Τι αποκαλύπτει ο κυβερνήτης του σκάφους του Λιμενικού: Έδωσε κατάθεσή και περιγράφει τι συνέβη από τον εντοπισμό του πλοίου-τάφου και μετά… (video)

Πλοίο του Λιμενικού Σώματος. Φωτογραφία από το Λιμενικό Σώμα




Όλα όσα συνέβησαν από τη στιγμή της ενημέρωσης από το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης μέχρι τη στιγμή που το αλιευτικό άρχισε να βυθίζεται στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Πύλου περιγράφει στην κατάθεσή του ο κυβερνήτης του λιμενικού σκάφους που προσέγγισε πρώτο το γεμάτο με μετανάστες πλοίο, αποκαλύπτει ο Γιάννης Σουλιώτης στην Καθημερινή.

Οπως σημειώνει στην κατάθεσή του, ο ίδιος ενημερώθηκε περί τις 15.00 από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης και απέπλευσε άμεσα για τη θαλάσσια περιοχή νότια νοτιοδυτικά της Πύλου.

Το σκάφος εντοπίστηκε, όπως αναφέρει, περίπου στις 23.00, σε απόσταση περίπου έξι ναυτικών μιλίων από φορτηγό πλοίο.

«Στις 23:40 προσεγγίστηκε σε απόσταση 200 μέτρων», σημειώνει ο κυβερνήτης και προσθέτει: «Ενημερώσαμε ότι έχουμε έρθει να συνδράμουμε και να παρέχουμε οποιαδήποτε βοήθεια απαιτηθεί».

Ωστόσο, όπως τονίζει, «δεν λάβαμε καμία απάντηση από το σκάφος, αλλά συνεχίσαμε να το ακολουθούμε από ασφαλή απόσταση».

Λίγο αργότερα, περί τις 23.45, «διαπιστώσαμε ότι το σκάφος σταμάτησε να κινείται. Εγινε προσέγγιση αυτού με σκοπό να γίνει οπτικός έλεγχος στην κατάσταση αυτού και των επιβαινόντων και εάν απαιτείται παροχή συνδρομής από το σκάφος μας».

Οι άνδρες του Λιμενικού προσέγγισαν στις 23:50 το πλοίο προκειμένου να δουν τι ακριβώς χρειάζονται. «Μετά την πρόσδεση με την πλώρη του αλιευτικού σκάφους, ακούστηκαν φωνές στην αγγλική γλώσσα “Νο Help”, “Go Italy” και, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις αν θέλουν βοήθεια-συνδρομή, μας αγνόησαν και περί ώρα 23.57 έλυσαν κάβο που τους είχαμε δώσει. Εβαλαν μπροστά ξανά τη μηχανή του σκάφους και κινήθηκαν σε δυτική κατεύθυνση με χαμηλή ταχύτητα», λέει ο κυβερνήτης.

Αμεσα ενημερώθηκε το ΕΣΚΕΔ και συνεχίστηκε η επιτήρηση από απόσταση περίπου 200 μέτρων.

«Περί τη 1.40 ενημερωθήκαμε από το ΕΣΚΕΔ ότι το αλιευτικό σκάφος σταμάτησε εκ νέου να κινείται και μας δόθηκε εντολή να ελέγξουμε την κατάστασή του. Για τον λόγο αυτό, το προσέγγισα με χαμηλή ταχύτητα για τυχόν παροχή συνδρομής.

Ευρισκόμενοι σε απόσταση 70 μέτρων από το σκάφος, αντιλήφθηκα ότι το σκάφος αυτό είχε αρχίσει να παίρνει μεγάλη κλίση, ενώ επικρατούσε στους επιβαίνοντες μεγάλη αναστάτωση και φωνές. Σε λιγότερο από ένα λεπτό το σκάφος ανατράπηκε», σημειώνει ο κυβερνήτης του σκάφους του Λιμενικού.

  • ΤΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ OPEN

Σύμφωνα με πληροφορίες του καναλιού ΟΡΕΝ, στις καταθέσεις τους οι επιβαίνοντες, αναφέρουν ότι αργά το βράδυ της περασμένης Τετάρτης (01:40) και ενώ βρίσκονταν για τουλάχιστον δύο μέρες χωρίς νερό και τρόφιμα, οι μηχανές σταμάτησαν να λειτουργούν.

Το πλοίο άρχισε να μπάζει νερά και τότε ήταν που ακούστηκε για πρώτη φορά από τους διακινητές το σενάριο ότι μπορεί και να μην καταφέρουν να φτάσουν στην Ιταλία.

«Δεν θα πάμε Ιταλία, μάλλον σταματάμε στην Ελλάδα», είναι η ατάκα που επαναλαμβάνεται στις καταθέσεις. «Αλλά θα δούμε, μπορεί και να φτάσουμε στην Ιταλία, μπορεί και όχι» συμπλήρωναν οι δουλέμποροι βλέποντας τις πρώτες αντιδράσεις των μεταναστών που είχαν πληρώσει από 4.000 έως και 5.000 ευρώ για το ταξίδι «ελπίδας» για μια καλύτερη ζωή.

Ουσιαστικά, το πλοίο από εκείνη την ώρα έμεινε ακυβέρνητο και εκεί ήταν που άρχισαν οι πρώτοι διαπληκτισμοί μεταξύ των μεταναστών και των δουλεμπόρων. Οι τελευταίοι φέρονται να προσπάθησαν να επιβληθούν στο εξαγριωμένο πλήθος που άρχισε να μετακινείται πάνω στο πλοίο, το οποίο ξαφνικά άρχισε να παίρνει κλίση και να βυθίζεται.

Εικόνες από τις τελευταίες στιγμές που ήταν ζωντανοί και χαρούμενοι οι εκατοντάδες μετανάστες που «χάθηκαν» στα νερά της Μεσογείου, είχαν δημοσιευθεί στο Διαδίκτυο λίγες μόλις ώρες πριν τη βύθιση του αλιευτικού σκάφους στα ανοιχτά της Πύλου.

Λίγο πριν γραφτεί ο τραγικός επίλογος των εκατοντάδων αδικοχαμένων ανθρώπων, έμοιαζαν όλοι αισιόδοξοι για τη νέα ζωή που πίστευαν ότι θα ανοιγόταν μπροστά τους, αλλά η κατάληξη -όπως αποδείχθηκε την περασμένη Τετάρτη (14/06)- δεν είχε αίσιο τέλος.

Οι άθλιες συνθήκες στις οποίες μεταφέρονταν από τους διακινητές, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη τους, και το αδιαχώρητο που κυριολεκτικά επικρατούσε πάνω στο αλιευτικό σκάφος χωρητικότητας μόλις λίγων δεκάδων ατόμων, οδήγησαν στον θάνατο έναν τεράστιο αριθμό αθώων ψυχών.

Κάθεται ο ένας ασφυκτικά κολλημένος πάνω στον άλλον χωρίς αποθέματα τροφής και νερού, με σκοπό να ολοκληρώσουν ένα πολυήμερο και εξαιρετικά επικίνδυνο ταξίδι στη Μεσόγειο, χωρίς μέτρα ασφαλείας, προκειμένου να εκπληρώσουν το όνειρο για να φτάσουν στον προορισμό που τους υπόσχονταν οι διακινητές με αντάλλαγμα τις οικονομίες μίας ζωής.

Η πλειοψηφία των επιβαινόντων ήταν άνδρες, με ελάχιστες γυναίκες και παιδιά, ενώ ανάμεσά τους υπάρχουν και οι διακινητές, 9 εκ των οποίων έχουν διασωθεί και κατηγορούνται για ανάμειξη στην υπόθεση που στοίχισε τη ζωή σε έναν υπέρμετρο αριθμό ατόμων που πίστευαν σε ένα καλύτερο μέλλον.

Όπως φαίνεται και βίντεο, πολλοί από αυτούς σχημάτιζαν το σύμβολο της νίκης με αφορμή το ταξίδι, ωστόσο η μοίρα είχε άλλα σχέδια για αυτούς.

Σημειώνεται πως ο ακριβής αριθμός τους παραμένει άγνωστος, αλλά ανέρχονται σε αρκετές εκατοντάδες. Έχουν διασωθεί συνολικά 104 από τους μετανάστες που επέβαιναν στο μοιραίο αλιευτικό, ενώ 78 έχουν επιβεβαιωμενά χάσει τη ζωή τους. Οι υπόλοιποι θεωρούνται αγνοούμενοι, αλλά όσο περνά ο χρόνος οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί όλο και λιγοστεύουν.

Ενδείξεις για δολοφονία στην υπόθεση της 27χρονης Πολωνής στην Κω: Εχει πλέον αναλάβει το τμήμα Ανθρωποκτονιών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: