Τα κατοχικά στρατεύματα του Αττίλα στην Κύπρο, ακρωτηριάζουν την Ε.Ε.: Ισχυρή παρέμβαση του Κώστα Μαυρίδη στο Ευρωκοινοβούλιο

Ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης. EP-151924B, Photographer: Frederic MARVAUX, Copyright: ©European Union 2023 – Source : EP




Παρέμβαση έκανε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚO – S&D), εκπροσωπώντας την πολιτική του ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, στη συζήτηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Η σχετική συζήτηση έλαβε χώρα στο πλαίσιο των συζητήσεων που γίνονται στην ολομέλεια του Ευρ. Κοινοβουλίου με αρχηγούς κρατών μελών της ΕΕ για το μέλλον της Ευρώπης.

Ο κ. Μαυρίδης στην παρέμβασή του ανέφερε τα εξής:

«Eκ μέρους της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, σας συγχαίρω για την εκλογή σας και σας καλωσορίζω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που αποτελεί τον κύριο θεσμό της ευρωπαϊκής οικογένειας, ο οποίος αντανακλά τις απόψεις των Ευρωπαίων πολιτών.

Ως ΕΕ, είμαστε ενώπιον καθοριστικών προκλήσεων και στόχων για την οικονομία, την κοινωνία, το περιβάλλον και φυσικά την ασφάλεια. Αυτά αλληλοσυνδέονται και η διαχείρισή τους απαιτεί ευρωπαϊκές προσεγγίσεις καθώς και ολιστική προσέγγιση. Δεν μπορεί να επιτύχουμε τους στόχους μας στο περιβάλλον, την ενέργεια, την οικονομία και κοινωνία, αν δεν διαχειριστούμε επιτυχώς το μεταναστευτικό και τα θέματα ασφάλειας.

Στηρίζουμε την προσπάθεια για επίλυση του προβλήματος στην Κύπρο, που δημιούργησε η τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι έδαφος της ΕΕ. Η πανδημία και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανέδειξαν τις δυνατότητες που έχουμε ως ΕΕ όταν ενεργούμε ενωμένοι, ιδιαίτερα στο Ευρ. Συμβούλιο. Αυτό οφείλουμε να πράξουμε και στην περίπτωση της Κύπρου, που παραμένει θύμα παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου. Ένας ενεργότερος ρόλος της ΕΕ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με σκοπό ένα επανενωμένο ευρωπαϊκό κράτος στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των δεσμευτικών κανόνων δικαίου της ΕΕ, αποτελεί εγγύηση και ασφάλεια για ευημερία και σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των νόμιμων κατοίκων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής, θρησκείας ή γλώσσας.

Στο Ευρ. Κοινοβούλιο έχετε την συντριπτική στήριξη διότι η ΕΕ δεν μπορεί να είναι ολοκληρωμένη, ενόσω τα κατοχικά τουρκικά στρατεύματα χωρίζουν στη μέση την Κυπριακή Δημοκρατία.

Κατανοούμε επίσης το τεράστιο πρόβλημα σε πολλούς τομείς, λόγω της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία εις βάρος της Κύπρου, για το οποίο η ΕΕ οφείλει να παρέμβει αποτελεσματικά.

Ως Πολιτική Ομάδα έχουμε στο επίκεντρο τον ευρωπαίο πολίτη και την ευημερία όλων. Τα προβλήματα ιδιαίτερα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, των νέων, των γυναικών και άλλων αποτελούν προτεραιότητα μας. Στηρίξαμε τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και συμπεριλάβαμε την στέγαση.»

Καταλήγοντας ο κ. Μαυρίδης, τόνισε: «ενόσω θα προχωράτε στην στρατηγική αυτονομία για μια ισχυρή Κύπρο και μια ισχυρή Ευρώπη θα είμαστε στο πλευρό σας».

Πήρε το «ναι» από τη Ρομπέρτα Μέτσολα για το Κυπριακό: Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ζήτησε ενεργότερη εμπλοκή της Ε.Ε. στις διαπραγματεύσεις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: