2023 και θα λάβουν ακόμη 3,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ, εάν κατακτήσουν το τρόπαιο, θα εισπράξουν επιπλέον ένα εκατ. ευρώ.

Όπως είναι γνωστό η UEFA μοίρασε 2,159 δισ. ευρώ στους 32 συλλόγους, ενώ η ομάδα που θα κατακτήσει το τρόπαιο θα εισπράξει το πολύ 85,14 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται το market pool.

Να σημειωθεί ότι για την προσεχή σεζόν 2023/24 το Champions League θα «μοιράσει» 2,176 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε ποσοστιαία βάση, σημαίνει ότι το 57% των συνολικών χρημάτων που σχεδιάζει να διανείμει η UEFA θα πάει στην κορυφαία διοργάνωση συλλόγων τον κόσμο.

Και αυτό αντιπροσωπεύει επίσης το 32% του συνολικού προϋπολογισμού, μια μικρή αύξηση σε σύγκριση με τα χρήματα που έχει σχεδιάσει να μοιράσει για την τρέχουσα σεζόν (2022-23), τα οποία θα είναι 2,159 δισ. και σε σύγκριση με τα 2,106 δισ. της σεζόν 2021-2022.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μαδρίτη, Spain – Νιόν, Switzerland – Ρώμη, Italy

«Βασίλισσα» η Σίτι πήρε το πρώτο Champions League της ιστορίας της και έκανε το τρεμπλ: 1-0 την Ιντερ στον τελικό της Πόλης [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: