Τι ζόρι τραβά ο Αβέρωφ Νεοφύτου: Αχώνευτη του είναι η ήττα στις προεδρικές, τώρα τα βάζει με τους σχεδιασμούς για το φυσικό αέριο…

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, στο Πολιτικό Γραφείο του Νίκου Χριστοδουλίδη, Λευκωσία. Credit: ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Ο πρώην πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), Αβέρωφ Νεοφύτου τα έβαλε πάλι με την κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη, μη αντέχοντας την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Φεβρουαρίου.

Αναρωτήθηκε ο εν λόγω πολιτικός άνδρας, αν θα αλλάζει η στρατηγική κάθε φορά που θα έχουμε είτε μια νέα κυβέρνηση είτε ένα νέο υπουργό. Και επειδή είναι πολιτικός της ατάκας, κατέληξε στο λανθασμένο συμπέρασμα: «Στο τέλος θα μας μείνουν οι σχεδιασμοί», είπε ως να μην ήταν στην εξουσία, για δέκα χρόνια, η κυβέρνηση του κόμματος του.

Ο κ. Νεοφύτου παρευρέθηκε την Πέμπτη 29/06 στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Αγοράς Ηλεκτρισμού (ΣΑΗ) και απεύθυνε χαιρετισμό.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Νεοφύτου τόνισε ότι ο τομέας της ενέργειας χρειάζεται σημαντικές επενδύσεις και ως εκ τούτου μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς και χάραξη εθνικής ενεργειακής πολιτικής.

Σημείωσε επίσης ότι για το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου, ίσως να χρειαστεί μια συνεργασία με άλλα νησιωτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διεκδίκηση συγκεκριμένης ευρωπαϊκής πολιτικής για τις νησιώτικες χώρες.

«Η Κύπρος, η Μάλτα, η Ιρλανδία, ακόμα και η Ελλάδα με τα πολλά νησιά θα μπορούμε ως σύνολο να διεκδικήσουμε κάποια ειδική πολιτική όσον αφορά τον ενεργειακό σχεδιασμό μας», ανάφερε ο κ. Νεοφύτου, προσθέτοντας ότι «με ένα σωστό εθνικό σχεδιασμό μπορεί να μετατρέψουμε το μειονέκτημα της χώρας μας σε ένα μεγάλο πλεονέκτημα λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης».

Ο κ. Νεοφύτου αναρωτήθηκε ποια είναι τελικά η πολιτική της χώρας μας για το φυσικό αέριο. Θα αλλάζει η στρατηγική κάθε φορά που θα έχουμε είτε μια νέα κυβέρνηση είτε ένα νέο υπουργό; Από το 2011 ανακαλύψαμε κοιτάσματα φυσικού αερίου. Μέχρι σήμερα όμως δεν είχαμε κανένα όφελος για τον τόπο, ενώ παράλληλα υπάρχουν 4 διαφορετικοί σχεδιασμοί.

Ο East Med Pipe-line, το MoU με την Αίγυπτο για διοχέτευση φυσικού αερίου με αγωγό εκεί, το υπό κατασκευή FSRU στο Βασιλικό για απουγροποίηση φυσικού αερίου και τώρα αγωγό από τα ισραηλινά οικόπεδα, αλλά όχι από τα δικά μας, για να φέρνουμε φυσικό αέριο στην Κύπρο αλλά και να το υγροποιούμε. Στο τέλος, ανάφερε ο κ. Νεοφύτου θα μας μείνουν οι σχεδιασμοί.

Ο κ. Νεοφύτου ανάφερε επίσης ότι από την στιγμή που ξέρουμε τον ευρωπαϊκό στόχο για πλήρη και απόλυτη απεξάρτηση από τις συμβατικές πηγές ενέργειας μέχρι το 2050, είναι οξύμωρο να μην δίνουμε απόλυτη έμφαση σε αυτό και να ακολουθούμε ακόμα πολιτικές που εστιάζονται σε συμβατικά καύσιμα.

Τόνισε επίσης ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ανοίξει η αγορά ηλεκτρισμού, «χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους». Και το άνοιγμα της αγοράς να γίνει με βάση των αναγκών της οικονομίας και όχι με βάση τις ανάγκες που έχει η ΑΗΚ. Σημείωσε επίσης την ανάγκη για αναβάθμιση του δικτύου μεταφοράς όπως και την ανάγκη για πραγματική ανεξαρτησία του διαχειριστή συστήματος μεταφοράς.

Παράλληλα, σημείωσε ο κ. Νεοφύτου ότι θα πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να συσταθεί στρατηγική για την αποθήκευση ενέργειας ώστε να προστατευθούν οι επενδύσεις και οι επενδυτές που επενδύουν σήμερα στον τομέα παρά το αυξημένο κόστος χρηματοδότησης και τα ψηλά επιτόκια, λαμβάνοντας υπόψη τη βιωσιμότητα.

Συμφωνία για επίσπευση της τριμερούς Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ: Έκτακτη επικοινωνία Χριστοδουλίδη με Νετανιάχου:

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: