Τι σημαίνει το πράσινο φως για τα stealth F-35 στην Ελλάδα: Το ιπτάμενο, αόρατο στρατηγείο και η πανίσχυρη «no escape zone»

Αεροσκάφη F 35. Πηγή: Lockheed Martin




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL

Για αρχή, τα 120 F-16 Viper, εφόσον προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς οι επικείμενες αλλαγές, όπως αποκάλυψε η Hellasjournal, στο πρόγραμμα αναβάθμισης των Block 50.

Τα Rafale F3R, που την Παρασκευή γίνονται 15 με την άφιξη ακόμη μιας «ριπής» στην Τανάγρα ενώ απομένουν ακόμη εννέα μέχρι να συμπληρωθεί ο αριθμός των 24.

Και κυρίως τα πρώτα 20 stealth αεροσκάφη F-35 που η χώρα μας αναμένει το πολύ ως τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου την απάντηση των Αμερικανών για την αποδέσμευσή τους μεπροορισμό την Ελλάδα.

Οι δύο πρώτες πλατφόρμες αποτελούν την αεροπορική «δαμόκλειο σπάθη», σε συνδυασμό πάντα με τα νέα όπλα που απαιτεί να έχει στην φαρέτρα της η Πολεμική Αεροπορία. Η άσκηση πίεσης για νέα όπλα δεν έχει σταματήσει κυρίως προς την Αμερική.

Και η τρίτη προηγμένη πλατφόρμα, το 5ης γενιάς αεροσκάφος F 35, αποτελεί το ιπτάμενο στρατηγείο που θα κρατούν στα χέρια τους ορισμένοι από τους νυν ιπταμένους αλλά κυρίως οι αυριανοί Ίκαροι που τώρα βρίσκονται στα φυτώρια της Σχολής Ικάρων ή στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα.

Είναι σαφές ότι η Πολεμική Αεροπορία, ακόμη κι όταν έρθουν τα F-35, δεν θα σταματήσει να αναζητά μέσα από τις Πανελλίνες Εξετάσεις τα πιο «λαμπρά» μυαλά της νεολαίας αναπτύσσοντας το μελλοντικό στελεχιακό δυναμικό της.

Ομοιογενής ραχοκοκαλιά F-16 και ποιοτική ισορροπία…

Τα F-16 Viper ήδη δοκιμάζονται καθημερινά από όλες τις ειδικότητες των τεχνικών και κυρίως από τους αεροπόρους της 343 Μοίρας «Αστέρι» που πετούν στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Το πρόγραμμά αναβάθμισης κυλά στην ΕΑΒ, εντός χρονοδιαγράμματος, με ελάχιστες αποκλίσεις.

Και μάλιστα, εφόσον το «colpo grosso» της Πολεμικής Αεροπορίας, για πλήρη ομοιογένεια 120 μονάδων στο επίπεδο Viper αποδώσει καρπούς, τότε αυτό μπορεί κανείς να το δει και ως μια γεωστρατηγική, τακτική κίνηση.

Αυτή έγκειται στην πιθανότητα μελλοντικής αποδέσμευσης των συνολικά 120 αεροσκαφών F-16 Viper στην Τουρκία από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Τούρκοι δεν έχουν σταματήσει να πιέζουν για την αγορά 40 νέων F-16 Viper και την αναβάθμιση άλλων 80 στο ίδιο επίπεδο. Και φαίνεται ότι το μεγάλο παζάρι για τους Τούρκους τώρα ξεκινά καθώς θέλουν να εκμεταλλευτούν τις διπλωματικές κινήσεις που θα γίνουν και αφορούν την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

  • Η ελληνική πολεμική αεροπορία θέλει να ξεπεράσει τα νομικά θέματα του προγράμματος αναβάθμισης των F-16 Block 50 καθώς και να προχωρήσει στις ΗΠΑ η επεξεργασία του επίσημου αιτήματος με όλες τις αλλαγές που αφορούν την έκδοση Viper. Επιχειρήματα ν’ απαντήσει στις όποιες πολιτικές φωνές παρουσιαστούν εντός του κοινοβουλίου λέγεται ότι υπάρχουν και δεν είναι παράλογα.

Τα επιχειρήματα της ομογενοποίησης της ραχοκοκαλιάς του αεροπορικού στόλου και ταυτόχρονα η ποσοτική ισορροπία με την γείτονα είναι ίσως δύο από τις απαντήσεις που μπορεί να δώσει κανείς.

Τρίπτυχο «No Escape Zone»

Η ποιοτική υπεροχή της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας επιτυγχάνεται στην παρούσα στιγμή καταρχάς από την ποιότητα της εκπαίδευσης, τις γνώσεις και τον επαγγελματισμό των στελεχών του όπλου.

Παράλληλα με τα Viper αλλά και με τις γαλλικές «ριπές» που φέρουν τους πυραύλους meteor έχει δημιουργηθεί αποτρεπτικό τείχος αλλά και η απαγόρευση πτήσεων εχθρικών αεροσκαφών.

Στο μέλλον το τρίπτυχο F-16 Viper, Rafale F3R, F-35A -και σε συνθήκες με απελευθερωμένους κανόνες εμπλοκής- δημιουργεί ένα τεχνολογικό και ποιοτικό πλεονέκτημα σε περιβάλλον δικτυοκεντρικού πολέμου.

Το αεροπορικό επιτελείο, γνωρίζοντας που οδεύει ο αεροπορικός αγώνας έχει αντιληφθεί πως δεν αρκεί μόνο οι ιπτάμενοι ν’ ανήκουν στην αφρόκρεμα καθώς αεροπόρος και πλατφόρμα γίνονται μια καλοκουρδισμένη μηχανή που πρέπει να συνεργαστούν ταυτόχρονα με όλα τα συστήματα, είτε άλλων αεροσκαφών είτε με μέσα σε θάλασσα και ξηρά.

Ο πλήρης δικτυοκεντρικός αγώνας για την ελληνική πολεμική αεροπορία έχει ήδη ημερομηνία έναρξης. Αρχικά το 2028 που θ’ αποδοθούν, αλλά θα παραμείνουν στις ΗΠΑ τα πρώτα F-35 κι εκεί θα εκπαιδεύεται ο πυρήνας τεχνικών και ιπταμένων.

Από το 2030 και έως το 2033 το αεροσκάφος 5ης γενιάς που έχει την ικανότητα να βρεθεί ως «αόρατο» ακόμη και πίσω από τις εχθρικές γραμμές αναμένεται πως θα διδάξει τι σημαίνει διαμοιρασμός και προτεραιοποίηση μετάδοσης πληροφοριών στο πεδίο επιχειρήσεων…

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

Αποκάλυψη: Ατσάλινη ραχοκοκαλιά με 120 F-16 Viper ο μελλοντικός στόχος της Πολεμικής Αεροπορίας* Το παρασκήνιο για τα Block 50 και το ραντάρ AESA

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: