Το SOS της Λευκωσίας για το κύμα προσφύγων και μεταναστευτών: Εκπέμπει σήμα κινδύνου η Κύπρος για τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές (video)

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ομιλεί στους δημοσιογράφους. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Ως ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο στις προσπάθειες αντιμετώπισης των ολοένα αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών, αποτιμά η Λευκωσία το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης το οποίο υιοθέτησε το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σύμφωνα με την Έλενα Γεωργίου του Omega Channel, το σύμφωνο δεν μπορεί να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα για την Κύπρο, εάν δεν υπάρχει η απαραίτητη ευρωπαϊκή στήριξη, όπως τόνισε ο Κύπριος πρόεδρος.

Η συμφωνία αφορά στον κανονισμό για τη διαχείριση συστήματος ασύλου και μετανάστευσης και στη διαδικασία ασύλου και θα αποτελέσει τη βάση διαπραγματεύσεων μεταξύ της Προεδρίας του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024.

Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Χριστοδουλίδη «είναι ένα πρώτο βήμα μετά από τόσα χρόνια διαπραγματεύσεων. Δεν μπορώ να μην χαιρετήσω το γεγονός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) έχουν εθελούσια αποδεχθεί να αποστείλουν μετανάστες στις χώρες τους, είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά χωρίς τη συνεργασία με την Ε.Ε. δεν μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας».

Θορυβημένη η Κυπριακή Δημοκρατία από τα όσα τραγικά εκτυλίχθηκαν στα νερά της Πύλου, παράλληλα με τις αδιάκοπες, μαζικές μεταναστευτικές ροές στο έδαφος της Δημοκρατίας, τελεί σε αυξημένη επαγρύπνηση προβαίνοντας σε συγκεκριμένες ενέργειες, ενισχύοντας τα άτομα που εξετάζουν τις αιτήσεις, είτε μέσα από ενοποίηση διαδικασιών, είτε μέσα από την πρότασή σύστασης Υφυπουργείου Μετανάστευσης, είτε προς την ΕΕ.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου δήλωσε ότι «υπάρχουν κάποια πρώτα αποτελέσματα. Αν είμαστε ικανοποιημένοι; Όχι. Αυτή η προσπάθεια πρέπει να είναι συνεχής, ειδικότερα τα επόμενα 2-3 χρόνια για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο».

Κατά το πρώτο μισό του 2023 μέχρι και σήμερα, έφτασαν στην Κύπρο 4,723 παράτυποι μετανάστες εκ των οποίων οι 441 με 21 σκάφη, με τους επαναπατρισμούς να αγγίζουν τις 4 χιλιάδες 245, ενώ οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη 21 διακινητών.

Όσον αφορά στο 2022, αφίχθηκαν 17.434 μετανάστες, εκ των οποίων οι 807 με 41 βάρκες. Απελάθηκαν 7.242 ενώ συνελήφθησαν και 135 διακινητές.

Στόχος της κυβέρνησης, είναι ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που επαναπατρίζονται να ξεπεράσει κατά πολύ τον αριθμό των αφίξεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου πάει στις Βρυξέλλες για να δει τον Μπορέλ: Θα λάβει μέρος και στο Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: