Πήρε το «ναι» από τη Ρομπέρτα Μέτσολα για το Κυπριακό: Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ζήτησε ενεργότερη εμπλοκή της Ε.Ε. στις διαπραγματεύσεις

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης με την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




«Γνωρίζω πως να κάνω θαρραλέες, τολμηρές κινήσεις κόντρα στις πιθανότητες. Και πιστεύω, με την εμπλοκή από όλα τα μέρη και από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε), μπορεί να είμαι ο Πρόεδρος που θα λύσει το Κυπριακό πρόβλημα», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ζητώντας τη στήριξη εντός και εκτός Κύπρου, ιδιαίτερα της ευρωπαϊκής ένωσης, ο Νίκος Χριστοδουλίδης στέλνει μήνυμα ετοιμότητας για επίλυση του Κυπριακού. 49 χρόνια κατοχής και διαίρεσης στην καρδιά της Ευρώπης είναι πάρα πολλά, ο κύπριος πολίτης δικαιούται να απολαμβάνει στην πατρίδα του τα ίδια δικαιώματα και ελευθερίες με οποιονδήποτε ευρωπαίο πολίτη.

Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε από το βήμα της ολομέλειας του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, ξεδιπλώνοντας την πρότασή του για ενεργότερη εμπλοκή της ένωσης στο κυπριακό, με το διορισμό υψηλόβαθμης πολιτικής προσωπικότητας ως απεσταλμένου.

«Η Ευρώπη έχει κάθε συμφέρον αλλά και την υποχρέωση να συμβάλει ενεργά, χρησιμοποιώντας όλα τα πολιτικο-οικονομικά μέσα και εργαλεία που έχει στη διάθεσή της στο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων», ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Και νοουμένου ότι επιτευχθεί η επιστροφή στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, η ένωση, συνέχισε θα πρέπει να συνδράμει και σε τεχνοκρατικό επίπεδο.

«Αυτή τη στιγμή η παρουσία της Ευρώπης κρίνεται απαραίτητη ειδικά γιατί οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο σπάσιμο του αδιεξόδου. Το κυπριακό μπορεί να αποτελέσει για την ευρωπαϊκή ένωση ένα νέο επιτυχές μοντέλο ειρήνης, να αποδείξει εμπράκτως η ένωση ότι διαθέτει συνενωτικές δυνάμεις και την εργαλειοθήκη και μπορεί να γίνει θεμελιωτής ειρήνης και ασφάλειας», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

  • Η κ. ΡΟΜΠΕΡΤΑ ΜΕΤΣΟΛΑ

Το κυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και ενόσω η Κύπρος είναι διαιρεμένη, η Ευρώπη δεν θα είναι ολοκληρωμένη, το μήνυμα της προέδρου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, ανάβοντας πράσινο φως στην πρόταση Χριστοδουλίδη.

«Πρέπει επίσης να έχουμε κατά νου ότι η Κύπρος εντάχθηκε στην Ε.Ε στο σύνολό της και έχει την ανάγκη και τον λόγο για την εμπλοκή της Ε.Ε.» δήλωσε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

Στρατηγικής σημασίας και για την ίδια την Ένωση η διασφάλιση της σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, μιας περιοχής που μπορεί να συμβάλει ενεργειακά την Ευρώπη,συνέχισε, δείχνοντας εμμέσως πλην σαφώς προς την Τουρκία.

«Είναι, ως εκ τούτου, κρίσιμης σημασίας για την Ε.Ε. να συνεχίσει να στέλνει σαφή και ξεκάθαρα μηνύματα αποτροπής προς τους πιθανούς ταραξίες στην περιοχή, προτρέποντάς τους να μην προχωρήσουν σε νέες προκλήσεις και να εμπλακούν εποικοδομητικά στις προσπάθειες με στόχο την επίτευξη συμφωνιών κατά έναν ειρηνικό και βιώσιμο τρόπο, στη βάση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ειδικά η Κύπρος, το μόνο κράτος μέλος, όπως είπε, στην ανατολική μεσόγειο με επιβεβαιωμένες ανακαλύψεις και με εξαιρετικές σχέσεις με τους γείτονές της, μπορεί να διαδραματίσει ρόλο κλειδί, παρέχοντας έναν αξιόπιστο, εναλλακτικό ενεργειακό διάδρομο φυσικού αερίου. Καύσιμο που, όπως τόνισε, έχει ουσιώδη ρόλο να διαδραματίσει στην ενεργειακή μετάβαση.

«Εντατικοποιούμε τις συζητήσεις μας με όλες τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και αερίου, για να εφαρμόσουμε το όραμά μας για σύνδεση αυτών των διαφορετικών κοιτασμάτων αερίου στην περιοχή, μέσω αγωγών, σε ένα τερματικό υγροποίησης στην Κύπρο, μέσω του οποίου το αέριο μπορεί να εξάγεται στην Ευρώπη», ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Εκτενείς οι αναφορές και στα έργα ανανεώσιμης ενέργειας που προωθούνται στην περιοχή, με τελικό παραλήπτη την Ευρώπη, και πιο συγκεκριμένα στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις Κύπρου-Ελλάδας με Ισραήλ και Αίγυπτο αντίστοιχα.

Συμμετοχή του Προέδρου σε εργασίες του Renew Europe – Έρχεται συνάντηση κλειδί στο Κυπριακό

Πρόταση για να συμμετάσχει στις εργασίες του Renew Europe, που θα λάβουν χώρα στις 29 Ιουλίου, δέχθηκε ο Προέδρος της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο απεσταλμένος του OMEGA στο Στρασβούργο, Ανδρέας Παφίτης, η πρόταση για συμμετοχή του Προέδρου στις εργασίες στο κόμμα που συμμετέχει και ο Εμμανουέλ Μακρόν, είναι «ανοικτή» σε ότι αφορά τη συνοδεία των Υπουργών που πιθανόν να έχει, σε περίπτωση συμμετοχής του.

Σε ότι αφορά στις εξελίξεις επί του Κυπριακού, αναμένεται εντός των επόμενων ημερών ο ΠτΔ να έχει συνάντηση με ανώτερο αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών, εξέλιξη που θεωρείται κλειδί στις προσπάθειες που γίνονται για να σπάσει το παρατεταμένο αδιέξοδο.

Τέλος, ο Ταγίπ Ερντογάν δέχθηκε καταιγισμό τηλεφωνημάτων το τελευταίο διάστημα από Ευρωπαίους αρχηγούς κρατών και επικεφαλής ευρωπαϊκών θεσμών, σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί η χρυσή τομή για να επιστρέψει η Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο ισλαμιστής Ερντογάν ευχαρίστησε με ανάρτηση του στο Twitter τον τουρκικό όχλο “για την υποδοχή και τη φιλοξενία” στην κατεχόμενη Κύπρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: