Στον ΣΥΡΙΖΑ που αδειάζει από μέλη εκλέγουν, τελικά, μεταβατικό πρόεδρο ΚΟ και συζητούν για την εκλογή αρχηγού: Δεν έχουν ούτε απαρτία για συνέδριο

FILE PHOTO: Περαστικοί περνούν δίπλα από στάση λεωφορείου όπου είναι αναρτημένες προεκλογικές αφίσες του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ με τη φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι ποτέ πια ο ίδιος μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα. Οι εξελίξεις αναμένονται καταιγιστικές αλλά η νέα ηγεσία όποια κι αν είναι, όποτε κι αν εκλεγεί αναμένεται να αντιμετωπίσει τρομακτικά ζητήματα στρατηγικής, προοπτικής αλλά και συνοχής.

Μπορεί να έχει δίκιο ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου όταν υποστηρίζει ότι «το νέο πρόσωπο που θα αναλάβει την προεδρία του κόμματος θα μπορεί -σε αυτές τις συνθήκες όπως έχουν διαμορφωθεί- να αντιμετωπίσει καλύτερα τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και να έρθει σε μία επαφή με το ΠΑΣΟΚ, ώστε να υπάρξει μία ισχυρή αντιπολίτευση» καθώς «δεν υπήρχε χημεία ανάμεσα σε Τσίπρα και Ανδρουλάκη, δεν είχαν καλές σχέσεις».

Όμως η αλήθεια είναι ότι ο / η νέα πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει να αντιμετωπίσει σημαντικά υπαρξιακά προβλήματα σε έναν οργανισμό που έγινε κόμμα εξουσίας συνυφασμένο με τον Αλέξη Τσίπρα.

Το πρώτο και βασικό όπως αναφέρεται και στο ρεπορτάζ του Γιάννη Μακρυγιάννη στο ieidiseis.gr είναι το γεγονός ότι ήδη αναπτύσσονται ισχυρές φυγόκεντρες δυνάμεις στις γραμμές του και εκτιμάται ότι θα είναι δύσκολο να διεξαχθεί το έκτακτο συνέδριο του κόμματος, καθώς ένας μεγάλος αριθμός συνέδρων έχει αποχωρήσει μετά την εκλογική ήττα και την απόφαση του κ. Τσίπρα να αποχωρήσει από την ηγεσία.

«Αν και είναι νωρίς να αποτιμηθεί πλήρως το τι συμβαίνει στην οργανωμένη βάση του ΣΥΡΙΖΑ – για την εκλογική βάση έδωσαν την εικόνα οι κάλπες την περασμένη Κυριακή – εκφράζεται ακόμα και ο φόβος ότι ένα συνέδριο με την σύνθεση του προηγούμενου, όπως προβλέπεται για την έκτακτη σύγκλησή του, είναι πιθανό να μην έχει απαρτία!»

Στην ίδια λογική οι μαζικές αποστασιοποιήσεις ενδέχεται να αποτελέσουν πλήγμα για την εκλογή της νέας ηγεσίας από το σύνολο των μελών του κόμματος. Για την εκλογή του κ. Τσίπρα είχαν προσέλθει στην κάλπη, πέρυσι, περίπου 150.000 μέλη ενώ τώρα ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι δεν «βλέπουν» την προσέλευση να φτάνει ούτε στα 50.000 άτομα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι δυνάμεις διατάσσονται για τη… μάχη της ηγεσίας αλλά και της «διακυβέρνησης» του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόσωπα θα αλλάξουν, όπως και οι συσχετισμοί. Τα επόμενα βήματα θα καθοριστούν εν πολλοίς στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αυτό το Σαββατοκύριακο. Θα έχουν προηγηθεί φυσικά οι διαβουλεύσεις των δύο μεγάλων τάσεων του κόμματος, της «Κίνησης Μελών» και της «Ομπρέλας».

Αυτό που ενδέχεται να αποτελέσει ένα πρώτο μορατόριουμ μεταξύ των δύο πλευρών θα είναι η εκλογή του νέου προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Σύμφωνα με τις ενδείξεις που υπάρχουν πιθανότατα θα επιλεγεί τελικά η λύση της μεταβατικής προεδρίας, έως την τελική εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Και σε αυτή την περίπτωση φαβορί θεωρείται η Όλγα Γεροβασίλη που ως αρχαιότερη βουλευτής και πρόσωπο κοινής αποδοχής θα σηκώσει το βάρος της αντιπαράθεσης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις προγραμματικές δηλώσεις και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα λίγων εβδομάδων.

Ο Στέλιος Κούλογλου

«Δεν περίμενα να παραιτηθεί ο Αλέξης Τσίπρας, όμως ήταν μία θαρραλέα απόφαση» είπε ο κ. Κούλογλου, ενώ συνέχισε αναφέροντας πως «αυτό, βέβαια είναι μία απελευθέρωση και για τον ίδιο αλλά και για το κόμμα. Δέχθηκε πολλές επιθέσεις ο Τσίπρας. Έκανε λάθη, όμως του φορτώθηκαν πολλά πράγματα. Θεωρώ ότι θα πρέπει να μιλήσει κάποια στιγμή για το 2015 και το 2019 και τις “κωλοτούμπες” που του χρέωσαν».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει τα πάντα στον Τσίπρα» είπε χαρακτηριστικά ενώ αποκάλυψε πως «υπήρχαν άνθρωποι που έλεγαν “δεν γίνεται να δείξουμε αυτές τις δημοσκοπήσεις στον Πρόεδρο» για αυτό και ο ίδιος ο Τσίπρας είπε πως «δεν είχε ακριβή εικόνα» ενώ είπε πως «έγιναν πολλά λάθη στην προεκλογική εκστρατεία».

Υποψήφιοι αρχηγοί

Αρκετά ονόματα φέρονται ως εν δυνάμει υποψήφιοι για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ στην μετά Τσίπρα εποχή.

Για πολλούς φαβορί θεωρείται η Έφη Αχτσιόγλου, ένα πρόσωπο με ισχυρή δημοφηλία μεταξύ των μελών και ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που εκτός των άλλων είχε εκλεγεί πρώτη στην περσινή ψηφοφορία για την κεντρική επιτροπή του κόμματος.

Από εκεί και πέρα ισχυρές πιθανές υποψηφιότητες θεωρούνται αυτές του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Αλέκου Χαρίτση.

Υπάρχουν κι άλλα ονόματα όπως για παράδειγμα του Διονύση Τεμπονέρα και του Γαβριήλ Σακελλαρίδη αλλά εκτός όλων των άλλων παραπέμπουν και σε μοντέλο δυαρχίας που αντικειμενικά δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα επιλύει.

Η ονοματολογία για την ηγεσία του κόμματος, τον διάδοχο του Αλέξη Τσίπρα, δίνει και παίρνει.

Η Πολιτική Γραμματεία θα αποτελέσει κομβικό όργανο για τις εξελίξεις και κυρίως για τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου και μελών της κεντρικής επιτροπής.




Ο Αλέξης τους άφησε σύξυλους: “Γλεντά” τους συντρόφους που ήθελαν να τον διώξουν και τώρα τον παρακαλούν να μείνει στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ… (video)

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: